Що таке перикороніт зуба мудрості: симптоми та лікування

Що таке перикороніт зуба мудрості: симптоми та лікування
Зміст статті

Зуби мудрості, або вісімки, зазвичай з’являються у людей у віці від 17 до 25 років, хоча можливі винятки, коли їх прорізування відбувається раніше або пізніше. У цей період підвищується ризик того, що в ротовій порожнині з’явиться перикороніт — це запалення ясен навколо третіх молярів. Коли це відбувається вперше, людина відчуває дискомфорт, проте не завжди усвідомлює його причину. Саме тому важливо знати, що це за патологія і як з нею боротися.

Чому з’являється перикороніт зуба мудрості

Перикоронарит виникає через різні чинники, проте найчастіше це відбувається тоді, коли моляр почав прорізуватися і лише частково з’явився над поверхнею ясен. Зуб росте хвилеподібно — фаза проростання чергується з часом, коли ріст зупиняється. У цьому напівпрорізаному стані він може залишатися тривалий час, не досягаючи рівня інших зубів у ряду. Через неправильне положення зуба значна частина його жувальної поверхні залишається покритою м’якими тканинами — утворюється своєрідний капюшон.

Між вісімкою і яснами, що покривають його поверхню, залишається вузький простір, у який потрапляють залишки їжі. Чим довше шматочки продуктів залишаються під капюшоном, тим більше там з’являється патогенних бактерій. Саме від появи шкідливих мікроорганізмів у залишках їжі, що застрягли між м’якими тканинами та емаллю, починається перикороніт. У капюшоні з’являється ексудат, що спричиняє запалення в ротовій порожнині.

Найбільший ризик патології з’являється під час прорізування третіх молярів на нижній щелепі. У багатьох людей у цій ділянці є надлишкові м’які тканини, що стають на заваді проростанню вісімки. Також ризик перикороніту підвищується через те, що зуб з’являється у тій частині ротової порожнини, що є важкодоступною для гігієни.

Причиною появи перикороніту також стають системні захворювання, що порушують нормальне функціонування організму. До них належить діабет, імунодефіцит, інфекційні захворювання верхніх дихальних шляхів та інші інфекції. Причиною захворювання ясен також може стати стрес, адже він підвищує вразливість організму до інфекцій.

Симптоми перикороніту зуба мудрості

Перикороніт з’являється поступово, проте навіть на початковій стадії він спричиняє неприємні відчуття, які легко помітити. Захворювання характеризується такими симптомами:

  • біль у яснах — болісні відчуття локалізуються безпосередньо над вісімкою, відчувається постійний ниючий біль, що стає гострим під час натискання;
  • зміна стану ясен — запалені м’які тканини забарвлюються у червоний колір та набрякають;
  • виділення ексудату — якщо натиснути на уражену захворюванням ділянку, з м’яких тканин починає сочитися гній;
  • неприємний запах з рота — патологія супроводжується утворенням гною, що і стає причиною неприємного запаху;
  • утруднене ковтання — запалення розташоване у куті щелепи біля кореня язика, тому може спричиняти дискомфорт під час ковтання;
  • підвищення температури та збільшення лімфатичних вузлів — ці симптоми свідчать про те, що імунна система реагує на наявність запалення та намагається з ним боротися.

При перикоронариті пацієнт матиме хворобливі відчуття у куті щелепи, що поступово посилюватимуться з розвитком запалення. Біль може значно загострюватися після вживання їжі та під час чистки зубів, якщо щітка зачіпає уражену ділянку.

За відсутності лікування захворювання може поширюватися на прилеглі тканини, проникати вглиб і уражати кістку щелепи. У довгостроковій перспективі перикороніт може поширюватися на щоки та шию, спричиняючи небезпечну для життя інфекцію підщелепного простору.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Види захворювання

Перикороніт розрізняється за перебігом захворювання — він буває гострим та хронічним.

Гостра форма характеризується сильним болем, що посилюється під час тиску на уражену ділянку, значним почервонінням та сильним набряком м’яких тканин. Такий тип запалення ясен зі свого боку додатково розділяється на три види: катаральний, виразковий та гнійний.

Катаральний гострий перикороніт має стандартні симптоми, як-от почервоніння, набряк, ниючий біль та дискомфорт від тиску. При виразковій формі на яснах з’являється виразка з білим нальотом та некротизацією тканин по контуру. Гнійна форма — це ускладнення, що з’явилося внаслідок відсутності лікування катарального перикороніту. У такій ситуації пацієнт відчуває виражений біль, капюшон сильно набрякає, в ротовій порожнині з’являється неприємний запах, у найгіршому випадку спостерігається загальна інтоксикація організму.

Хронічне захворювання має менш виразні симптоми — біль незначний та непостійний, проте час від часу повертається, набряк помірний. Водночас у капюшоні над вісімкою продовжує утворюватися ексудат, який періодично потрапляє в ротову порожнину. За довгої відсутності лікування хронічна форма захворювання може призвести до утворення нориці, абсцесу або до інших ускладнень, таких як лімфаденіт.

Як діагностувати та лікувати перикороніт

Щоб виявити запалення ясенної тканини над третім моляром, стоматологу достатньо оглянути ротову порожнину. Проте, щоб встановити точний діагноз, лікар додатково призначає рентген щелепи — така процедура допомагає скласти повну картину проблеми. Знімок потрібен для оцінки правильності прорізування зуба та виключення наявності інших захворювань зі схожими симптомами. Останній етап діагностики — це видалення нальоту і гною з ясен, що допомагає оцінити ступінь запалення м’яких тканин.

Після діагностування захворювання та визначення його типу (гострий чи хронічний), стоматолог розпочинає лікування. Щоб усунути перикороніт, лікар може застосувати один з таких методів:

  1. Покращення гігієни — якщо захворювання незначне і спостерігається активне прорізування, усунути запалення допоможе дотримання додаткових правил гігієни та професійна чистка, що видаляє наліт з важкодоступних ділянок.
  2. Резекція ясен — цей метод передбачає розсічення уражених м’яких тканин для видалення гною. Під час процедури стоматолог видаляє ясенний капюшон, відкриваючи жувальну поверхню зуба — це полегшує гігієну та запобігає рецидиву.
  3. Видалення зуба мудрості — якщо вісімка прорізується неправильно, її видалення стає єдиним способом усунення проблеми. Водночас після операції деякий час проводиться протизапальна та протимікробна терапія.

Перикороніт часто супроводжується гострими больовими відчуттями, тому ці симптоми часто лікують до того, як розпочинають усунення причини захворювання. Позбутися неприємних відчуттів можна за допомогою ополіскування — спеціальні розчини видаляють гній з-під ясен та значно полегшують стан пацієнта. Для такої терапії можна використовувати хлоргексидин, мірамістин, фурацилін чи інший засіб, рекомендований стоматологом. Ополіскування може бути ефективним, проте воно не захищає від повторного ураження ясен. Навіть якщо після такої терапії біль зник, необхідно відвідати лікаря для діагностики та усунення ризиків повторного виникнення запалення.

Рекомендації з профілактики перикороніту

Прорізування зуба мудрості значно підвищує ризик виникнення перикороніту, проте цьому захворюванню можна запобігти. Уникнути запалення ясен над вісімками допоможуть такі запобіжні заходи:

  • Регулярні візити до стоматолога — щоб відстежувати стан зубів та виявляти захворвання на початковій стадії, необхідно відвідувати стоматолога не рідше, ніж один раз на пів року;
  • Ретельна гігієна — щоб уникнути запалення ясен над вісімкою, рекомендується чистити зуби двічі на день (вранці та ввечері), а також ополіскувати ротову порожнину водою після кожного приймання їжі;
  • Збалансований раціон — в меню має бути достатньо свіжих фруктів та овочів, що сприяють самоочищенню емалі та масажують ясна.

У деяких випадках стоматолог рекомендує видалити зуб мудрості ще до того, як він почав прорізуватися. Такий запобіжний захід рекомендується у тих випадках, коли вісімка має неправильне розташування та проростає, наприклад, у бік сусіднього зуба.
Стоматологи також рекомендують регулярно відвідувати стоматологічну клініку для проведення професійної чистки. Така процедура є чудовою профілактикою не тільки перикороніту, але і багатьох інших стоматологічних захворювань.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле