Скільки часу приживається імплант зуба

Скільки часу приживається імплант зуба
Зміст статті

Видалення зубів не є вироком. Сьогодні за допомогою імплантації вдається відновити зубний ряд не тільки при екстракції зубів, але й за їхньої тривалої відсутності. Однак деякі пацієнти бояться, що імпланти будуть довго приживатися або може статися їхнє відторгнення. Ми вирішили розповісти про це, щоб ви не хвилювалися завчасно.

Приживлення імплантів – особливості процесу

Імплантація зубів належить до складних хірургічних операцій, після яких потрібен досить тривалий період відновлення. Однак результат виправдовує всі очікування, що підтверджують задоволені пацієнти. Для початку – трохи про самі імпланти.

Імплант являє собою титановий або цирконієвий штифт, який вживлюється в кісткову тканину щелепи та імітує натуральний корінь зуба. Це основа для кріплення інших частин складної ортодонтичної конструкції, яка служить довготривалою заміною втраченого зуба. На імплант фіксується абатмент – з’єднувальний елемент, який забезпечує стабільність і надійність протеза, сприяє рівномірному розподілу жувального навантаження і дає змогу скоригувати положення коронки для досягнення найкращого естетичного результату. Останній елемент конструкції – коронка, видима частина штучного зуба.

Важливим етапом після встановлення імплантів є остеоінтеграція, тобто приживлення конструкції, її біологічне зрощення з кісткою. Поверхня імпланта спеціально має мікропористу структуру – так кісткова тканина безперешкодно проникає в штучний корінь і, зростаючись з ним, стає єдиним цілим. Це ключовий процес, який визначає успіх імплантації.

Від чого залежить час приживлення імплантів

На тривалість процесу інтеграції імпланта з кістковою тканиною впливає багато факторів.

Об’єм і якість кістки

Чим вища щільність і об’єм кісткової тканини, тим кращі умови для остеоінтеграції. Це пов’язано з тим, що щільна кістка забезпечує більш стабільне утримання імпланта. При дефіциті кістки повного приживлення доведеться чекати довше. У цьому випадку зазвичай потрібні додаткові процедури – кісткова пластика (синус-ліфтинг) або використання кісткових замінників. Відповідно, потрібен час для відновлення, зміцнення нової кісткової тканини і приживлення самого імпланта.

Вид зубних імплантів

Різні типи імплантів мають свої особливості та можуть по-різному взаємодіяти з кістковою тканиною. Наприклад, при встановленні базальних імплантів термін реабілітації скорочується. Це пов’язано з тим, що їх фіксують у глибоких шарах кістки, що дає змогу отримати надійну опору навіть у випадку атрофії кісткової тканини без необхідності проведення синус-ліфтингу. Також швидше приживаються “мокрі” або гідрофільні імпланти. Це штучні корені зі спеціальним покриттям, здатним притягувати і утримувати воду, зокрема кров’яні згустки і білки. У такий спосіб створюються сприятливі умови для росту нової кістки навколо стороннього тіла.

Техніка встановлення імпланта

Більш ефективною методикою, здатною скоротити час реабілітації і прискорити приживлення імпланта, вважається субкортикальна. Вона передбачає розміщення металевого штифта під кортикальною кісткою, тобто під зовнішнім шаром кісткової тканини щелепи. Завдяки підвищеній щільності кістки в цій ділянці, остеоінтеграція проходить легше і швидше.

Професіоналізм лікаря

Приживлюваність імпланта може зайняти більше часу, якщо процедуру виконував імплантолог, який має недостатній досвід роботи в цій галузі, або ж він халатно поставився до своєї справи. Зокрема, не врахував всі протипоказання, анатомічні особливості пацієнта, провів недостатню діагностику стану кісткової тканини, встановив імплант під неправильним кутом або на недостатній глибині. Також важливе дотримання рекомендацій при роботі з імплантами конкретного виробництва. Адже компанії часто роблять продукцію на основі власних розробок.

Якість імплантів

Високоточне виробництво конструкцій, що заміщують натуральний корінь, із використанням сучасних технологій і якісних матеріалів гарантує відповідність імплантів необхідним стандартам. Це зменшує ризик ускладнень і підвищує ймовірність їхньої успішної приживлюваності.

Супутні захворювання

При плануванні процедури імплантації необхідно враховувати наявність у пацієнта захворювань, таких як діабет, неврологічні хвороби та інші. Це пов’язано з проблемою загоєння ран і підвищеною схильністю до інфекцій у діабетиків, що може негативно позначитися на приживлюванні імплантів. Неврологічні захворювання також впливають на регенеративні процеси, зокрема кістковий метаболізм, тому первісно вони є протипоказаннями.

Середній час приживлення імплантів

Середній час приживлення імплантів

Тривалість остеоінтеграції імплантів залежить від багатьох факторів – індивідуальних особливостей організму, матеріалу виготовлення штучного кореня тощо. Також на час приживлення імпланта впливає, чи проводився синус-ліфтинг. Якщо імплантація не передбачала нарощування кісткової тканини, то в середньому імплант приживається за 2-4 місяці. У разі необхідності проведення кісткової пластики процес затягується до 5-6 місяців.

Період відновлення після вживлення імпланта проходить у такій послідовності:

  1. У перші кілька днів присутня болючість і набряклість у ділянці встановленого кореня, може піднятися температура. Це природна реакція імунної системи на стороннє тіло.
  2. Через 1-2 тижні пацієнт йде на прийом до лікаря для зняття швів і контролю за загоєнням тканин.
  3. Через 3-4 тижні дискомфортні відчуття в зоні встановленого імпланта зазвичай минають.
  4. Повне приживлення штифта відбувається за 4-6 місяців.

Слід розуміти, що процес приживлення штучної конструкції з кістковою тканиною – суто індивідуальний. Одним людям може знадобитися для цього менше часу, іншим – більше. Також термін приживлюваності залежить від ділянки проведення операції. На нижній щелепі імплант у середньому приживається швидше (за 2-3 місяці), що пов’язано з більш щільною структурою кісткової тканини в цій зоні. Якщо штифт був встановлений у верхній щелепі, то остеоінтеграція може зайняти до 4-6 місяців.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Можливі ускладнення і ризики

У середньому 95% зубних імплантів приживаються успішно. Але, як і за будь-якої хірургічної операції, при імплантації є ймовірність розвитку ускладнень. Зокрема, несприйняття організмом металевого штифта.

Ознаки відторгнення імпланта:

  • тривалий та інтенсивний біль;
  • рясна кровотеча в місці встановлення штифта;
  • запалення і набряк, що збільшуються з часом;
  • рухливість імпланта;
  • гнійні виділення з ясен навколо штифта;
  • зміна кольору ясен.

За наявності таких симптомів важливо негайно звертатися до лікаря, а не лікуватися народними засобами. Чим довше відтягувати візит, тим складніше буде виправити ситуацію.

Для зниження ризику розвитку ускладнень слід звертатися до кваліфікованих фахівців, дотримуватися всіх рекомендацій лікаря і правильно доглядати за ротовою порожниною.

Як прискорити процес приживлення імплантів?

Для швидкого загоєння рани та успішної остеоінтеграції імпланта слід дотримуватися простих правил:

  • Відмова від куріння. Нікотин спричиняє звуження судин, що погіршує кровообіг у тканинах і уповільнює процес загоєння.
  • Правильна гігієна ротової порожнини. Після імплантації потрібно користуватися зубною щіткою з дуже м’якою щетиною і антибактеріальним ополіскувачем, призначеним лікарем.
  • Обмеження фізичної активності. Слід уникати надмірних навантажень і занять спортом, які можуть спричинити травми в ділянці встановлення імпланта.
  • Правильне харчування. Раціон повинен бути багатий білками, необхідними для регенерації тканин, а також вітамінами і мінералами, особливо кальцієм і вітаміном D, які сприяють зміцненню кісток.
  • Регулярні візити до стоматолога. Регулярні огляди дають змогу контролювати процес остеоінтеграції імплантів і своєчасно виявляти можливі ускладнення.

Крім цього, досягти більш швидкого приживлення штучних конструкцій дозволяють унікальні технології. Наприклад, плазмоліфтинг – процедура, за якої у місце вживлення кореня вводиться збагачена тромбоцитами кров пацієнта. Під дією тромбоцитарного фактора росту стимулюється утворення нової кісткової тканини, знімається запальний процес і прискорюється загоєння тканин.

На основі загальної статистики можна сказати, що в цілому штучні корені приживаються добре. А завдяки їх тривалому терміну служби, 20 років і більше, імплантація стає гарною інвестицією у своє здоров’я і комфорт.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле