Рекомендації після професійної чистки зубів: їжа та гігієна

Рекомендації після професійної чистки зубів: їжа та гігієна

Наліт на зубах — головний ворог здоров’я ротової порожнини та загального самопочуття людини, тому слід регулярно відвідувати гігієніста для проведення професійної чистки зубів. Процедура дає змогу не тільки підтримувати красу та здоров’я усмішки, а і є профілактикою карієсу та інших захворювань. Однак для збереження тривалого результату важливо дотримуватися рекомендацій лікаря. У цій статті ми розглянемо, скільки часу не можна їсти після чистки зубів, продукти, які слід тимчасово виключити з раціону та інші обмеження після відвідування гігієніста.

Професійна чистка: доглянуті та красиві зуби без болю і дискомфорту

Професійну чистку зубів виконує стоматолог-гігієніст. Це фахівець з гігієни ротової порожнини, що займається видаленням зубних відкладень, пігментації та бактеріального нальоту, яких у домашніх умовах складно позбутися. Достатньо подивитися фотографії професійної чистки зубів до і після, щоб переконатися в ефективності процедури. Вона не тільки відновлює природну красу зубів, а й дає змогу підтримувати їхнє здоров’я. Адже зубний камінь та інші відкладення є сприятливим середовищем для розвитку патогенних мікроорганізмів, які спричиняють карієс і захворювання ясен.

Раніше наліт видаляли вручну, використовуючи спеціальну кюретку, за допомогою якої лікар по черзі очищав зуби від каменю та інших відкладень. Однак механічне чищення часто супроводжувалося болем і дискомфортом, що призвело до появи нових, більш безпечних і комфортних методів усунення зубних відкладень — чищення зубів ультразвуком і процедура Air Flow.

Тривалість професійної чистки зубів залежить від кількості зубного каменю та особливостей відкладень. У випадках з невеликими відкладеннями процедура зазвичай займає близько 30 хвилин. За необхідності видалення великих відкладень, зокрема підясневих, час чищення може становити 1-2 години.

Поради стоматологів — що не можна їсти після чистки зубів

Після процедури деякий час емаль залишається чутливою до різних впливів. Щоб уникнути появи дискомфорту і надовго зберегти ефект, слід серйозно поставитися до деяких обмежень у раціоні.

  1. Холодна і гаряча їжа (напої): Протягом кількох днів варто уникати надто гарячих і холодних продуктів і напоїв, щоб запобігти появі больових відчуттів.
  2. Тверді продукти: Під час вживання сухарів, горіхів та інших продуктів із твердою текстурою є великий ризик пошкодження слизових, яким потрібен час для відновлення після процедури.
  3. Кислі продукти: У разі вживання фруктів і соків із підвищеним вмістом кислоти слід пам’ятати, що вони можуть подразнювати емаль і посилити її чутливість.
  4. Продукти з фарбувальними речовинами: Бажано виключити з раціону напої та продукти, які можуть змінити колір емалі зубів, такі як чай, кава, червоне вино, а також кольорові овочі та фрукти — моркву, шпинат, буряк, помідори, полуницю, вишню, лохину та ін. Під час приготування страв варто уникати спецій, які можуть спровокувати пігментацію зубів, наприклад, кориці, карі або куркуми.

Багатьох пацієнтів цікавить: коли можна їсти після чистки зубів? Вживати їжу можна вже за 2-3 години після відвідування гігієніста. А ось дотримуватися рекомендацій щодо обмежень у раціоні слід щонайменше 2-3 дні.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Що можна їсти після чистки зубів: основні рекомендації

Після видалення зубних відкладень фахівці радять дотримуватися білкової дієти. Вона передбачає тимчасове виключення з меню продуктів, які можуть спричинити зміну кольору зубної емалі. У такий спосіб ви зможете захистити зуби від пігментації та одночасно з цим забезпечити собі повноцінне харчування.

Незважаючи на певні обмеження, білкова дієта містить достатню кількість поживних продуктів, з якими ви легко створите смачні та корисні страви.

  • Овочі: Можна вживати овочі білого кольору — картоплю, білу квасолю, цвітну капусту, очищені баклажани.
  • Молочні продукти: У раціон можна включити різні сорти сиру, йогурти без наповнювачів, сметану, кефір, масло.
  • М’ясо, морепродукти: Слід віддати перевагу білому м’ясу і рибі (кролик, курка, індичка, тріска, тунець, палтус, скумбрія).
  • Злаки: Під час приготування каш потрібно вибирати гречку, вівсянку, білий рис.
  • Напої: На день рекомендується пити не менше 2 л води без газу. Припустимо вживання білого або зеленого чаю без цукру.

На тривалість дотримання білкової дієти впливають особливості проведення процедури. Лікар підбирає оптимальну методику, з огляду на пористість зубів і звички пацієнта. Фахівці радять дотримуватися дієти, побудованої на вживанні високобілкових продуктів, протягом 3-14 днів. В ідеалі два тижні — за цей час емаль повністю відновиться і можна буде повернутися до звичного раціону.

Турбота про зуби: що не можна робити після чистки зубів, а що варто зробити

Рекомендовано
Не рекомендовано
використовувати нову зубну щітку;
пити і їсти в перші 2 години після процедури;
чистити зуби зубною пастою без абразивів;
курити і вживати алкоголь;
включити до раціону тверді продукти (морква, яблука та інше);
полоскати ротову порожнину відварами трав;
регулярна гігієна (чистьте зуби двічі на день, використовуйте флос для ретельного очищення міжзубного простору, а також ополіскувач, але без спирту в складі в перший час після професійної гігієни).
вживати кислі, липкі, надто гарячі або холодні продукти та ті, що можуть забарвити емаль.

Рекомендації після професійної чистки зубів передбачають не тільки обмеження в раціоні, а й дотримання особистої гігієни. Щоб зуби швидше відновилися і на них менше утворювався наліт, слід дотримуватися деяких правил.

Зміна зубної щітки

Після видалення зубних відкладень не можна користуватися старою щіткою. Згодом на ній накопичується багато патогенних мікроорганізмів, які можуть легко перейти на щойно оброблену поверхню зубів і слизові, провокуючи їхнє запалення. Обов’язково замініть зубну щітку, водночас вона має бути з м’якою щетиною, щоб не травмувати чутливу емаль і ясна. Після відновлення емалі можна чистити зуби звичною щіткою.

Правильна зубна паста

Через підвищену чутливість зубів слід вибирати пасту з мінімальним вмістом абразивних речовин, які мають руйнівну дію на структуру емалі. Добре, якщо в ній міститься фтор і кальцій. Це два захисники зубів, які прискорюють відновлення емалі, зміцнюючи її та насичуючи корисними речовинами.

Не полоскати рот трав'яними відварами

Іноді після професійної чистки зубів може виникати кровоточивість ясен. Розв’язати таку проблему у звичайному житті допомагають трави, які є натуральними антисептиками. Однак після видалення нальоту в гігієніста краще не полоскати рот трав’яними відварами, оскільки це може спричинити потемніння емалі. Альтернативою стануть спеціальні ополіскувачі та засоби, які борються з кровоточивістю ясен, не впливаючи на емаль.

Відмова від куріння

Для збереження гарної посмішки доведеться на деякий час забути про цигарки. Нікотин агресивно впливає на тканини зубів, спричиняючи їхнє швидке пожовтіння. Тому після професійної чистки фахівці радять якомога довше утриматися від куріння. Це не тільки подовжить отриманий ефект, а й може стати поштовхом для відмови від шкідливої звички.

Крім того, щоб уникнути випадкового фарбування зубів, у перші кілька днів після процедури дівчатам рекомендується утриматися від нанесення губної помади.

І наостанок, секрет підтримання здоров’я і білизни зубів полягає не тільки в дотриманні рекомендацій, а й у регулярних візитах до гігієніста раз на пів року для підтримувальної чистки зубів і профілактики захворювань.

Професійна чистка зубів — це не лише естетика, а й здоров’я. Наша команда допоможе вам запобігти проблемам із зубами та яснами. Запишіться на консультацію вже сьогодні!

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле