Що краще – елайнери чи брекети для виправлення прикусу

Що краще елайнери чи брекети

Навіть незначні дефекти зубного ряду змушують людину почуватися некомфортно. А що робити, якщо це серйозні патології прикусу? Сучасна ортодонтія дає змогу розв’язати будь-які проблеми із зубощелепним апаратом за допомогою спеціальних конструкцій – брекет-систем і елайнерів. Які краще обрати – про це і поговоримо.

Брекети чи елайнери – що ефективніше?

Щоб оцінити ефективність методик усунення дефектів зубного ряду, насамперед потрібно ознайомитися з їхніми принципами дії.

Брекети

Одна з перших ортодонтичних конструкцій, які були розроблені для корекції положення зубів. Це досить складна система незнімного типу, що складається із замків з пазами, які фіксуються на кожен зуб. Об’єднуються всі елементи в єдиний механізм за допомогою дуги та лігатур. Прагнучи повернутися до первісної форми, дуга чинить м’який тиск на зуби, змушуючи їх набувати потрібного положення.

Перед встановленням брекетів лікар робить необхідні розрахунки силового впливу дуги. Це дає змогу гарантовано досягти ідеального результату у вигляді рівних і красивих зубів навіть у найскладніших випадках.

Брекети
Елайнери

Елайнери

Сучасна альтернатива брекет-системам, яка приваблює пацієнтів своєю естетичністю. Це прозорі знімні капи невеликої товщини, які відтворюють форму правильного прикусу і дають змогу пацієнтам швидко адаптуватися до встановленої конструкції. Вони виготовлені зі спеціального гіпоалергенного полімеру, тому не спричиняють подразнення навіть за підвищеної чутливості емалі та слизових.

Елайнери мають певний ступінь жорсткості й чинять тиск на окремі зубні одиниці, поступово зміщуючи їх у потрібне положення. Досягнувши проміжного результату, пацієнт повинен замінити стару конструкцію на нову з певними характеристиками, що відповідають наступному етапу лікування. Однією з головних умов досягнення бажаного результату є суворе дотримання графіка носіння елайнерів. Адже за відсутності постійного тиску корекція прикусу відбуватиметься набагато довше і менш ефективно. 

Відповідь на запитання «Що краще – брекети чи елайнери?» не може бути однозначною. Усе залежить від конкретних стоматологічних проблем. Якщо є мета усунути незначні патології зубного ряду, то цілком можна обійтися капами. Але якщо потрібна серйозна корекція положення зубів і пацієнт хоче отримати гарантований результат, то правильним рішенням стане встановлення брекет-системи. До того ж сучасна ортодонтія пропонує різні варіанти незнімних конструкцій, здатних забезпечити естетичний комфорт. Наприклад, керамічні брекети, які максимально наближені до кольору емалі, або сапфірові, які вирізняються високим ступенем прозорості та непомітністю для оточення.

Що краще елайнери чи брекети – думка експерта

Незважаючи на те, що ортодонтичні конструкції таких типів використовують для розв’язання проблем із неправильним положенням зубного ряду, вони мають певні відмінності.

Результативність корекції

Елайнери показують гарні результати у разі легких і помірних патологій прикусу, таких як порушення положення 1-3 зубів, проміжок між передніми зубами, відхилення зубів назад або вперед. Це пов’язано з тим, що капи можуть зміщувати неправильно розташований зуб під обмеженим кутом і на малу відстань.

Брекети здатні впоратися не тільки з цими, а й більш серйозними аномаліями зубного ряду:

  • велика скупченість зубів;
  • асиметричність щелеп;
  • дистоповані зуби;
  • значні проміжки між зубами.
Брекети чи елайнери: що краще

Водночас брекет-системи дають змогу коригувати всі зуби одночасно. У той час як капи можуть вимагати послідовного лікування різних ділянок зубного ряду. Тому, обираючи елайнери чи брекети, лікар обов’язково враховує цей момент.

Варто також зазначити, що використання брекет-систем дає змогу ортодонту точніше спрогнозувати кінцевий результат, оскільки вони дають можливість передбачити зміни положення кожного зуба в процесі лікування.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Комфортність носіння

До будь-якої ортодонтичної конструкції потрібно звикнути. Оскільки брекети належать до незнімного типу, то для цього може знадобитися трохи більше часу. Елайнери спричиняють менше дискомфорту і їх можна знімати під час вживання їжі та гігієни ротової порожнини.

Час впливу

Брекети працюють цілодобово, оскільки їх неможливо зняти самостійно. Завдяки цьому на зуби чиниться постійний вплив, що призводить до швидших результатів. Елайнери слід носити не менше 20-22 годин на добу, але не всі пацієнти дотримуються таких рекомендацій, що знижує якість лікування.

Вікові обмеження

З огляду на більш м’який вплив елайнери можуть призначати дітям з 6 років. Однак батькам доведеться постійно контролювати процес лікування, щоб дитина носила їх потрібний час. Верхньої вікової межі щодо елайнерів немає, як і у випадку з брекетами. Водночас останні, зазвичай, встановлюють із 12-13 років.

Естетика

Оскільки елайнери виготовляють із прозорого матеріалу – вони залишаються непомітними для оточення. Це особливо важливо для тих, кому через рід діяльності постійно доводиться бути на видноті й спілкуватися з людьми. Однак сучасні брекет-системи також характеризуються високими естетичними властивостями. Наприклад, хорошим варіантом для людей, які хочуть почуватися психологічно комфортно, можуть стати керамічні, сапфірові або лінгвальні брекети.

Догляд

Елайнери простіші у догляді – їх легко знімати й чистити щіткою. Брекети вимагають більше часу для якісного очищення всіх елементів конструкції за допомогою спеціальних йоржиків, іригатора та інших пристосувань. Однак до особливостей такого догляду швидко звикаєш.

Контрольні огляди

Незалежно від обраної ортодонтичної конструкції, потрібне регулярне відвідування лікаря. Для підтягування дуги в брекет-системі, що є обов’язковою умовою поступового вирівнювання зубного ряду, фахівця слід відвідувати раз на 1-2 місяці. Пропускати візити не можна. У випадку з елайнерами пацієнт може самостійно змінювати ортодонтичну конструкцію кожні 2 тижні, отримавши заздалегідь комплект індивідуально змодельованих кап. Для фіксації проміжного результату, лікаря необхідно відвідувати раз на 2-3 місяці.

Порівняння ортодонтичних конструкцій:

Брекети
Елайнери
– якісне вирівнювання прикусу будь-якого типу;
– усунення нескладних патологій прикусу;
– не вимагають заміни під час усього періоду носіння;
– необхідність частої заміни;
– можливість підбору конструкції (металеві, керамічні та ін.);
– непомітність на зубах;
– середній період лікування 18 місяців;
– більш тривале носіння (до 2-х років);
– вимагають ретельнішого догляду.
– знімаються під час їжі та гігієни.

Судячи з відгуків, для більшості пацієнтів кращим методом лікування аномалій прикусу є брекет-системи. Це пояснюється їхньою високою ефективністю у разі найсерйозніших викривлень зубного ряду і тим, що вони не вимагають такої суворої дисципліни, як елайнери. Оскільки елайнери є знімними ортодонтичними конструкціями, у пацієнтів часто виникає спокуса зняти їх. Це може призвести до забування вчасно надіти капи назад, що істотно знизить ефективність лікування.

Що дешевше елайнери чи брекети – вартість ортодонтичних конструкцій

Питання ціни хвилює пацієнтів не менше, ніж естетика конструкції для виправлення прикусу. У цьому сенсі брекет-системи часто виявляються вигіднішими за елайнери. Брекети встановлюють один раз, і потім лікар коригує положення дуги без необхідності заміни всієї конструкції.

У випадку з елайнерами кожному пацієнту потрібен індивідуальний комплект, що зазвичай складається з 20-30 кап. Через велику кількість виробів, кожен з яких відрізняється розміром, формою і щільністю, вартість лікування елайнерами виявляється вищою. Однак, якщо йдеться про лінгвальні брекети, які фіксуються з внутрішнього боку зубного ряду, їхня вартість може перевищити вартість елайнерів.

На ціну ортодонтичної системи також впливають складність патології та тривалість лікування. Наприклад, якщо потрібно усунути невелику нерівність зубів, потрібного результату можна досягти вже після зміни 2-3 пар кап, що зробить лікування елайнерами дешевшим, ніж встановлення незнімної конструкції.

Перш ніж вибрати брекети або елайнери, ортодонт враховує кілька чинників:

  1. Складність патології прикусу.
  2. Побажання пацієнта.
  3. Загальний стан зубів і ясен.
  4. Готовність пацієнта дотримуватися режиму носіння конструкції.

У такий спосіб лікар підбере такий метод корекції прикусу, який влаштує вас у всіх сенсах!

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле