Як встановлюють зубні вініри

Як встановлюють зубні вініри
Зміст статті

Вініри є мікропротезами, що використовуються для виправлення незначних дефектів зубного ряду та створення голлівудської усмішки. Ця технологія викликає у пацієнтів багато запитань, наприклад, чи потрібно сточувати зуби та, чи можливо згодом зняти вініри. Щоб відповісти на такі запитання, розглянемо, як встановлюють вініри та ключові аспекти, які слід знати перед початком процедури.

Як проводиться підготовка зубів до вінірів

Підготовка зубів до процедури починається з консультації стоматолога — лікарю необхідно оглянути ротову порожнину, щоб оцінити стан зубів, скласти план лікування та запропонувати пацієнту варіанти розв’язання його проблеми. На початковому етапі обговорюється вартість створення сліпучої усмішки, адже не існує фіксованої ціни — все залежить від індивідуальних потреб та особливостей зубного ряду.

Підготовка зубів до вінірів також може складатися з додаткового лікування — іноді пацієнту необхідно вилікувати запалення, карієс чи встановити конструкцію для вирівнювання зубів. Для цього стоматолог може призначити рентгенологічне дослідження — це допоможе оцінити стан щелепи та виявити приховані патології ротової порожнини.
Коли всі ризики розвитку ускладнень усунені та спосіб відновлення естетики посмішки узгоджений з пацієнтом, лікар розпочинає безпосередню підготовку до процедури.

Для початку фахівець створює силіконові зліпки або фотографує зуби і обличчя пацієнта для 3D сканування. Це необхідно для моделювання майбутньої усмішки та виготовлення діагностичних моделей, що дасть змогу отримати прогнозований результат і вибрати оптимальний відтінок та форму вінірів.
Після цього стоматолог починає підготовку власне зубів до встановлення вінірів, що може відрізнятися залежно від різновиду накладок.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Види вінірів

Стоматологи створюють привабливу посмішку за допомогою одного з двох матеріалів — композиту чи кераміки. Між ними є низка відмінностей — як за технологією встановлення, так і за експлуатаційними характеристиками.

Композитні
Керамічні
формування вініру відбувається безпосередньо у роті пацієнта;
вініри створюють в зуботехнічній лабораторії;
більш економний варіант;
мікропротези коштують значно дорожче;
встановлення відбувається за один візит до лікаря;
встановлення відбувається за 2-3 візити протягом 2 тижнів;
композитна накладка слугує від 3 до 5 років.
керамічні вініри здатні прослужити понад 20 років.

Керамічні вініри використовуються частіше завдяки своїм перевагам, таким як довговічність та естетична відповідність потребам пацієнтів, незважаючи на складнішу процедуру фіксації та вищу ціну.

Як ставлять вініри на зуби

Встановлення накладок завжди потребує сточування емалі — це обов’язковий підготовчий етап. Цей процес проводиться під контролем цифрового мікроскопа для забезпечення максимальної точності. Процедура виконується під місцевою анестезією, щоб пацієнт не відчував болю чи дискомфорту. Для встановлення керамічних вінірів необхідне мінімальне сточування, однак після цього використання природних зубів стає неможливим, тому вініри в майбутньому не можна буде зняти.

Після сточування емалі лікар проводить встановлення вінірів, причому технологія відрізняється залежно від вибраного матеріалу.

Встановлення композитних вінірів

Композитні вініри встановлюються за технологією, схожою на пломбування, але вона додатково створює гарну усмішку та приховує незначні дефекти. Процедура виконується за один візит до лікаря. Стоматолог сточує мінімальну кількість емалі, щоб поверхня стала шорсткою і краще кріпився матеріал. Далі етапи встановлення такі:

  • нанесення композитного матеріалу на підготовлений зуб;
  • розподіл композиту по емалі за допомогою спеціальної лопатки;
  • формування матеріалу у роті пацієнта, щоб він виглядав як справжній зуб;
  • полімеризація композиту за допомогою спеціальної лампи, яка робить матеріал твердим.

Після полімеризації стоматолог полірує поверхню, щоб зробити її рівною, гладкою та схожою на природну емаль.

Встановлення керамічних вінірів

Технологія встановлення керамічних накладок значно відрізняється від того, як ставляться вініри з композиту. Після ретельної підготовки та обточування емалі лікар виконує такі кроки:

  1. Встановлення тимчасових накладок — конструкція створюється в лабораторії зуботехніками і має такий самий вигляд, як постійна. Вона потрібна для оцінки майбутнього результату та внесення, за потреби, коректив — такий тимчасовий протез здатний прослужити від двох тижнів до кількох місяців.
  2. Створення постійних вінірів — після затвердження остаточного вигляду протезів, фахівці виготовляють постійні вініри на спеціальному фрезерному верстаті.
  3. Фіксація постійних накладок — під час третього візиту стоматолог приміряє вініри, оцінюючи прилягання, відтінок та природну напівпрозорість, після чого проводить остаточну фіксацію.

Перед остаточною фіксацією постійних вінірів стоматолог пропонує пацієнту оглянути результат. За необхідності проводиться додаткова корекція накладок для досягнення ідеальної усмішки. Після закріплення конструкція здатна виконувати естетичні та жувальні функції зубного ряду протягом багатьох років. Міцний керамічний матеріал витримує навантаження краще за природну емаль і щільно кріпиться до неї спеціальним стоматологічним клеєм, імітуючи за силою кріплення прилягання природної емалі до дентину.

Скільки триває встановлення вінірів

Тривалість встановлення вінірів залежить від вибраного матеріалу та особливостей будови зубного ряду пацієнта. Важливу роль відіграє розташування зубів відносно один одного — чим ближче вони розташовані, тим більше часу потрібно на їхнє обточування.

Встановлення композитних накладок виконується за одне відвідування та зазвичай триває не більше 1 години. У випадках, коли необхідно реставрувати багато зубів, стоматолог може запропонувати розділити процедуру на кілька візитів.

У разі використання кераміки, лікування триває протягом 2-3 тижнів, оскільки виготовлення постійних накладок у лабораторії займає від 7 до 14 днів. Зазвичай лікар розділяє процес на три візити, кожен з яких триває не більше ніж годину.

Догляд за вінірами

Незалежно від способу встановлення вінірів, рекомендації по догляду за ними не відрізняються від стандартної гігієни ротової порожнини. Лікарі рекомендують чистити зуби двічі на день м’якою щіткою з пастою без абразивів. Використовувати зубну нитку, іригатор та інші звичні інструменти для ретельного очищення міжзубних проміжків. Щоб запобігти розвитку стоматологічних захворювань, двічі на рік необхідно відвідувати стоматолога для професійної чистки та огляду стану вінірів.

Для продовження строку служби мікропротезів лікарі радять вживати якомога менше продуктів з барвниками, які можуть змінити колір штучної емалі, а також відмовитися від куріння. Це особливо актуально для накладок з композиту. Варто уникати надмірного навантаження на передні зуби, таких як гризіння горіхів чи відкривання пляшок зубами. У разі виникнення тріщин, сколів або інших змін на вінірах, слід якомога швидше звернутися до стоматолога.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле