Що таке правильний прикус зубів та яким він має бути

Что такое правильный прикус зубов и каким он должен быть
Зміст статті

Незалежно від віку людини прикус має велике значення. Адже від правильності положення зубів у роті залежить не тільки естетика посмішки, а й якість мовлення, процес пережовування їжі, здоров’я зубощелепного апарату загалом. Тому ми вирішили детально розповісти про прикус – яким він має бути, як визначити його правильність і запобігти аномаліям зубного ряду.

Правильний прикус зубів: чому це так важливо?

Про важливість правильного змикання зубів говорять не тільки лікарі, а й пацієнти. Адже це відіграє велику роль у житті будь-якої людини:

  • Коли зуби розташовані рівно і змикаються правильно, вони більш ефективно подрібнюють їжу, що полегшує її перетравлення і засвоєння організмом.
  • Неправильний прикус може призвести до нерівномірного навантаження на зуби і ясна, тим самим прискорюючи їхнє зношування, провокуючи болючість у щелепах. Також при аномальному змиканні щелеп збільшується ризик виникнення стоматологічних проблем.
  • За патологічного прикусу зубощелепна система відчуває підвищений тиск, що спричиняє перенапруження м’язів і дискомфорт у щелепних суглобах. Згодом це призводить до появи головного болю, болю в шиї та інших неприємних симптомів.
  • За нормального прикусу зуби й щелепи розташовуються так, що дають змогу язику й губам правильно функціонувати, сприяючи чіткій артикуляції та коректній вимові звуків.
  • При правильному змиканні зубів гармонійно розвиваються щелепи і м’які тканини зубощелепної системи, що робить риси обличчя більш симетричними і пропорційними. Також рівні зуби і відсутність неправильного прикусу дають змогу посмішці мати більш естетичний вигляд, що зі свого боку підвищує впевненість у собі.

Як видно, правильний прикус – не тільки питання краси, а й здоров’я. Саме тому, за наявності будь-яких дефектів, лікарі рекомендують робити його корекцію з використанням ортодонтичних конструкцій та інших методик залежно від складності випадку.

Яким має бути правильний прикус: види та особливості

Яким має бути правильний прикус: види та особливості

Прикус – це взаємне розташування зубів під час змикання верхньої та нижньої щелеп, коли рот закритий. Як важливий аспект здоров’я зубів і загального благополуччя людини, він потребує особливої уваги.

Ознаки правильного прикусу:

  • Рівні зуби. Зуби обох щелеп мають бути рівними і не перекривати один одного занадто сильно, забезпечуючи фізичний та естетичний комфорт. Водночас зуби верхньої щелепи торкаються фронтального боку зубів нижньої, а жувальні поверхні корінних зубів мають торкатися одна одну без зміщення.
  • Естетичний зубний ряд. Між зубами не повинно бути щілин, кожна зубна одиниця повинна розташовуватися правильно – без зсуву, знаходження під кутом один до одного, перекриття сусідніх зубів тощо.
  • Відсутність звуків під час руху щелепами. Під час відкриття і закриття рота не повинно бути клацань та інших сторонніх звуків у щелепних суглобах.
  • Відсутність дискомфорту. За правильного прикусу не повинно бути болю і дискомфортних відчуттів у щелепних суглобах під час жування, розмови або відкриття рота.
  • Здорові ясна. Правильне положення зубів сприяє рівномірному розподілу навантаження на зубощелепний апарат, зокрема ясна, що дає змогу підтримувати їхнє здоров’я і запобігає захворюванню пародонту.
  • Чітке мовлення. Під час розмови людина повинна без труднощів вимовляти слова, не шепелявити.

Неправильний прикус може бути результатом спадкових факторів, порушень росту щелепи або неправильно встановленого зубного протеза. Важливо стежити за станом зубів і своєчасно звертатися до лікаря в разі виявлення проблем.

Види правильного прикусу

На думку ортодонтів, існує кілька типів прикусу, які не належать до аномальних і дають змогу вести людині нормальний спосіб життя.

Ортогнатичний

Цей вид прикусу вважається еталонним, оскільки він забезпечує оптимальні умови для жування, мовлення і загальної естетики обличчя. Це анатомічно правильне співвідношення зубних рядів нижньої і верхньої щелеп, тобто верхні зуби перекривають нижні приблизно на ⅓ своєї довжини. Зуби щільно контактують між собою, вільного простору між ними немає, обличчя має правильні пропорції.

Прогенічний

Цей вид прикусу передбачає незначне висування нижньої щелепи вперед. Однак зуби змикаються і щелепні суглоби не відчувають надмірного навантаження. Якщо подивитися фото людини з ортогнатичним і прогенічним прикусом, то значних відмінностей немає. Просто через “вольове підборіддя” обличчя має більш масивний вигляд.

Прямий

У такому положенні передні зуби щелеп практично не перекривають один одного, а розташовані паралельно. Водночас їхні різці стикаються, через що навантаження на ріжучі поверхні вище, ніж треба. Фізіологічно цей вид прикусу вважається правильним, але має деякі особливості. Він часто спричиняє надмірне стирання зубів і підвищений тиск на щелепні суглоби. У дитячому віці, особливо до 6-7 років, прямий прикус вважається нормою. Однак у міру зростання і розвитку щелеп зуби можуть змінювати своє положення, провокуючи виникнення неправильного прикусу.

Біпрогнатичний

Прикус передбачає незначне симетричне висунення нижніх і верхніх зубів вперед. Водночас між собою вони нормально контактують, тобто між ними немає щілин, нерівномірного розподілу навантаження. Таке змикання зубів не є патологією, проте в разі естетичного дискомфорту пацієнтам може призначатися ортодонтичне лікування.

Як визначити правильний прикус: перевіряємо вдома

Як визначити правильний прикус: перевіряємо вдома

Безумовно, будь-які патологічні стани потребують підтвердження у фахівця. Однак є деякі ознаки, за якими можна визначити правильність прикусу самостійно. У цьому допоможе простий метод діагностики “дзеркальна перевірка”.

Необхідно стати перед дзеркалом і візуально визначити, як змикаються зуби, як верхня щелепа перекриває нижню. В ідеалі не повинно бути проміжків між зубними рядами і його окремими елементами. Також небажано випирання однієї з щелеп вперед. Пацієнт має почуватися комфортно під час змикання щелеп, не повинно бути болю й асиметрії обличчя. Мова зрозуміла і не ускладнена аномальним розташуванням зубів.

Цей метод корисний для контролю зубощелепних аномалій. Однак діагноз має встановлювати тільки лікар після проведення детального огляду та отримання повної інформації про стан зубощелепного апарату за допомогою рентгенівського знімка. У разі виявлення відхилень від норми пацієнту пропонують методи ортодонтичного лікування, що дають змогу домогтися правильного положення щелепи.

Варто враховувати, що в дитячому віці аномалії прикусу можуть виникнути в будь-який час. Однією з причин є зміна молочних зубів – не факт, що постійні будуть рости правильно, навіть якщо молочні були рівними. Тому важливо періодично відвідувати ортодонта, який може своєчасно виявити відхилення і призначити відповідне лікування

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Профілактика аномалій прикусу: поради лікаря

Профілактичні заходи, спрямовані на запобігання розвитку патологій прикусу, передбачають дотримання рекомендацій, яких варто дотримуватися до повного розвитку зубощелепного апарату:

  1. У ранньому віці гармонійному формуванню щелеп і зубів допомагає грудне вигодовування. Смоктання грудей вимагає від дитини певних зусиль, що сприяє розвитку правильного прикусу.
  2. Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, то для повноцінного розвитку щелеп важливо забезпечити малюкові достатнє навантаження на м’язи рота. Це можна зробити, вибравши соску з невеликим отвором, що змусить дитину активно смоктати і тим самим тренувати м’язи.
  3. Важливо своєчасно відмовитися від використання пляшечки та пустушки – надмірне та тривале смоктання може призвести до розвитку різних аномалій прикусу.
  4. Слід вводити в раціон тверду їжу (яблука, моркву). Вимагаючи значних зусиль для пережовування, вона зміцнює жувальні м’язи та стимулює правильне формування прикусу.
  5. Регулярні візити до стоматолога з раннього дитинства дадуть змогу вчасно виявити проблеми з положенням зубних рядів і підібрати оптимальний метод корекції, уникаючи тривалої та дорогої терапії в занедбаних випадках.

У разі виявлення патологій прикусу лікарі запропонують сучасні методики ортодонтичного лікування, які зроблять процес вирівнювання зубів комфортним навіть для найменших пацієнтів. Завдяки можливості прогнозування результатів лікування і контролю за динамікою змін, пацієнти можуть бути впевнені в ефективності та безпеці обраних рішень.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле