Що таке кіста зуба: симптоми та лікування

Що таке кіста зуба: симптоми та лікування
Зміст статті

Кіста зуба — це патологічне утворення, що виникає через відсутність або неправильне лікування різних стоматологічних захворювань, а також внаслідок травми. Вона утворюється в кореневих каналах зуба і може спричиняти значний дискомфорт не лише під час жування, але й у стані спокою. Для ефективного розв’язання цієї проблеми важливо якнайшвидше звернутися до стоматолога, оскільки кіста може призвести до втрати різця або моляра.

Що таке кіста зуба: особливості патології

Внаслідок різних чинників (нелікований карієс, пульпіт, періодонтит, прорізування третіх молярів, травми, інфекції носоглотки) у ротовій порожнині розвивається інфекція, яка проникає в кореневі канали зуба. Біля верхівки кореня, у кістковій тканині, утворюється кругла порожнина з фіброзною капсулою, заповнена гноєм. Це новоутворення називається кістою зуба, що є причиною дискомфорту та болю під час жування.

За відсутності лікування вона може досягати кількох сантиметрів у діаметрі. Чим довше пацієнт ігнорує проблему, тим складніше буде лікувати захворювання, а також підвищується ризик розвитку ускладнень. Кіста може утворитися не тільки біля кореня зуба, але й у лунці після його резекції.

Фіброзна капсула утворюється як захисна реакція організму на патогенні мікроорганізми. Імунна система направляє імунні клітини до місця інфекції, ізолюючи шкідливі мікроорганізми та продукти їх життєдіяльності у своєрідному мішечку. Через це на початкових стадіях кіста ніяк себе не проявляє, оскільки імунітет ефективно захищає організм. Однак, коли імунітет слабшає, наприклад, через переохолодження чи інфекцію, імунні клітини стають недостатньо сильними, щоб стримувати патогенні мікроорганізми. У такому випадку захворювання переходить у гостру стадію, і пацієнт починає відчувати неприємні симптоми.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Кіста зуба: симптоми та ознаки

На початковій стадії визначити наявність захворювання самостійно дуже важко, адже воно протікає здебільшого безсимптомно, а його ознаки важко помітити через дискомфорт від інших патологій, таких як глибокий карієс чи пародонтит. Діагностувати наявність фіброзної капсули на ранньому етапі розвитку здатен лише стоматолог — для цього він проводить огляд та призначає додаткові дослідження.

З часом кіста на яснах збільшується, спричиняючи хворобливі відчуття. Залежно від стадії розвитку патології, пацієнт може помічати такі ознаки:

  • на поверхні ясен утворюється випукле ущільнення, що відрізняється від здорових тканин;
  • при дотику або натисканні на ущільнення виникає дискомфорт чи гострий біль;
  • слизова ясен набуває червоного або синюшного відтінку;
  • місце ураження викликає відчуття розпирання через збільшення капсули з гноєм;
  • з’являється неприємний запах з рота навіть за якісної гігієни ротової порожнини;
  • механічний тиск на зуб з кістою під час їжі спричиняє болісні відчуття;
  • за тривалої відсутності лікування патогенні мікроорганізми руйнують емаль, через що її колір може потемніти;
  • уражений зуб та сусідні різці або моляри починають розхитуватись.

Залежно від стадії розвитку захворювання виникають болісні відчуття різного характеру — вони можуть бути незначними, гострими, розпираючими чи стріляючими. Спочатку дискомфорт тимчасовий — він зникає одразу після припинення механічного впливу, проте з часом стає постійним, заважаючи людині зосереджуватися та спати. Також можуть розвинутися флюс чи свищі.

Коли імунітет людини послаблюється і настає гостра фаза кісти — характерними ознаками є підвищення температури тіла і збільшення підщелепних лімфовузлів. Патологічний процес погіршує загальний стан організму — виникають загальне нездужання, слабкість та головний біль.

Як виглядає кіста зуба

На ранніх стадіях розвитку самостійно помітити кісту неможливо — вона утворюється на корені зуба, ховаючись глибоко у яснах. Ознакою новоутворення може бути тільки біль під час жування або відчуття розпирання у щелепі.

Коли капсула збільшується, вона утворює на яснах набряк круглої форми червоного, сірого або жовтого відтінку. Це може бути як одне новоутворення, так і одразу кілька пухирців, розташованих поруч.

Різновиди патології

Кіста на зубі може утворитися в різних частинах щелепи та з різних причин. Від розташування та особливостей патології залежить складність лікування, тому перед початком терапії стоматологу необхідно встановити точний діагноз. Для діагностики лікарі використовують різні методи, проте ціль завжди одна — визначити характер захворювання.

Характерні риси фолікулярної кісти зуба

Кіста такого типу розвивається у дітей — вона утворюється на коренях постійних зубів, що ще не прорізалися. Утворення здебільшого розвивається непомітно — на ранніх стадіях немає дискомфорту, болю чи зміни кольору ясен.

Іноді симптоми захворювання все ж помітні — для фолікулярної кісти характерне розхитування та зміщення зубів. У деяких випадках уражена ділянка ясен відрізняється відтінком — про наявність патології може свідчити посиніння м’яких тканин.

Особливості ретромолярної кісти

Ретромолярна кіста розвивається через неправильний ріст зуба мудрості. Під час його прорізування у яснах виникає запальний процес, який спричиняє утворення кісти. Процес прогресує незалежно від якості гігієни ротової порожнини, тому стоматологи рекомендують позапланово відвідати лікаря під час прорізування вісімок.

Як виникає резидуальна кіста

Видалення постійних зубів — це складний процес, який має виконуватися кваліфікованим фахівцем. Лунка після видалення різця чи моляра має бути ретельно очищена — це важливо для запобігання ускладненням.

Якщо резекція зуба була виконана неналежним чином і у лунці залишилися патогенні елементи, організм починає боротися з ними, ізолюючи їх у вигляді фіброзної капсули. Саме так і утворюється резидуальна кіста.

Ознаки радикулярної кісти

Такий тип утворення є ускладненням періодонтиту — воно виникає тоді, коли інфекція досягає кореня. Для патології характерне утворення капсули з гноєм, яку можна легко помітити за допомогою рентгена. Проте на ранніх стадіях виявити проблему складно — вона довгий час розвивається без симптомів. Це загрожує розхитуванням та випадінням ураженої зубної одиниці.

Методи лікування кісти зуба

Існують різні способи лікування патології — все залежить від індивідуальних особливостей захворювання у кожного пацієнта. Для усунення кісти стоматологи застосовують кілька основних методів лікування.

Консервативний

Використовується на ранніх стадіях розвитку процесу, коли капсула кісти не перевищує 1 см. Він передбачає очищення каналів, дезінфекцію та лікування антибактеріальними засобами, а також застосування спеціальної пасти для регенерації кісткової тканини. Може також використовуватися мідно-кальцієва терапія, яка передбачає вплив на кісту електрострумом.

Видалення лазером

Сучасна ефективна технологія, що підходить для застосування у складних випадках, а також для пацієнтів, що носять ортодонтичні конструкції. Цей метод забезпечує точне та мінімально інвазивне видалення утворення.

Хірургічний

Застосовується у випадках, коли консервативне лікування неефективне або неможливе. Наприклад, коли капсула кісти більша за 1 см, є встановлені пломби чи штифти у кореневих каналах, або при протезуванні коронкою. Він передбачає хірургічне видалення новоутворення та забезпечує найбільш ефективний результат.

Кіста в зубі — це серйозний патологічний процес, що може призвести до втрати зубної одиниці чи інших наслідків, наприклад, руйнування кістки щелепи. За тривалої відсутності лікування розв’язати проблему стає все складніше. Причина у тому, що за сильного пошкодження зуба єдиним варіантом стає імплантація, проте таку процедуру провести складно, якщо патологічний процес значно зруйнував кісткову тканину щелепи.

Для лікування захворювання на занедбаній стадії стоматологу може знадобитися додатковий етап — нарощування кістки. Це складна та дорога процедура, якої можна уникнути, якщо вчасно звернутися до фахівця. Саме тому дуже важливо регулярно відвідувати лікаря для профілактичного огляду ротової порожнини — це допоможе виявити та вилікувати кісту на ранній стадії, поки вона не зашкодила прилеглим тканинам.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле