Які існують види коронок на зуби

Які існують види коронок на зуби
Зміст статті

У разі незначного пошкодження зуба можна обійтися звичайною пломбою. Однак у разі серйозних пошкоджень і відколів зубів часто потрібне встановлення коронок. Сучасна стоматологія пропонує різні види ортодонтичних конструкцій, які допоможуть відновити цілісність і функціональність зубів. У цій статті ми розповімо, що таке зубні коронки і які вони бувають.

Види зубних коронок: головне про реставрацію незнімними протезами

Коронки – популярний спосіб збереження частково зруйнованих зубів, приховування дефектів і відновлення естетики зубного ряду. Це індивідуальні ортодонтичні конструкції, які надягають на пошкоджені зуби після їхньої попередньої обробки. Повторюючи форму, розміри та колір натуральних одиниць, протези відновлюють функціональність зубів і залишаються непомітними для оточення. Також встановлення коронок дає змогу знизити навантаження на сусідні зуби, тим самим запобігаючи їхньому пошкодженню і руйнуванню.

За допомогою різних видів коронок для зубів лікар може усунути багато стоматологічних проблем. Навіть за умови сильного руйнування верхньої частини зуба можна його відреставрувати, максимально зберігши здорові тканини та корінь.

Переваги встановлення коронок:

  • Стабілізація зубного ряду. Протези запобігають зміщенню сусідніх одиниць і зберігають правильне положення зубного ряду, перешкоджаючи його деформації.
  • Захист ослаблених зубів. Реставрація коронками дає змогу уникнути подальшого руйнування пошкоджених зубів і їхньої втрати.
  • Безпека. Ортодонтичні конструкції виготовляють із гіпоалергенних матеріалів, які не завдають шкоди здоров’ю.
  • Бездоганна естетика. Індивідуальний підбір характеристик коронок дає змогу домогтися їх повної відповідності натуральним зубам.
  • Відновлення функціональності зубів. Після встановлення коронок реставровані зуби можуть витримувати звичайне навантаження.

Рішення про протезування коронками найчастіше ухвалюють у разі неможливості відновлення зуба за допомогою пломбувального матеріалу, якщо коронкова частина пошкоджена більш ніж наполовину. Однак є й інші ситуації, коли реставрація цього типу стає оптимальним варіантом.

Показання до встановлення коронок:

  1. Підвищена стертість зубів.
  2. Рухливість зубів (незначна, помірна).
  3. Аномалії зубощелепної системи.
  4. Покриття імпланта.
  5. Неприваблива форма, відтінок або розмір зуба.

Сучасна стоматологія пропонує різноманітні варіанти коронок, які розрізняються матеріалами виготовлення, що впливають на їхній зовнішній вигляд, термін служби та інші характеристики. Далі ми розглянемо, з чого роблять коронки та чим вони відрізняються одна від одної.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Які бувають коронки на зуби: різновиди та особливості

Раніше реставрація зубів зазвичай здійснювалася за допомогою металевих коронок з різних сплавів. Однак, через їхню видимість на тлі природних зубів, пацієнти, які приділяють увагу естетиці, все частіше віддають перевагу ортодонтичним виробам з інших матеріалів.

Металокерамічні коронки

Найпопулярніший варіант матеріалу для реставрації зубів коронкою. На думку фахівців і пацієнтів – це найкращі зубні коронки для усунення недосконалостей зубів, що належать до жувальної групи. В основі протезів – каркас із металу, який виготовляють із нікелю, золота та інших сплавів. Саме це є визначальним фактором під час розрахунку вартості конструкцій. Для надання естетики на металевий базис наносять керамічне покриття, завдяки чому коронка має вигляд натурального зуба.

Металокомпозитні коронки

Зовні протези цього виду не відрізняються від ортодонтичних виробів з металокераміки, але мають деякі особливості. Найчастіше каркас виготовляють із кобальто-хромових сплавів, потім наносять на нього композитне напилення (фотополімерний матеріал, що твердне під дією полімеризаційної лампи). Такі протези вважаються найлегшими, що дає змогу використовувати їх навіть під час імплантації. У разі незначних пошкоджень покриття легко піддається відновленню. До того ж лікар може зробити це безпосередньо в роті пацієнта, що є незаперечним плюсом.

Керамічні коронки

Суцільнолиті вироби, що належать до безметалевої реставрації зубів. Вони характеризуються високою біосумісністю і хорошою естетикою. Такі коронки максимально наближені до натуральних одиниць, що робить їх ідеальним рішенням для відновлення передніх зубів. Вони повністю виготовлені з порцеляни, тому вирізняються гладкістю і хорошими світлопропускними властивостями. А широкий вибір відтінків дає змогу без проблем підібрати потрібний тон коронок відповідно до кольору натуральних зубів. Водночас встановлення протеза може виконуватися без значного сточування зуба і видалення пульпи, що спрощує процес реставрації. 

Цирконієві коронки

Протези з високотехнологічних матеріалів, що характеризуються чудовим зовнішнім виглядом і міцністю. Це коронки на основі оксиду цирконію – порошку, який під дією високої температури набуває неперевершеної естетики, твердості та стійкості до навантажень. Такі конструкції можна встановлювати як на фронтальні, так і бічні зуби. Завдяки легкості обробки, з оксиду цирконію виготовляють не тільки поодинокі коронки, а й мостовидні протези.

Металокомпозитні
Металокерамічні
Керамічні
Цирконієві
Переваги
– більш тонка металева база;
– натуральний колір;
– можна встановлювати на будь-який зуб;
– можливість прямої реставрації.
– висока міцність;
– природний вигляд;
– не схильні до пігментації.
– висока естетика;
– не спричиняють алергії;
– не вимагають обов’язкової депульпації зуба.
– підвищена міцність;
– максимальна естетика;
– не вимагають сильного обточування зуба;
– гіпоалергенність.
Недоліки
– зміна кольору під дією барвників;
– менша міцність.
– необхідність у сильному обточуванні зубів;
– можливість пошкодження покриття;
– здебільшого використовуються на жувальних зубах через металевий блиск;
– ризик потемніння ясен біля краю коронки.
– менша міцність;
– не підходять для жувальних зубів.
– ціна;
– ризик стирання протилежних зубів.
Термін служби
до 10 років
10-15 років
10-15 років
15-20 років
Ціна
дешевші
середня
висока
дуже висока

Ми розповіли про те, які є коронки на зуби. Тепер пропонуємо ознайомитися з особливостями проведення реставрації зубів за допомогою цих протезів.

Встановлення коронок: етапи протезування

Щоб ортодонтичні вироби служили довго й ідеально справлялися зі своїми завданнями, дантист повинен дотримуватися безлічі нюансів. Встановлення зубних коронок передбачає поетапне виконання роботи.

Підготовка зубів

Фахівець оглядає ротову порожнину з метою визначення стану зуба, що потребує протезування. За необхідності робиться рентгенівський знімок, що дає змогу побачити ступінь ураження твердих тканин і уточнити діагноз. У разі каріозного ураження проводять відповідне лікування і ставлять пломбу. Якщо зуб сильно пошкоджений – обов’язково видаляють нерви, очищають канали та заповнюють їх пломбувальним матеріалом. У разі значного руйнування верхньої частини зуба виникає необхідність у встановленні штифта або куксової вкладки.

Обов’язковою умовою під час протезування коронками є обточування зуба в межах 1-2 мм. Це необхідно для максимально щільного прилягання ортодонтичного виробу до зуба і збереження естетики зубного ряду.

Зняття зліпків

Після лікувальних заходів лікар знімає відбитки зубів за допомогою еластичних матеріалів, адже для кожного пацієнта коронки виготовляються індивідуально. За зліпком роблять екземпляр зуба з гіпсу, який стає базою для протеза.

Виготовлення коронок

Ортодонтичні вироби виготовляють у лабораторних умовах, максимально підганяючи їх під природну форму і розміри зуба. Зазвичай цей процес займає близько 1-2 тижнів. На цей час пацієнту встановлюють тимчасову конструкцію для захисту препарованого зуба від подразнювальних зовнішніх чинників і приховування дефектів зубного ряду.

Встановлення коронок

На завершальному етапі тимчасовий протез змінюють на постійний. Лікар обов’язково проводить оцінку правильності прилягання коронки і прикусу. Після чого фіксує виріб, переконавшись у відсутності дискомфорту у пацієнта.

Завдяки доступності та максимальній природності коронки продовжують залишатися найпоширенішим способом реставрації зубів. А різноманітність протезів дає змогу легко підібрати оптимальний варіант з урахуванням особливостей проблеми та бюджету.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле