Скільки часу потрібно носити брекети

Сколько времени нужно носить брекеты
Зміст статті

Для усунення різних проблем прикусу й отримання гарної посмішки найчастіше використовують брекети. Ці ортодонтичні конструкції завоювали популярність завдяки своїй високій ефективності. Але, навіть будучи впевненим у результаті, пацієнти обов’язково ставлять запитання – скільки потрібно ходити з брекетами? Цьому і присвячена наша стаття.

Скільки треба носити брекети: фактори, що впливають на терміни

Відразу варто сказати, що немає терміну носіння брекет-системи, єдиного для всіх пацієнтів. У кожної людини індивідуальна будова зубного ряду і, відповідно, проблеми, які можуть виникнути із зубощелепною системою. У будь-якому разі потрібно бути готовим до того, що лікування брекетами – не швидкий процес. Адже вирівнювання зубів відбувається поступово – саме це дає змогу отримати прогнозований результат, який збережеться надовго.

Точні терміни ортодонтичного лікування лікар визначає для кожного пацієнта окремо тільки після проведення повної діагностики та з урахуванням особливостей випадку. Якщо порушення прикусу незначні – брекети в середньому носять 6-18 місяців. У разі складних викривлень зубів і серйозних патологій прикусу період ортодонтичного лікування може бути подовжено до 2-3 років.

А зараз ми хочемо розповісти про фактори, які безпосередньо впливають на терміни носіння брекет-системи.

Скільки треба носити брекети: фактори, що впливають на терміни

Вік

Один із ключових аспектів, що визначають тривалість ортодонтичного лікування. Оптимально встановлювати коригувальні конструкції в підлітковому віці. У цей час відбувається активне формування зубощелепної системи та завдяки її пластичності виправити різні аномалії вдається швидше, а саме лікування виявляється максимально ефективним. Наприклад, якщо у випадку своєчасного звернення до ортодонта в підлітковому віці терміни корекції прикусу становлять до 1,5 років, то після 23 років – для корекції прикусу може знадобитися до 3-х років носіння брекетів.

Ступінь важкості аномалії прикусу

За незначних викривлень зубного ряду і патологій зубощелепної системи виправлення дефекту за допомогою ортодонтичних конструкцій займає менше часу і потребує менше зусиль. Відповідно, у разі сильного зміщення зубів пацієнту доведеться ходити з брекетами довше. Повільне і поступове переміщення одиниць не тільки дає змогу домогтися очікуваного результату, а й знизити ризики ушкодження ясен, втрати кісткової тканини навколо зубів і руйнування коренів, як під час прискореного лікування.

Точність встановлення брекетів

Правильність встановлення брекет-системи безпосередньо впливає на результативність лікування і його тривалість. За умови точної фіксації брекети чинять рівномірний тиск на зуби, що сприяє їхньому ефективнішому переміщенню в потрібне положення. Також це дає змогу уникнути таких небажаних явищ, як асиметричне переміщення зубів, яке потребуватиме додаткового коригування і збільшення часу носіння брекетів.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Виконання рекомендацій лікаря

Брекети вимагають особливого догляду за зубами. Якщо пацієнт не дотримується правил чищення зубів, то це може призвести до карієсу, запалення ясен та інших проблем, що сповільнить лікування і може потребувати додаткових втручань. Також важливо регулярно відвідувати лікаря для коригування конструкції. Якщо призначено додаткові елементи, як-от еластики, то в разі ігнорування цих рекомендацій носити брекети доведеться набагато довше.

Види брекетів

Чималу роль при прогнозуванні термінів носіння ортодонтичної конструкції відіграє сам тип системи.

  • Безлігатурні металеві. Вважаються “найшвидшим” способом лікування патологій прикусу, воно займає приблизно 1-1,5 року. Скорочення термінів носіння брекетів відбувається завдяки системі самолігування, яка не потребує частих коригувань.
  • Класичні. Пластикові, керамічні та сапфірові брекет-системи, які передбачають наявність пристосувань (лігатур) для фіксації дуги в пазу брекета. Лікування подібними конструкціями займає трохи більше часу, від 1,5 до 2,5 років, але вони вважаються більш естетичним варіантом.
  • Лінгвальні. Брекети, що встановлюються з внутрішнього боку зубного ряду, завдяки чому вони є абсолютно непомітними. Але як мінус – вони вимагають більш тривалого носіння, 2-3 роки.

Під час вибору найкращого методу лікування обов’язково враховують індивідуальні особливості кожного пацієнта і його побажання.

Скільки часу носять брекети: специфіка лікування у дорослих і дітей

Скільки часу носять брекети: специфіка лікування у дорослих і дітей

Встановлення брекетів є важливим етапом у корекції прикусу і вирівнюванні зубів. Оптимальний вік для початку ортодонтичного лікування – 10-14 років. У цей час корінні зуби вже прорізалися, але кісткова тканина ще досить пластична для зміни. Взагалі регулярно відвідувати лікаря потрібно з 6-7 років. Так він зможе оцінити стан зубів і щелепи, виявити потенційні проблеми та запропонувати профілактичні заходи. За необхідності ортодонт призначить встановлення брекетів, коли це буде найефективніше.

Терміни носіння брекетів у дітей в основному залежать від складності проблеми:

  1. Незначне викривлення зубів. У деяких випадках достатньо 6-12 місяців ортодонтичного лікування, щоб досягти потрібного результату.
  2. Патології прикусу середньої тяжкості. За наявності серйозніших аномалій прикусу або проблем із розташуванням зубів термін носіння брекетів може становити 1,5-2 роки.
  3. Складні випадки. У разі дуже серйозних патологій, таких як глибокий прикус, сильна скупченість зубів або значні проміжки між ними, брекети можуть знадобитися приблизно на 2 роки.

Незважаючи на рекомендацію більш раннього встановлення брекетів, вік не є протипоказанням для ортодонтичного лікування подібними системами. Позбутися патологій прикусу можна і у 20, і в 40 років. Єдине – дорослі носять брекети часто довше, ніж діти, через менш пластичну кісткову тканину і можливі супутні проблеми, як-от захворювання ясен або підвищене стирання зубів. У середньому лікування у дорослих пацієнтів займає від 1,5 до 3 років. Однак терміни можуть варіюватися залежно від складності патології. Водночас важливо, щоб у пацієнта не було серйозних захворювань, які є підставою для відмови від лікування за допомогою цих ортодонтичних конструкцій.

Під час встановлення брекетів дорослим слід враховувати деякі нюанси:

  • Оптимальним варіантом для усунення дефектів прикусу в більш старшому віці є класичні брекет-системи з металу. Однак, коли на першому місці стоїть естетика, можна зробити вибір на користь керамічних або сапфірових конструкцій.
  • Оскільки в дорослої людини зубощелепна система повністю сформована, то іноді виникає необхідність у видаленні деяких зубів. Так у щелепі з’явиться додатковий простір для правильного розвороту зуба.
  • Незважаючи на те, що вік не є протипоказанням, існують ситуації, коли лікування брекетами неможливе через вікові зміни в організмі. Наприклад, надмірний знос зубів не дає можливості встановити ортодонтичну конструкцію.

Проте дорослим пацієнтам можуть запропонувати альтернативні методи лікування. Наприклад, у разі легких порушень прикусу і незначної кривизни зубів – це можуть бути елайнери.

У будь-якому разі прогнози щодо термінів ортодонтичного лікування лікар може зробити тільки після діагностики, а також отримання повної інформації про ступінь дефекту і взяття до уваги інших чинників.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле