Періодонтит зубів у дітей

Періодонтит — це ускладнення, яке з’являється внаслідок відсутності лікування карієсу чи пульпіту. Симптоми ураження виникають не відразу — дитина починає відчувати біль лише тоді, коли інфекція крізь зруйнований дентин досягає пульпи та нервових закінчень у ній, і починає руйнувати періодонт. 

Будь-які зміни кольору чи форми зуба — це привід звернутися до стоматолога для своєчасного лікування періодонтиту молочних зубів. 

Чому виникає періодонтит у дітей?

Молочні зуби схильні до утворення періодонтиту сильніше, ніж постійні. Дитячі зуби мають тоншу емаль та м’який дентин, тому карієс вражає їх сильніше та швидше призводить до ускладнень, таких як періодонтит. У разі виявлення ознак ураження не варто зволікати, адже з часом дитина відчуватиме багато неприємних симптомів через запалення пульпи та періодонту. Відсутність своєчасного лікування також призводить до інших ускладнень, таких як флюс, гранульома чи кіста.

Карієс є найбільш розповсюдженою причиною виникнення періодонтиту, проте не єдиною. Ураження зрідка може бути наслідком інфекційної хвороби, сильної алергії або травм ротової порожнини. При ушкодженні слизової оболонки рота у рану потрапляє інфекція, яка і стає причиною періодонтиту.

Симптоми дитячого періодонтиту

Періодонтит виникає у пульпі (м’якій тканині, що заповнює порожнину зуба) та періодонті (кореневій оболонці зуба). Ураження спричиняє сильний біль, особливо під час жування — неприємне відчуття від запаленої ділянки може розповсюджуватися на всю щелепу і навіть віддавати у скроні та вуха. Характерними для періодонтиту також є такі симптоми:

  • почервоніння та набряк ясен;
  • відчуття розпирання ясен навколо ураженого зуба;
  • розхитування зуба;
  • гострий біль під час жування чи натискання на зуб;
  • запалення ясен, флюс;
  • неприємний запах з рота.

При періодонтиті в дитини з’являється слабкість та дратівливість, особливо, якщо запалення супроводжується підвищеною температурою. Подібна ситуація стається не тільки з тимчасовими зубами, у деяких випадках може виникнути необхідність лікування періодонтиту постійних зубів у дітей — запалення періодонту та ясен може з’явитися під час формування коренів. Симптоми ураження постійних зубів не відрізняються від симптомів періодонтиту тимчасових зубів.

Періодонтит має дві форми — спочатку гостру, а згодом хронічну, тому симптоми виникають раптово та можуть на деякий час повністю зникнути. Ці перші ознаки ураження не сильно турбують дитину, однак з часом біль посилюється, з’являється при надкушуванні їжі та може порушувати сон, адже ниючий біль у разі переходу в хронічну стадію найчастіше з’являється саме вночі.

Як діагностується періодонтит постійних та тимчасових дитячих зубів

Як карієс швидко руйнує зубну емаль дитини, так і періодонтит швидко перетікає з гострої стадії в хронічну. Через швидкий перебіг початкові симптоми сприймаються як щось тимчасове, адже гострий біль зникає і довгий час не повертається. З цієї причини діагностувати періодонтит на ранній стадії дуже важко — це можливо тільки при регулярних профілактичних оглядах. Для діагностування періодонтиту спочатку проводиться збір анамнезу — стоматолог опитує дитину на наявність описаних вище симптомів. Наступний крок полягає у ретельному огляді ротової порожнини та додаткових дослідженнях:

  • Стоматолог перевіряє реакцію кожного зуба на подразники за допомогою постукування та оцінює глибину ясенних кишень зондуванням;
  • За допомогою електроодонтометрії визначається рівень електропровідності тканин зуба.
  • Для точного визначення ступеня ураження та складання плану лікування, стоматолог призначає рентгенографію зуба.

Стоматологи клініки «Родинної Cтоматології» рекомендують виконувати діагностику та лікування зубів за допомогою дентального мікроскопа. Це дає змогу підвищити ефективність виявлення та лікування періодонтиту молочних і постійних зубів малюка.

Методи лікування періодонтиту молочних зубів у дітей

Для лікування періодонтиту тимчасових зубів у дітей використовують один з двох методів: консервативний або хірургічний.

Консервативний метод дає змогу зберегти молочний зуб за допомогою терапії — використання антибактеріальних препаратів, лікування запалення та реставрації зуба. Такий спосіб потребує кількох відвідувань стоматолога, адже антисептичному препарату необхідний час для знищення патогенних організмів, що спричинили періодонтит. Після первинної обробки стоматолог встановлює тимчасову пломбу, яка захищатиме пульпу та запобігатиме болю під час прийому їжі, а постійна пломба встановлюється лише після завершення лікування періодонтиту.

У деяких випадках видалення молочного зуба — це єдиний можливий спосіб вилікувати періодонтит, тому стоматолог може порекомендувати хірургічний метод лікування. Показанням до такої процедури є серйозне запалення м’яких тканин, що зачіпає зародок постійного зуба, або руйнування кореня більш ніж на 60%. Передчасне видалення молочних зубів може призвести до деформації прикусу та вплинути на дикцію, тому такий спосіб використовують лише коли зуб вже неможливо вилікувати.

Профілактика періодонтиту

Періодонтит здебільшого є наслідком недостатньої гігієни ротової порожнини протягом тривалого часу. Запобігти ураженню молочних зубів допоможе комплекс профілактичних заходів:

  • регулярна чистка зубів (двічі на день або після кожного прийому їжі, якщо дитина носить брекети);
  • наявність в раціоні м’якої та твердої їжі;
  • своєчасне звернення до стоматолога для виправлення порушень прикусу.

Чистка зубів в домашніх умовах допомагає видалити бруд з зубів, проте не з усієї площі — до деяких ділянок дістатися зубною щіткою просто неможливо. Щоб у цих ділянках не почав формуватися карієс, рекомендується не рідше двох разів на рік проводити професійну чистку в стоматології. Під час таких візитів також проводиться профілактичний огляд — найбільш надійна профілактика, що допомагає вчасно діагностувати наявність карієсу чи періодонтиту та швидко вилікувати його, запобігаючи ускладненням.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле