Чому болить зуб після пломбування

Почему болит зуб после пломбирования
Зміст статті

Встановлення пломби потрібне для захисту зуба від подальшого руйнування, поширення карієсу та застрягання залишків їжі. Така процедура допомагає позбутися болісних відчуттів та дискомфорту, проте буває і так, що у пацієнта болить зуб після пломбування. Такий симптом може бути як варіантом норми, так і ознакою розвитку ускладнення, тому важливо уважно стежити за своїми відчуттями та, за потреби, звернутися до стоматолога.

Чи є чутливість зубів після пломбування нормою?

Підвищення чутливості емалі внаслідок встановлення пломби здебільшого є нормальним явищем, яке називається постпломбувальним болем. Це незначні неприємні відчуття, що виникають внаслідок маніпуляцій стоматолога під час лікування карієсу чи чистки кореневих каналів. Вони є наслідком використання бормашини та хімічних речовин, потрібних для проведення процедури. Незважаючи на те, що видаляються лише пошкоджені частини зуба, процедура може тимчасово вплинути на його чутливість.
Крім того, чутливість запломбованої одиниці може спричиняти й власне пломба, адже вона змінює тиск на ясна та нерв, і знадобиться деякий час, щоб до нього звикнути.

Важливо знати, коли біль є природним, а коли слід звернутися до стоматолога. Наступні симптоми не є приводом для занепокоєння:

  • біль виник, коли закінчилася дія анестезії;
  • наявні хворобливі відчуття слабкої інтенсивності;
  • інтенсивність відчуттів не змінюється під час вживання їжі та механічного натискання на запломбовану одиницю;
  • неприємний симптом починає зменшуватися за кілька годин після появи та повністю зникає протягом 2 тижнів.

Біль від пломбування здебільшого не несе загрози та швидко зникає, проте іноді звернення до лікаря все ж є необхідним. Розглянемо ситуації, коли дискомфорт не можна ігнорувати.

Болить зуб при натисканні після пломбування

Після пломбування зуба може спостерігатися підвищена чутливість, особливо при контакті з гарячими або холодними продуктами. Однак біль при натисканні на запломбований зуб не є нормальним явищем. Якщо він виражений, це сигнал, що слід обов’язково відвідати лікаря.

Неприємні симптоми посилюються

За нормальних умов чутливість найбільше турбує у день пломбування і надалі стає все менш помітною. Якщо ж больові відчуття посилюються та турбують пацієнта, варто звернутися по допомогу до фахівця. Такий симптом може свідчити про наявність ускладнень, що потребують втручання стоматолога.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Дискомфорт триває протягом кількох тижнів

Симптом, що не зникає протягом тривалого часу, навряд чи зникне без втручання лікаря. Незначна чутливість є нормою тільки у тому випадку, якщо вона триває не більше 2 тижнів і має тенденцію поступово зменшуватись.

Інтенсивний біль після встановлення пломби

Сильні неприємні відчуття після пломбування — це дуже рідкісне явище, проте таке все ж іноді трапляється. Така ситуація може бути спричинена різними індивідуальними особливостями або ж іншими факторами, тому візит до лікаря у такій ситуації буде єдиним правильним рішенням.

Поява супутніх проблем

Якщо з’являються почервоніння ясен, набряк, потемніння пломби, підвищення температури, пульсуючий біль чи інші тривожні ознаки, необхідно негайно звернутися до стоматолога. Ускладнення також можуть супроводжуватися болем у вухах, очах або носі.

Болить запломбований зуб: розповсюджені причини

Болить запломбований зуб: розповсюджені причини

Неприємні відчуття після пломбування найчастіше виникають, якщо лікувалися такі захворювання, як періодонтит або пульпіт. У випадках, коли карієс зачепив лише поверхневі шари зуба без додаткових ускладнень, біль після встановлення пломби зазвичай відсутній.

Щоб позбутися дискомфорту, важливо з’ясувати його причину. Від цього залежить, чи зникне біль самостійно, чи знадобиться повторне лікування. Болісні відчуття можуть виникати з двох основних причин: через особливості процедури пломбування або через дії пацієнта в період реабілітації.

Можливі причини болю після проведеного пломбування:

  1. Неправильний діагноз. Симптоми різних стоматологічних захворювань можуть бути схожими, але вимагати різних методів лікування. Тому перед пломбуванням важливо провести точну діагностику, щоб оцінити вид і ступінь ураження.
  2. Неякісне обладнання. Використання застарілого або неякісного обладнання та матеріалів може призвести до пошкодження тканин зуба через недостатнє охолодження, пересушування емалі та іншого.
  3. Форма пломби. Неправильно сформована пломба не відповідає природному прикусу, виступаючи над поверхнею емалі, через що виникає дискомфорт.
  4. Ускладнення після чистки каналів. Біль може виникнути, якщо в каналах залишаються запалені тканини або фрагменти стоматологічних інструментів.
  5. Зміна форми пломби. Деякі матеріали для пломб мають властивість зменшуватися в об’ємі (усадка), що спричиняє відчуття тиску в щелепі.

Значний біль також буває наслідком того, що пацієнт навантажує чутливий зуб після пломбування, ігноруючи рекомендації лікаря щодо періоду реабілітації. Крім того, проблема часто виникає, коли лікар на прохання пацієнта залишає сильно пошкоджений карієсом зуб, хоча видалення було б доцільнішим. Лікування такого зуба зазвичай має низькі шанси на успіх, що супроводжується тривалим болем і незадовільним результатом у майбутньому.

Як діяти при виникненні болю через пломбування

Після пломбування зуба невеликий дискомфорт або підвищена чутливість є звичною реакцією, особливо якщо лікувався глибокий карієс. Однак, якщо біль стає значним або не минає за кілька днів, це сигнал, що слід звернутися до стоматолога.

Щоб період відновлення минув якомога швидше та без ускладнень, стоматологи рекомендують дотримуватися простих правил:

  • вживати їжу та напої тільки кімнатної температури, щоб уникнути впливу гарячих та холодних продуктів на чутливу ділянку;
  • на час реабілітації відмовитися від споживання твердих продуктів, надаючи перевагу м’яким та подрібненим стравам;
  • під час жування використовувати протилежну сторону щелепи від тої, на якій встановлювали пломбу;
  • прийом знеболювальних препаратів за рекомендацією лікаря, щоб полегшити біль у перші дні після процедури.

Насамперед важливо оцінити інтенсивність болю. За умови, що неприємні відчуття помірні — можна обійтися і без знеболювальних препаратів.

У тому випадку, коли чутливість з часом посилюється, не минає протягом 2 тижнів або виникають додаткові скарги — необхідно негайно звернутися до стоматолога для повторної діагностики.

Скільки часу болить зуб після пломбування

Скільки часу болить зуб після пломбування: нормальний період відновлення

За нормального перебігу відновлення чутливість зазвичай зникає протягом 2-3 днів. Якщо проводилося лікування поверхневого карієсу, болю зазвичай не повинно бути. Будь-які скарги після такої процедури можуть свідчити про ускладнення, тому варто звернутися до стоматолога. У разі лікування глибокого карієсу з ускладненнями дискомфорт може тривати від 1 до 2 тижнів — це природна реакція організму на лікарське втручання.

На наявність та тривалість чутливості також впливають особливості будови щелепи. Виникнення неприємних відчуттів відбувається частіше при лікуванні верхньої щелепи, а нижня болить значно рідше. Симптом з більшою ймовірністю з’явиться у багатокореневих зубах, ніж в однокореневих. Біль також буде більш вираженим у випадках, коли за один візит стоматолог працює одразу з кількома зубами.

Здебільшого, коли після пломбування болить зуб — це цілком нормально, особливо після чистки та пломбування каналів. Також можливий дискомфорт у яснах, якщо проводилося лікування прикореневої зони з використанням кофердама для ізоляції робочої поверхні від слини. Тривалість цього симптому завжди індивідуальна — це залежить від складності втручання та зуба, над яким працював фахівець.

Сучасна стоматологія здатна усунути більшість проблем швидко і безболісно, тож чим раніше ви отримаєте консультацію, тим краще для здоров’я ваших зубів.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле