Які існують види зубних протезів

Які існують види зубних протезів
Зміст статті

Сучасне протезування дає змогу розв’язати різні проблеми із зубами, спричинені травмою, карієсом та іншими причинами. Завдяки різноманітності ортодонтичних конструкцій вдається легко знайти оптимальне рішення для кожного пацієнта, враховуючи його індивідуальні потреби та бажаний результат. А які бувають зубні протези – ви дізнаєтеся зі статті.

Види протезування зубів: особливості та застосування

Відновлення зубного ряду здійснюється за допомогою знімних і незнімних конструкцій. Незважаючи на те, що обидві методики дають змогу повернути функціональність і естетику зубів, вони мають принципові відмінності.

Знімні протези

З назви виробів стає зрозуміло, що вони не призначені для постійної фіксації – здебільшого їх можна зняти. Такі протези дають змогу відновити цілісність зубного ряду як у разі одиничної, так і множинної втрати зубів, відрізняючись між собою способом кріплення і матеріалом виготовлення.

Повністю знімні протези

Ортодонтична конструкція, яку застосовують у разі повної відсутності зубів як у верхній, так і нижній щелепі. Являє собою базис із сучасних акрилових або нейлонових матеріалів, який не тільки імітує натуральні зуби, а і ясна. Фіксація протеза здійснюється завдяки вакуумному ефекту, що унеможливлює його зміщення. Пацієнт може легко зняти протез і без проблем поставити його на місце, не використовуючи клей та інші фіксувальні елементи.

Умовно-знімні протези

Протези, які вибирають у разі втрати одного зуба, що належить до жувальної групи. Для надійної фіксації конструкції використовують спеціальний цемент або імплант. Такий спосіб кріплення унеможливлює її самостійне зняття, але за необхідності це може зробити лікар.

Частково-знімні протези

Встановлення таких протезів в основному виконується в тому разі, якщо потрібно відновити функціональність жувальних зубів. Обов’язкова умова – наявність сусідніх здорових зубів у ряду, який буде реставруватися. Фіксуються частково-знімні протези за допомогою спеціальних гачків (кламерів) або замкових кріплень. Вони бувають акрилові, нейлонові та бюгельні.

Незнімні протези

Особливістю ортодонтичних конструкцій цього виду є неможливість самостійного зняття після встановлення стоматологом. Вони не вимагають регулярного вилучення для проведення необхідних гігієнічних процедур або чищення, що робить цей вид зубних протезів комфортнішим у використанні. Поряд з естетичним зовнішнім виглядом, ортодонтичні конструкції незнімного типу мають тривалий термін служби, позбавляючи від необхідності періодичної заміни протеза.

Сучасна ортодонтія пропонує різні варіанти незнімних протезів, які відрізняються конструкцією і способом фіксації.

Коронки

Найбільша і найпоширеніша група ортодонтичних виробів, яку застосовують для відновлення естетики та функціональності зубного ряду. Протез являє собою своєрідний ковпачок, який надягають на коронкову частину або штифт, повністю повторюючи анатомічну форму і колір зуба. Найчастіше коронки встановлюють у разі одиничного дефекту зубного ряду, коли видима частина зуба сильно зруйнована, але корінь збережений.

До переваг можна зарахувати можливість виготовлення конструкцій з різних матеріалів з певними характеристиками, що дає змогу знайти оптимальний варіант з огляду на бюджет пацієнта. До найдешевших належать металеві коронки, проте з огляду на досить низьку естетику і можливість появи алергії пацієнти частіше вибирають протези з інших матеріалів. Здебільшого це металокераміка, що поєднує в собі властивості металевого базису і покриття з кераміки, яке надає штучному зубу високих естетичних якостей. Для реставрації передніх зубів доцільно обирати керамічні протези, що відрізняються максимально натуральним виглядом. До найдорожчих, але і якісних протезів належать цирконієві, які вирізняються гіпоалергенністю, неперевершеною естетикою і міцністю. Залежно від матеріалу виготовлення коронки можуть прослужити 10-20 років. Однак для їхньої надійної фіксації та збереження анатомічних характеристик зуби часто доводиться обточувати, в деяких випадках досить сильно.

Мостоподібні протези

Конструкції, які зазвичай використовують для заміщення 1-3 відсутніх зубів, розташованих поспіль. Зовні протез має вигляд кількох штучних зубів, об’єднаних у цілісну конструкцію. Вони не тільки допомагають відновити привабливість усмішки, а й жувальну функцію зубного ряду, тривалий час зберігаючи високу стабільність. Залежно від клінічного випадку міст може встановлюватися на попередньо підготовлені сусідні зуби (обов’язково здорові) або імпланти.

Мікропротези

Альтернативний варіант класичному пломбуванню, який застосовують за необхідності реставрації сильно зруйнованих зубів. До мікропротезів належать вкладки. На відміну від звичайних пломб, їх виготовляють індивідуально в лабораторії за зліпком зуба пацієнта, що забезпечує точну відповідність його формі та розміру. Для виготовлення протеза можуть використовуватися різні матеріали, такі як кераміка і композит. Вони мають природний вигляд, тому практично не відрізняються від натуральних зубів. Також під час підготовки зуба до встановлення вкладки зберігається більше здорових тканин.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Вініри

Один із найпопулярніших і найефективніших способів естетичної стоматології, який застосовується з метою поліпшення зовнішнього вигляду зубного ряду – усунення дрібних пошкоджень (відколів, тріщин), виправлення дефектів форми та кольору. Також вони можуть слугувати додатковим захистом для ослаблених зубів. Вініри являють собою тонкі накладки, які фіксуються безпосередньо до зовнішнього боку зуба і потребують мінімального обточування. Найчастіше їх виготовляють із кераміки, яка максимально повторює природний колір зубів і стійка до фарбування.

Імпланти

Найпрогресивніша і найнадійніша методика, що дає змогу розв’язати проблему відсутності зубів у будь-якій кількості. Тобто протезування на імплантатах дає змогу відновити як один зуб, так і виявляється ефективним навіть за повної адентії. Залежно від способу встановлення ортодонтичні конструкції можуть встановлюватися одразу після видалення зуба або після тривалої відсутності зубів (за необхідності з проведенням синус-ліфтингу). На відміну від інших видів протезів незнімного типу, імплантація є повноцінною хірургічною операцією, тому потребує ретельної підготовки з дотриманням рекомендацій та урахуванням протипоказань. Але з огляду на ефективність і надійність технології, протезування на імплантатах є однією з процедур, що має великий попит.

Спосіб встановлення імплантів вибирають залежно від характеру дефекту зубного ряду. Наприклад, у разі втрати одного зуба штучний корінь імплантується в його ложе, після чого на нього встановлюється коронка. У разі відсутності кількох зубних одиниць поспіль проблема усувається за допомогою моста з опорою на двох імплантах. У разі втрати всіх зубів можуть проводитися різні методики протезування на імплантах, які дають високий результат навіть за сильної атрофії кісткової тканини щелепи:

  • All-on 4. Процедура полягає у використанні як опори 4 імплантів. Два з них фіксуються у фронтальній частині у вертикальному положенні, інші два – в бічних відділах щелепи під певним кутом.
  • All-on 6. Техніка одноетапної імплантації, за якої зубний протез фіксують на 6 імплантатах, що сприяє рівномірнішому розподілу навантаження і забезпеченню стабільної підтримки нових зубів.

Вибір між All-on 4 та All-on 6 залежить від різних чинників, включно зі станом кісткової тканини пацієнта, його анатомічними особливостями та фінансовими можливостями.

Незнімні та знімні зубні протези – що вибрати?

Вибір між цими видами протезування зубів може бути складним завданням, оскільки вони не є взаємозамінними та мають різні показання.

Визначальні критерії для встановлення знімного зубного протеза:

  1. Необхідність заміни великої кількості зубів за умови обмеженого бюджету.
  2. Зуби, що залишилися, не можуть бути використані як опора для фіксації незнімної конструкції.
  3. Наявність протипоказань для встановлення протезів незнімного типу.
  4. Тимчасове рішення відсутності зубів, наприклад, на період приживлення імплантів.

Незнімні протези можуть бути рекомендовані в таких випадках:

  1. Відновлення різної кількості зубів у будь-якій ділянці щелепи.
  2. Хороший стан сусідніх зубів, які впораються із завданнями опорних.
  3. Множинна втрата зубів, яка може призвести до резорбції кістки (стоншення і втрати об’єму).
  4. Потреба в поліпшенні жувальної функції.

Вибір того чи іншого способу відновлення зубів здійснюється на підставі висновку лікаря після проведення повної діагностики та визначення індивідуальних потреб пацієнта.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле