Як зняти запалення ясен у домашніх умовах

Як зняти запалення ясен у домашніх умовах
Зміст статті

Запалення ясен входить до трійки найпоширеніших стоматологічних захворювань, з якими стикається практично кожна людина. Інфекції ротової порожнини часто залишаються поза увагою, але саме бактерії, що накопичилися на слизових, стають основною причиною передчасної втрати зубів. Ми розповімо про особливості захворювання, як зняти запалення ясен у домашніх умовах і уникнути повторного інфікування.

Запалення ясен – види та особливості

У стоматологічній практиці трапляються різні випадки запалення слизових, загалом їх поділяють на 3 основні типи.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Гінгівіт

Найпростіша форма патологічного стану ясен, що легко піддається лікуванню. Захворювання проявляється почервонінням, набряком і незначною кровоточивістю в ділянці одного або декількох зубів. Гінгівіт не призводить до руйнування зубів, але щоб уникнути прогресування хвороби, важливо не затягувати з візитом до лікаря.

Пародонтит

Серйозніше захворювання, що вражає не тільки слизові, а й призводить до розхитування і зміщення зубів. Тому, якщо гінгівіт перейшов у пародонтит, потрібне негайне лікування запалення ясен. Інакше в занедбаній формі зробити це буде дуже складно.

Пародонтоз

Тут уже йдеться не про просте запалення слизових, а про захворювання структур, які оточують і утримують зуб. Пародонтоз несе в собі чимало проблем – постійний дискомфорт, погіршення естетики зубного ряду, поширення інфекції та множинна втрата зубів.

Симптоми запалення ясен – як розпізнати захворювання

Головною ознакою розвитку запального процесу в яснах є кровоточивість, що виникає під час їжі або чищення зубів. Поступово патологічний стан ускладнюється, кровоточивість слизових стає постійною і супроводжується іншими симптомами – ясна набрякають і червоніють.

Якщо людина не звертається до лікаря на цьому етапі, запалення прогресує і спричиняє утворення пародонтальної кишені (збільшення простору між яснами і зубом). Тут починають накопичуватися мікроорганізми та залишки їжі. Через неможливість їхнього повного видалення, у патологічному заглибленні зубоясенної борозни накопичується гній.

Унаслідок порушення кровотоку м’яких тканин відбувається оголення шийки зубів і вони починають сильно реагувати на найменші зовнішні подразники (холодне, гаряче, кисле тощо). Ситуація ускладнюється виникненням болю, який посилюється під час тиску на уражену ділянку і потім набуває постійного характеру. Також збільшуються проміжки між зубами, вони починають сильно хитатися, з’являється неприємний запах із рота.

Якщо до цього людина ігнорувала захворювання і терпіла дискомфорт, то ці симптоми мають стати сигналом для негайного лікування запалення ясен. Інакше підвищується ризик втрати зубів, а відновлення естетики і функціональності зубного ряду коштує набагато дорожче.

Причини запалення ясен – від неправильної гігієни до системних захворювань

Запальний процес у яснах може бути спричинений різними причинами. До найпоширеніших відносять:

  • неякісний догляд за ротовою порожниною;
  • несвоєчасне видалення зубних відкладень;
  • зниження імунітету;
  • генетика;
  • шкідливі звички;
  • механічне пошкодження ясен;
  • супутні стоматологічні захворювання;
  • нестача вітамінів в організмі;
  • гормональний дисбаланс;
  • ендокринні захворювання.

Людям, які опинилися в групі ризику, варто постійно стежити за станом ясен – це дасть змогу уникнути серйозних проблем і зберегти здоров’я ротової порожнини.

Чим полоскати рот у разі запалення ясен – прості способи ефективного лікування вдома

До найпоширеніших методів боротьби із захворюванням належать ополіскувачі. Вони приваблюють простотою використання і здатністю покращувати стан слизових.

Чим полоскати ясна при підозрі на розвиток патологічного процесу? Насамперед це професійні засоби, які знімають запалення і пригнічують ріст патогенних мікроорганізмів:

  • Хлоргексидин (0,05%, 0,1%). Полоскати рот слід протягом хвилини, намагаючись покрити всі слизові. Термін використання – 10-14 днів.
  • Мірамістин. Розчин не потребує розведення з водою, полоскання проводять 3-4 рази на день протягом тижня, разова доза – 10-15 мл.
  • Лістерин. Готовий до використання засіб, яким полощуть ротову порожнину 2 рази на день (можна тривалий час), разова доза – 20 мл.
  • Хлорофіліпт. Спиртовий розчин розводять у воді – 1 ч. ложка на склянку води. Полоскати рот 2-3 рази на день протягом тижня.
  • Орасепт. Засіб на основі фенолу, готовий до застосування. Під час використання як ополіскувача його тримають у ротовій порожнині до 15-20 секунд 3-4 рази на день. Тривалість лікування – не більше тижня.
  • Ротокан. Засіб на рослинних екстрактах, що вимагає розведення з водою – 1 ч. ложка на склянку теплої води. Полоскати ротову порожнину протягом 2 хвилин 4 рази на день, курс лікування – до 7 днів.

Застосування ополіскувачів дає змогу захистити ясенні тканини від бактерій і прискорити їхнє відновлення.

Також для зняття запалення ясен можна використовувати відвари різних трав, які мають протизапальні, антисептичні та загоювальні властивості. До них належить ромашка, шавлія, кора дуба, календула, звіробій. Для приготування «домашнього» ополіскувача, 1 ст. ложку сухої трави заливають склянкою окропу і настоюють протягом пів години, після проціджують. Використовують народний засіб 3-4 рази на день.

Незалежно від виду ополіскувача, після його застосування не можна їсти і пити протягом 30 хвилин.

У разі запалення ясен лікарські рослини можна використовувати у вигляді аплікацій. Ефективним засобом є алое. Свіжий листок алое розрізають і прикладають м’якоть до запаленої ділянки. Аплікацію тримають 10-15 хвилин, потім рот ополіскують теплою водою. Процедуру слід повторювати 2-3 рази на день.
Також полегшити стан допомагає олія чайного дерева – крапнути кілька крапель на стерильну марлю і прикласти до проблемної ділянки не більше, ніж на 2 хвилини. Ефірну олію можна використовувати і для полоскання, шляхом розведення 3-5 крапель у склянці теплої води.

Чим лікувати запалення ясен – професійна допомога

Незважаючи на можливе поліпшення стану після застосування ополіскувачів і народних засобів, все ж краще звернутися до лікаря. Адже домашнє лікування здебільшого дає короткочасний результат і важливо не запустити захворювання. Фахівець краще знає, чим зняти запалення ясен і запобігти серйозним наслідкам.

Спосіб лікування підбирається з огляду на симптоми і стан ротової порожнини. За необхідності проводиться рентгенологічне дослідження.

Професійна чистка

Для видалення м’яких і твердих зубних відкладень гігієніст використовує спеціальні апарати, які дають змогу якісно усунути наліт у важкодоступних місцях. До щадної методики належить Vector-терапія, що передбачає видалення патогенних мікроорганізмів у пародонтальних кишенях за допомогою ультразвуку і спеціального складу.

Протизапальна терапія

Для зменшення набряку і запального процесу стоматолог призначає спеціальні мазі. Ці засоби мають антибактеріальну дію, знімають свербіж і болючість, а також сприяють прискореному відновленню тканин. Завдяки здатності проникати в глибші структури, мазі забезпечують тривалий терапевтичний ефект.

Для посилення ефекту можуть також призначатися лікувальні зубні пасти, що містять рослинні екстракти та мінеральні солі. Зазвичай такі пасти застосовують протягом 1-1,5 місяців.

Кюретаж і шинування

У разі складніших форм запалення ясен може знадобитися механічне чищення пародонтальних кишень від накопичених відкладень і уражених мікробами ділянок. У разі рухливості зубів елементи зубного ряду фіксують за допомогою тимчасових або постійних шин.

Профілактика запалення ясен – рекомендації лікаря

Як і будь-яке стоматологічне захворювання, запалення ясен краще попередити, ніж лікувати. Достатньо дотримуватися кількох простих правил, які допоможуть зберегти ясна здоровими.

  1. Регулярна і якісна гігієна ротової порожнини.
  2. Полоскання рота після кожного приймання їжі.
  3. Вживання твердих овочів і фруктів для зменшення зубних відкладень і зміцнення ясен.
  4. Введення в раціон вітамінів групи B і С.
  5. Проведення професійного чищення зубів 2-4 рази на рік.

Постійний контроль стану ротової порожнини дасть змогу уникнути не тільки запалення ясен, а й інших захворювань. Тому не забувайте про планові відвідування лікаря.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле