Скільки часу служать імпланти зубів

Скільки часу служать імпланти зубів

Сучасна стоматологія здатна розв’язати практично будь-яку проблему із зубами, зокрема відновити функціональність і естетику навіть за їхньої повної відсутності. Йдеться про імпланти, які дають змогу надовго забути про недосконалості зубного ряду.

Скільки служать імпланти зубів – що впливає на їхню довговічність

Пацієнти, які зважилися на імплантацію, ставлять лікарю чимало запитань, серед яких найпопулярнішим є «Як довго служать імпланти?» Точно сказати, скільки людина може проносити ці конструкції, складно, оскільки на довговічність штучних коренів впливають різні чинники:

  • виробник;
  • матеріал імпланта;
  • вид імпланта;
  • професіоналізм лікаря.

Пропонуємо розглянути кожен із них докладніше.

Виробник

Технології та якість матеріалів, які використовують під час виробництва зубних імплантів, відіграють вирішальну роль у їхній довговічності. Тому важливо вибирати продукцію від надійних і перевірених виробників з хорошою репутацією. Наприклад, компанія Alpha Bio гарантує, що їхні імпланти прослужать не менше 30 років. Лідери галузі, такі як Nobel Biocare і Osstem Implant надають довічну гарантію на свою продукцію.

Матеріал імпланта

Матеріали, які використовують під час виготовлення імплантів, мають відповідати певним вимогам: біосумісність, стійкість до корозії та руйнування, міцність. Цим умовам відповідають титан і діоксид цирконію. Вони активно використовуються в сучасній імплантології, але мають деякі відмінності.

Титанові імпланти
Цирконієві імпланти
Мають сірий колір (металевий)
Висока естетика, природний білий колір
Можливість появи алергії (рідко)
Абсолютна гіпоалергенність
Висока біосумісність, хороша остеоінтеграція. Термін приживлення – 3-6 місяців
Висока біосумісність, хороша остеоінтеграція. Термін приживлення – 3-6 місяців
Термін служби 15-25 років
Термін служби 15-20 років
Доступна ціна
Висока вартість

Вид імпланта

На стабільність і термін використання зубних імплантів можуть значно впливати форма і структура штучного кореня. Найпоширенішими є коренеподібні імпланти, які можуть встановлюватися практично в будь-якій ситуації. Залежно від клінічної картини лікар вибирає гвинтові або циліндричні коренеподібні імпланти. Перші мають спіральну форму і угвинчуються в ложе, завдяки чому забезпечується щільне зрощення кореня з кістковою тканиною. Циліндричні імпланти – розбірні конструкції, що імплантуються поетапно. Вони зростаються з кістковою тканиною завдяки пористій поверхні. Коренеподібні імпланти здатні прослужити 15-20 років.

Тривалішим терміном служби вирізняються базальні імпланти, які встановлюють у глибокі шари кісткової тканини, що є менш схильними до розсмоктування. Вони є альтернативою традиційним конструкціям у разі недостатнього об’єму кістки, оскільки не вимагають проведення остеопластики.

Професіоналізм лікаря

Велике значення мають кваліфікація і досвід фахівця, оскільки термін служби імплантів багато в чому залежить від правильного вибору і встановлення. Важливо враховувати всі анатомічні особливості пацієнта і суворо дотримуватися технології вживлення імплантів. Наприклад, якщо не враховані всі протипоказання або імплантолог вчасно не виявив запалення, це може призвести до відторгнення конструкції.

Термін використання зубних імплантів – як продовжити час служби

Наразі встановлення імплантів вважається найкращим способом відновлення естетики і функціональності зубного ряду за відсутності будь-якої кількості зубів. Але оскільки процедура є досить витратною, то будь-який пацієнт зацікавлений у тому, щоб досягнутий результат зберігався максимально довго. Ми хочемо розповісти про способи, які допоможуть продовжити термін придатності даних дентальних конструкцій.

Щоденна гігієна

Догляд за імплантами, як і за натуральними зубами, повинен проводитися двічі на день. Ретельне чищення ротової порожнини дає змогу позбутися зубних відкладень, які спричиняють запальні процеси в слизових оболонках, призводячи до серйозних проблем із яснами. Тому встановлення імплантів не має позначатися на якості чищення зубів.

Відмова від шкідливих звичок

Сигаретний дим і алкоголь негативно впливають на стан слизових і кісткової тканини, що може призвести до розхитування штучного кореня. Крім цього, під час куріння сповільнюється кровотік у яснах і, відповідно, знижується ефективність остеоінтеграції (приживлення) імпланта.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Регулярне відвідування лікаря

Навіть якщо ви ретельно доглядаєте за зубами вдома, для контролю за станом імплантів необхідно відвідувати фахівця раз на пів року. Це дасть змогу своєчасно виявити можливі стоматологічні проблеми і провести заходи щодо поліпшення здоров’я ротової порожнини. У такий спосіб вдається уникнути серйозних проблем із конструкціями і продовжити термін використання зубних імплантів.

Обмеження навантаження на штучні зуби

Незважаючи на те, що імплантовані конструкції є дуже міцними, намагайтеся не кусати ними тверду їжу і не відкривати зубами пляшки. Це може не тільки негативно вплинути на стан протезів, а й погіршити здоров’я зубощелепного апарату загалом.

Проведення професійної чистки

Чищення зубів, що проводиться лікарем, істотно відрізняється від гігієни в домашніх умовах. Використовуючи спеціальні інструменти, він ефективно видаляє зубні відкладення у важкодоступних місцях. Це дає змогу підтримувати чистоту і здоров’я зубів, зокрема штучних, і уникнути захворювань, які можуть порушити остеоінтеграційний зв’язок імпланта з кістковою тканиною.

Стислі рекомендації

Для продовження терміну служби імплантів достатньо дотримуватися простих правил:

  1. Вранці та ввечері чистити зуби.
  2. Обмежити вживання алкоголю, відмовитися від куріння.
  3. Відвідувати стоматолога 2 рази на рік.
  4. Берегти штучні зуби, уникаючи надмірних навантажень.
  5. Відвідувати гігієніста 2-4 рази на рік.

Дотримання рекомендацій і правильний догляд за протезами є гарантією того, що імпланти прослужать довго, ідеально справляючись зі своєю функцією. Але не менш важливо, щоб їхнім встановленням займався кваліфікований фахівець. Тому варто довіряти свої зуби перевіреним і надійним стоматологічним клінікам.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле