Як заспокоїти зубний біль в домашніх умовах

Как успокоить зубную боль в домашних условиях
Зміст статті

Серед інших негараздів, які можуть трапитися зі здоров’ям людини, одним із найнестерпніших є зубний біль. Він часто характеризується високою інтенсивністю, ускладнює виконання щоденних справ і позбавляє можливості повноцінно відпочити. Крім того, ця проблема зазвичай не зникає без допомоги стоматолога. А втім, у багатьох людей виникає необхідність зняти зубний біль в домашніх умовах, адже симптом нерідко посилюється ввечері та вночі, коли стоматології зачинені.

Що робити, коли болить зуб: спочатку визначити причину

Гострий зубний біль — одна з найпоширеніших причин, яка позбавляє людину спокою. Існує безліч факторів, що провокують цей симптом, і кожен з них потребує різного підходу до лікування. Щоб швидко визначити причину болю, важливо знати про найпоширеніші проблеми, які спричиняють дискомфорт у ротовій порожнині.

Що робити, коли болить зуб: спочатку визначити причину

Карієс

Найпоширеніша стоматологічна проблема, яка призводить до пошкодження емалі та появи різних ускладнень. Хоча поверхня зубів — це надзвичайно міцна тканина, проте постійний вплив неправильного харчування та шкідливих звичок разом із недостатньо ефективною гігієною ротової порожнини можуть зруйнувати її, відкривши зовнішнім подразникам доступ до пульпи та нерва.

Карієс легко розпізнати за симптомами: якщо зуб чутливо реагує на солодку, гарячу або холодну їжу, є підстави запідозрити наявність захворювання. На ранніх стадіях розвитку проблеми больові відчуття минають майже одразу після припинення контакту емалі з подразником. Якщо постійно болить зуб з діркою, рекомендується прийняти знеболювальні та якомога швидше отримати консультацію лікаря, адже інтенсивний та тривалий біль є ознакою ускладнень, спричинених карієсом.

Пульпіт

Симптоми прогресування карієсу часто проявляються хвилеподібно — вони різко з’являються та швидко зникають. Через таку особливість пацієнти схильні ігнорувати проблему, вважаючи, що це випадковість, а не ознака розвитку серйозного захворювання. Через таку поведінку з часом сильний зубний біль стає постійним та особливо нестерпним під дією холодних та гарячих подразників. Крім того, неприємні відчуття стають на заваді спокійному сну, адже симптоми схильні посилюватися у нічний час.

Причина полягає в тому, що дірка в емалі стала настільки глибокою, що тепер подразники здатні проникати безпосередньо до нервової тканини, провокуючи постійне запалення. Коли болить нерв зуба, навіть найкращі знеболювальні препарати дають лише тимчасовий ефект. Пломбуванням на цьому етапі вже обмежитися неможливо — доведеться видаляти нерв і лікувати внутрішні канали.

Проростання зубів мудрості

В одних людей треті моляри проростають без проблем, в інших — можуть не з’явитися взагалі, але є й ті, хто відчуває значний дискомфорт під час їхнього прорізування. Під час дентації вісімок болять ясна, які запалюються через постійний тиск або інші чинники. Біль при цьому зазвичай різкий і ріжучий, а не ниючий.

Лікування в цьому випадку залежить від анатомічних особливостей пацієнта. Якщо вісімки ростуть правильно і просто спостерігається підвищена чутливість тканин, фахівцю достатньо зробити невеликі надрізи ясен, щоб зменшити тиск на них — це дасть змогу зменшити зубний біль та запобігти ускладненням. На жаль, інколи треті моляри ростуть у неправильному напрямку, впираючись у сусідні зуби або у напрямку щоки — тоді не залишається іншого виходу, крім видалення.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Періостит

Періостит, або флюс, виникає, коли частинки їжі, що потрапили у тканини зуба або в простір між зубом і яснами, не були вчасно видалені під час чистки ротової порожнини, і стали причиною запалення. За таких умов у тканинах формується пазуха з ексудатом, яку можна легко відчути або візуально побачити у дзеркалі. У такій ситуації пацієнт відчуває гострий біль під час вживання їжі. Біль може дещо зменшуватися, коли гнійний вміст з запаленої ділянки проривається назовні, проте без лікування запальний процес продовжуватиметься.

При періоститі зняти запальний процес зуба та повністю розв’язати проблему можна виключно у кабінеті лікаря. Проте, щоб не терпіти біль до візиту до лікаря, рекомендується використати знеболювальні засоби.

Що допомагає від зубного болю

Що допомагає від зубного болю

Зубний біль не вдасться повністю вилікувати вдома, єдине, що можливо зробити — це прибрати дискомфорт до моменту відвідування стоматології. Оскільки терпіти неприємний симптом дуже складно, відповіддю на питання «Що робити, якщо болить зуб», – є випити знеболювальні засоби, які полегшують очікування прийому.

Ібупрофен

Ці таблетки або капсули є у багатьох домашніх аптечках, адже їх часто застосовують для полегшення симптомів сезонних захворювань. Засіб має комплексну дію:

  • втамовує біль;
  • зменшує запалення;
  • знижує температуру, якщо вона підвищена.

Ібупрофен ефективно допоможе заспокоїти хворий зуб та зняти набряк щоки від зуба в домашніх умовах. Його протизапальна дія швидко усуне симптоми, проте не усуне їхню причину, тому візит до лікаря все одно є обов’язковим.

Німесил

Випускається як порошок, проте іноді зустрічається у гранулах або таблетках. Знеболює та зменшує запалення, часто використовується для прискорення відновлення організму після хірургічних втручань, зокрема стоматологічних. Хоча Німесил може ефективно зняти зубний біль, його не слід приймати без консультації лікаря через можливі протипоказання.

Парацетамол

Популярний засіб з широким спектром застосування, що присутній у кожній домашній аптечці. Яскраво вираженого знеболювального ефекту не має, але відчутно допомагає в ситуаціях, коли біль зумовлений запаленням. Допомагає, відповідно, в ситуаціях, коли біль незначний, або коли він спричинений запальним процесом.

Нурофен

Нурофен — це препарат на основі ібупрофену, який призначається при різних захворюваннях, зокрема при вираженому зубному болі. Основні ефекти від приймання препарату:

  1. Усунення набряків;
  2. Зменшення запалення;
  3. Подолання лихоманки.

Нурофен усуне неприємні відчуття та допоможе комфортно дочекатися візиту до стоматології.

Фаніган

Препарат на основі парацетамолу та диклофенаку, що використовується як протизапальний та знеболювальний засіб. Серед показань до застосування Фанігану немає зубного болю, проте в якості тимчасового знеболювального він може використовуватися за наявності в аптечці. Слід враховувати, що Фаніган має відразу дві активні діючі речовини, кожна з яких має власні протипоказання.

Чим зняти зубний біль в домашніх умовах без візиту до аптеки

Чим зняти зубний біль в домашніх умовах без візиту до аптеки

Дискомфорт у ротовій порожнині має властивість посилюватися ввечері, коли більшість стоматологічних клінік та аптек уже не працюють. У таких умовах єдина думка — це як заспокоїти зубний біль в домашніх умовах, щоб уникнути безсонної ночі.
Додатковою проблемою є те, що в багатьох людей вдома немає достатньо сильних знеболювальних. Аптека теж не завжди розв’язує проблему, інколи поруч просто немає цілодобових аптечних закладів. Якщо болить зуб, а таблеток немає, лишається вдатися до методів народної медицини.

Народна медицина та сучасна стоматологія

Незважаючи на те, що народну медицину часто протиставляють сучасній стоматології, багато рецептів можуть допомогти тимчасово зняти дискомфорт і дочекатися візиту до лікаря. Проте існують ознаки, які свідчать про необхідність негайної лікарської допомоги, і народною медициною тут не обійтися. До таких випадків належать:

  • помітний набряк щоки;
  • інтенсивна кровотеча;
  • значне підвищення температури.

У народній медицині немає достатньо ефективних засобів, здатних усунути серйозні стоматологічні проблеми. Максимум, що вони можуть — це тимчасово зняти запалення та послабити біль. Тому згодом все ж доведеться йти до стоматолога для повноцінного лікування.

Полоскання

Найпростіше, а тому й найпоширеніше рішення — це полоскання ротової порожнини відварами, приготованими в домашніх умовах. Найпростіший рецепт передбачає використання лише тих інгредієнтів, які точно є вдома у кожного — розчин роблять з солі та харчової соди. Серед лікарських рослин для приготування знеболювальних відварів підійдуть шавлія, м’ята та ромашка, а також куркума (1-2 ч. л. на склянку води) з додаванням подорожника.

Вибираючи народний рецепт, слід звертати увагу на можливі алергічні реакції — варто використовувати тільки ті лікарські рослини, які нормально переносяться організмом. Рідина для полоскання має бути кімнатної температури, в іншому разі полоскання може лише погіршити самопочуття. Процедуру слід проводити обережно — достатньо просто потримати її в роті 1-2 хвилини.

Компреси

Якщо вдома є ватні тампони, а біль локалізований у певній частині ротової порожнини, можна діяти на нього точково, за допомогою компресу. Тампон слід попередньо вимочити в м’ятному чаї або водному розчині олії гвоздики або календули. Знайти олію з гвоздики нелегко, адже це не поширений продукт, тому її можна замінити звичайною паличкою гвоздики.

Інше ефективне домашнє рішення проти болю — часник і цибуля. Інгредієнти треба подрібнити, перетворивши на кашу, яку і прикладають до джерела болю. Тривалість прикладання слід визначити за власними відчуттями. Важливо не тримати компрес занадто довго, щоб уникнути хімічного опіку м’яких тканин. Встановленої тривалості використання цибулевої або часникової каші для знеболення зубів не існує через те, що різні сорти мають різний рівень пекучості. Також полегшити больові відчуття можна прикладанням до хворого зуба шматочка очищеної сирої картоплі.

Масаж

Нервова система людини є цілісною, тому інколи дія на нервові закінчення може позитивно вплинути на самопочуття. Використання масажів для зняття зубного болю є суперечливою практикою, проте можна спробувати і їх.

Більшість чутливих точок, що впливають на зуби, розташовані на руках, і саме з того боку, з якого розташований хворий зуб. Радять 5-10 хвилин масажувати місце, де з’єднуються вказівний і великий пальці, або на 1 хвилину притиснути й утримувати точку біля кореня нігтя на вказівному пальці.

Крім домашніх засобів, стоматологи рекомендують дотримуватися певних порад, щоб зменшити зубний біль. Насамперед слід уникати жування на хворий зуб, оскільки це може додатково травмувати пошкоджену ділянку і збільшити дискомфорт. Прогрівати ділянку болю також не варто, оскільки тепло стимулює приплив крові, що може посилити больовий синдром.

Важливо також уникати положення лежачи, оскільки горизонтальне розташування тіла збільшує тиск на навколозубні тканини, що може посилити біль. Краще тримати голову піднятою, щоб зменшити неприємні відчуття.

Крім того, бажано ретельно очистити ротову порожнину від залишків їжі, особливо твердих частинок, які можуть потрапити в каріозні порожнини або застрягти між зубами, спричиняючи додаткове подразнення.

Чи усуває знеболююче від зубного болю проблему?

Аптечні знеболювальні препарати демонструють виняткову ефективність — навіть безрецептурні ліки дають чудові результати, коли потрібно позбутися зубного болю. Проте пацієнт повинен розуміти, що його головною проблемою і діагнозом є все-таки не біль, а певне стоматологічне захворювання, яке зумовлює такий симптом. Знеболювальний засіб лише приховує больові відчуття, але не усуває причину, тож біль згодом повернеться. Крім того, за тривалої відсутності необхідної допомоги ситуація погіршиться і лікування стане складнішим, довшим та дорожчим.

Будь-яке знеболювальне — це лише спосіб полегшити стан до моменту консультації з фахівцем. Відкладати візит до нього в жодному разі не варто, особливо якщо потреба в знеболювальних стає регулярною. Рання діагностика та лікування можуть значно скоротити час і витрати на лікування проблеми, що спричинила зубний біль.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле