Що таке пульпіт зуба: причини, симптоми та лікування

Що таке пульпіт зуба: причини, симптоми та лікування
Зміст статті

Пульпіт — це запалення пульпи, тканини, що знаходиться всередині зуба і містить нерви та кровоносні судини. Однією з основних причин гострого зубного болю є саме це захворювання. Через ушкодження нерва біль стає особливо інтенсивним. При появі такого симптому важливо негайно звернутися до стоматолога, щоб уникнути серйозніших ускладнень.

Що таке пульпіт зуба: визначення проблеми

Пульпіт розвивається у місцях, де карієс значно зруйнував емаль — саме через це хвороботворні бактерії здатні проникнути в пульпу та почати там розмножуватися, спричиняючи запалення. Така патологія є ускладненням захворювання зубів, що виникає за недостатньої гігієни ротової порожнини, куріння та вживання шкідливої їжі. Проникнення мікроорганізмів всередину різця чи моляра спричиняє запалення м’яких тканин зуба і нерва, що проходить у них.

Ураження пульпи впливає безпосередньо на нервові закінчення, тому ця патологія приносить багато болю та страждань. Захворювання неможливо вилікувати самостійно — це може зробити тільки стоматолог. Все, що можна зробити для зменшення дискомфорту — тимчасово знеболити, щоб не терпіти біль до візиту до лікаря.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Як розпізнати симптоми пульпіту

Встановити точний діагноз може лише стоматолог. Для цього він проводить огляд ротової порожнини та призначає додаткові дослідження, щоб оцінити ступінь розвитку захворювання. Проте пацієнт може самостійно виявити наявність проблеми, зателефонувати лікарю та детально описати симптоми, щоб отримати рекомендації щодо знеболення та записатися на сеанс.

Запідозрити розвиток пульпіту можна за такими симптомами:

  • тривалий біль — він може виникати без наявності подразників, тому пацієнти часто стикаються з проблемою не тільки вдень, але і вночі;
  • спонтанний біль — під час контакту з певними подразниками (холодне, гаряче тощо) з’являються сильні болісні відчуття, що зберігаються деякий час, поступово зменшуючись;
  • немає чіткої локалізації — неможливо точно сказати, який саме зуб уражений, адже неприємні відчуття поширюються на весь зубний ряд, щелепу, щоку чи навіть вухо;
  • пульсуючий біль — зазвичай виникає після тривалого ігнорування симптомів пульпіту;
  • дискомфорт під час жування — якщо шматочки їжі потрапляють у порожнину зуба, пацієнт відчуває гострий біль, який зникає тільки після усунення подразника.

Захворювання може проявлятися по-різному, тому іноді комплекс симптомів відрізняється залежно від типу пульпіту. У разі тривалого ігнорування проблеми, неприємні відчуття можуть зникнути зовсім — це означає, що хвороботворні бактерії знищили нервові закінчення у пульпі. Цей етап стає початком серйозніших ускладнень, оскільки запалення поширюється за межі різця чи моляра, і захворювання переходить у хронічну форму.

Види пульпіту

Класифікація пульпіту передбачає два основні види: гострий та хронічний. Вони розрізняються за причинами виникнення, симптомами та часом, протягом якого пацієнт ігнорував наявність проблеми. Гостра та хронічна форми захворювання окремо поділяються на кілька стадій розвитку, на яких пацієнт відчуватиме різні симптоми.

Гострий
Хронічний
виникає внаслідок розвитку глибокого карієсу, зачіпає коронку та канали зубного кореня;
виникає внаслідок тривалого запалення пульпи, що відбувалося протягом певного проміжку часу — від 2-3 тижнів до кількох років;
на ранній стадії він осередковий, розвивається безпосередньо біля каріозних уражень та триває близько 2 діб;
на початку хронічний пульпіт проходить у фіброзній формі, на якій пацієнт не відчуває постійного дискомфорту;
на гострій стадії ураження проникає в коронкову та кореневу частини пульпи — це дифузний пульпіт;
з часом захворювання переходить у гіпертрофічну форму, за якої з’являється біль та кровоточивість, спричинена утвореним поліпом;
гостра форма може супроводжуватися виділенням гною внаслідок розсічення пульпової камери;
далі розвивається гангренозна форма, за якої з’являється некроз тканин та неприємний запах з рота;
після виникнення дифузної форми, захворювання поступово перетікає у хронічний пульпіт.
найскладнішою формою хронічного пульпіту є конкреметозна, за якої в зубі утворюються дентиклі (кальцифікати).

Хронічна стадія супроводжується частими запальними процесами, ураженням ясен та кісткової тканини щелепи. За наявності значних ускладнень пацієнт відчуває хворобливі відчуття майже постійно, також в нього порушуються жувальні функції.

Причини виникнення пульпіту

На початковій стадії захворювання розвивається гострий пульпіт — він є наслідком розвитку глибокого карієсу та проникнення хвороботворних мікробів у м’які тканини різця чи моляра. Мікроорганізми руйнують тверді тканини зуба та проникають всередину, спричиняючи запалення судинно-нервового пучка.

Пульпіт виникає не тільки через занедбаний карієс, лікарі також діагностують розвиток захворювання з таких причин:

  1. Вторинний карієс — захворювання розвивається під пломбою, тому довгий час залишається непоміченим.
  2. Травма — якщо внаслідок травми стався відкол емалі або утворилася тріщина, бактерії можуть проникнути в пульпу навіть без етапу каріозного ураження емалі.
  3. Інфекційні хвороби — інфекція може проникнути в пульпу через дентинні канальці, що стає причиною запалення пульпи.

У деяких випадках пульпіт може розвинутися після лікування карієсу та пломбування. У такій ситуації причина виникнення ускладнення полягає у неякісному видаленні уражених карієсом ділянок або використання певних засобів під час проведення стоматологічних процедур. Запалення можуть спричинити деякі види антисептиків, пломби з певного матеріалу чи протруювання зубної одиниці ортофосфатною кислотою.

Які існують методи лікування пульпіту

Метод лікування пульпіту залежить від того, наскільки сильно зуб уражений захворюванням та чи є серйозні ускладнення. Способи лікування умовно поділяються на два види: біологічний та хірургічний.

Біологічний

Якщо пацієнт звернувся до стоматолога одразу після появи перших симптомів, є шанс зберегти нерв. У такій ситуації лікар спочатку видаляє карієс, після чого починає працювати з запаленою пульпою. Спочатку він оголює пульпу і обробляє її антибактеріальними засобами. Потім накладається пов’язка, оброблена спеціальним розчином, і встановлюється тимчасова пломба. Через деякий час стоматолог призначає рентген для оцінки ефективності лікування. Якщо лікування дає потрібний результат, встановлюється постійна пломба. Загалом лікування триває 2-3 тижні, протягом яких пацієнту необхідно кілька разів відвідати фахівця.

Хірургічний

Якщо м’які тканини зуба значно уражені або біологічне лікування не дало потрібного результату, стоматолог видаляє пульпу. Після її видалення, лікар закладає в утворену порожнину ліки та встановлює тимчасову пломбу. Під час наступного сеансу ендодонт ретельно вичищає всі канали та встановлює постійну пломбу.

Як зняти зубний біль при пульпіті

Гострий зубний біль може з’явитися у найнезручніший момент, наприклад, вночі, через що зателефонувати стоматологу неможливо. У такій ситуації можна самостійно використати знеболювальні засоби, щоб усунути дискомфорт до візиту у стоматологію. За появи сильного болю лікарі рекомендують прийняти анальгетики — вони зменшують чутливість нервових закінчень до больових стимулів. Також можна застосувати протизапальні засоби — вони знімуть наявне запалення, тим самим значно полегшуючи стан пацієнта.

Для зменшення хворобливих відчуттів варто також скористатися такими порадами:

  • спати на протилежному боці від того, де наявні больові відчуття;
  • не жувати їжу тим боком щелепи, де відчувається біль;
  • уникати вживання гарячих та холодних продуктів — їжа та напої мають бути кімнатної температури;
  • після кожного приймання їжі необхідно ополіскувати ротову порожнину чистою водою.

Для ополіскування можна також використовувати відвари трав або спеціальні антибактеріальні ополіскувачі, які порадить лікар.

Усі способи знеболення в домашніх умовах є лише тимчасовим розв’язанням проблеми, адже вони не усувають причину болю. Вилікувати гострий або хронічний пульпіт може тільки стоматолог, тому за виникнення болю необхідно якомога швидше записатися на сеанс до лікаря.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле