Що таке карієс зубів: причини та симптоми

Що таке карієс зубів: причини та симптоми
Зміст статті

Каріозне ураження пошкоджує емаль та поступово проникає всередину твердих тканин зуба, руйнуючи їх та спричиняючи запальні процеси. Карієс — це патологічний процес, який важко помітити без спеціальних знань та особливих методів діагностики, особливо на ранніх стадіях. Він часто стає причиною ускладнень, саме тому дуже важливо спостерігати за здоров’ям зубів та звертатися до стоматолога не тільки за появи симптомів, але й у цілях профілактики.

Що таке карієс на зубах?

Карієс з’являється внаслідок різних зовнішніх факторів, таких як недостатня гігієна ротової порожнини, шкідливі звички чи відсутність професійної чистки та лікування. Основна причина появи карієсу — дія патогенних мікроорганізмів. Коли залишки їжі довго залишаються на емалі — це створює сприятливі умови для життєдіяльності патогенних бактерій і їхнього розмноження.

Бактеріальна ферментація залишків їжі в ротовій порожнині супроводжується виробленням кислоти, яка починає руйнувати зуби. Патологічний процес поступово демінералізує тверді тканини, починаючи з емалі й розповсюджуючись на дентин. Захворювання розм’якшує зуб, на ньому утворюються темні плями, дірки та порожнини. На пізніх стадіях захворювання досягає пульпи та зубних нервів — саме у цей час пацієнт починає відчувати значний дискомфорт та біль.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Як розвивається ураження зубів карієсом

Карієс зуба проходить через чотири стадії розвитку:

  1. Стадія плями — це початкова стадія, на якій патологічний процес тільки почав демінералізацію емалі. Пляма може бути як темною, так і непомітною, відрізняючись лише своєю текстурою від текстури інших одиниць, яка стає шершавою через карієс.
  2. Поверхневий карієс — на цьому етапі захворювання уражає емаль, роблячи її все більш пухкою та м’якою, проте ще не досягає внутрішньої частини різця або моляра.
  3. Середній карієс — на цій стадії утворюється каріозна порожнина, ураження проникає у дентин. Пацієнт відчуває неприємні відчуття під час контакту з гарячими та холодними стравами.
  4. Глибокий карієс — патологія досягає пульпи й уражає судинно-нервовий пучок всередині зубної одиниці. Це провокує появу сильного болю.

На стадії глибокого ураження значно підвищується ризик виникнення ускладнень — пульпіту, періодонтиту, запалення ясен.

Види карієсу

Карієс може уражати різні частини зуба, з’являючись там, де найчастіше застрягають частинки їжі або важко вичищати наліт. За розташуванням карієс класифікується на кілька видів:

  • множинний — тип захворювання, що характеризується поширенням відразу на кілька зубів;
  • фісурний — патологія розвивається у найглибших частинах природних заглиблень емалі, що називаються фісурами. Найчастіше він виникає на молярах;
  • міжзубний — бактерії уражають емаль у міжзубному просторі. Захворювання розвивається незалежно від щільності прилягання одиниць одна до одної;
  • пришийковий — патологічний процес розвивається у ділянці зуба, що прилягає до ясенного контуру;
  • кореневий — патологія розвивається на корені зуба у міжзубних проміжках або ясенній кишені, через що довго залишається непоміченою;
  • вторинний — захворювання розвивається під встановленою раніше пломбою і є наслідком неякісного лікування первинного карієсу.

Незалежно від розташування, карієс з часом проникає у пульпу та уражає внутрішню частину зубів, спричиняючи ускладнення. Якщо захворювання не лікувати вчасно, воно може призвести до значного руйнування твердих тканин. Єдиним рішенням у такому випадку буде видалення зруйнованого зуба та встановлення імпланта.

Чому виникає карієс на зубах

Карієс розвивається через вплив кислот, які виробляють карієсогенні бактерії ротової порожнини. Ці кислоти дуже агресивно діють на зовнішній шар зуба — емаль. Причиною виникнення карієсу є комплекс різних чинників, кожен з яких сприяє розвитку захворювання. Найбільший вплив на патологічний процес мають патогенні бактерії, солодощі та їжа з високим вмістом вуглеводів. Бактерії підвищують кислотність у ротовій порожнині, а глюкоза є чудовим живильним середовищем для них. Якщо зубний наліт не видаляти вчасно, він мінералізується і стає сприятливим середовищем для розмноження мікроорганізмів, що виробляють кислоти. Це прискорює процес руйнування емалі та розвитку карієсу.

Карієс також часто уражає людей зі шкідливими звичками, зниженою продукцією слини внаслідок різних причин, спадковою схильністю до карієсу, дефіцитом фтору та кальцію, а також з дефектами емалі. Важливо зазначити, що карієс може з’явитися навіть у тих, хто ретельно стежить за своїм здоров’ям і дотримується здорового раціону. Утворення нальоту — це природний процес, який може виникнути на емалі у будь-який момент. Тому дуже важливо регулярно відвідувати фахівця для профілактичного огляду та проведення професійної чистки.

Симптоми каріозного ураження

На початкових стадіях розвитку карієс практично не має жодних симптомів, тому самостійно розпізнати його майже неможливо. Коли зуби з карієсом починають спричиняти дискомфорт чи навіть біль — це свідчить про середню або навіть глибоку стадію розвитку патології. Визначити наявність захворювання на ранніх етапах може лише стоматолог, проте в домашніх умовах також можна помітити певні ознаки патології.

Карієс характеризується такими симптомами:

  • на стадії плями змінюється колір ураженої ділянки: емаль у цьому місці спочатку світлішає, а з часом темніє до коричневого або чорного кольору;
  • уражена частина зуба стає шершавою, відрізняючись на дотик від здорової гладенької поверхні;
  • з прогресуванням плями утворюється порожнина — коронка зуба може здаватися цілою, проте патологічний процес вже зруйнував емаль. У цих місцях зуба частіше застрягають шматочки їжі;
  • за значного поширення процесу пацієнт починає відчувати дискомфорт під час вживання холодних та гарячих продуктів;
  • коли карієс проникає в пульпу, біль може бути тривалим і посилюватися, якщо в зубі застрягають шматочки їжі.

Для самостійного виявлення карієсу регулярно оглядайте зуби після гігієнічних процедур. Якщо ви помічаєте описані вище ознаки — рекомендуємо звернутися до стоматолога. Це може свідчити про розвиток карієсу, який важливо лікувати на ранніх етапах, щоб запобігти подальшому руйнуванню зуба.

Як виглядає карієс на зубах

Каріозне ураження зубів може мати різний зовнішній вигляд, і для якісного самостійного огляду важливо знати всі його ознаки. Серед найочевидніших змін емалі можна виділити білі або коричневі плями на поверхні, потемніння у природних заглибленнях зуба та темні смужки у прикореневій зоні.

Під час огляду важливо приділити увагу сколам, тріщинам та фісурам — навіть якщо неозброєним оком потемнінь не видно, вони можуть швидко утворюватися у цих місцях.
Особливу увагу слід приділити зубам, в яких вже є пломби, особливо, якщо вони були встановлені через каріозне ураження. Чорна смужка біля контуру пломби є типовою ознакою розвитку вторинного карієсу.

Найважче виявити захворювання, що розвивається у міжзубному просторі або на молярах у глибині ротової порожнини. Самостійно визначити наявність патології можливо зазвичай тоді, коли вона вже спричиняє хворобливі відчуття, наприклад, під час полоскання рота холодною водою. У такій ситуації важливо якомога швидше звернутися до стоматолога для професійного огляду та лікування.

Що станеться, якщо не лікувати зубний карієс?

Якщо не лікувати карієс — це може призвести до серйозних наслідків для здоров’я ротової порожнини та загального стану організму. На початкових стадіях карієс ніяк себе не проявляє, що часто призводить до відкладення лікування та втрати дорогоцінного часу.

За регулярного відвідування стоматології, лікар виявить карієс на початковій стадії та проведе спеціальну процедуру мінералізації, що допоможе відновити зубну емаль. Така процедура допомагає на довгий проміжок часу зберегти природний зубний ряд цілим та функціональним. Вчасне звернення до стоматолога допомагає запобігти пломбуванню, адже у такому випадку все ще є шанс відновити емаль.

Якщо довгий час ігнорувати карієс, він може проникнути у пульпу та зруйнувати зубний нерв. У такій ситуації все ще можливо врятувати коронку, проте видалення судинно-нервового пучка (пульпи) уникнути вже не вдасться.

Тривале ігнорування карієсу може призвести до важких ускладнень, таких як абсцес, флюс або флегмона. Постійне запалення в ротовій порожнині провокує головні болі, впливає на нервову та травну системи та спричиняє проблеми зі скронево-нижньощелепними суглобами.
Наявність карієсу як джерела хронічної інфекції потребує обов’язкової санації та лікування!

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле