Рекомендації після імплантації зубів

Рекомендації після імплантації зубів
Зміст статті

Імплантація зубів – це хірургічна процедура, що вимагає ретельного дотримання рекомендацій щодо догляду після операції. Від цього залежить чимало – час приживання штучних конструкцій, комфорт пацієнта тощо. Ми розповімо про те, яких рекомендацій потрібно дотримуватися, щоб проведене лікування було успішним.

Чим полоскати рот після імплантації: ефективні засоби для швидкого відновлення

Протягом кількох днів після імплантації штучного кореня можлива поява невеликої набряклості та болю. Це нормальне явище, пов’язане з розрізами і швами на слизовій оболонці. Для полегшення стану і прискорення відновного періоду фахівці рекомендують починати полоскання на 3-4 день після процедури. На другий день дозволені лише теплі ванночки – підготовлений розчин або просто чисту воду тримають у роті 3-5 хвилин.

Препарати для полоскання

Для запобігання розвитку запального процесу лікарі призначають антисептичні засоби.

Мірамістин

Препарат, що широко застосовується в стоматологічній практиці. Він ефективно бореться з патогенними мікроорганізмами, знижуючи ризик появи інфекцій різної етіології. Випускається у вигляді аерозолю і розчину з концентрацією активного компонента 0,01%, використовується в чистому вигляді. Тривалість застосування препарату – 7 днів, 4 рази на добу.

Хлоргексидин

Засіб, який не тільки пригнічує ріст бактерій, а й чинить дезінфікуючу дію. Перевагою препарату є тривалий ефект – він бореться з бактеріями та мікробами ще близько 4-х годин після використання. Для полоскань використовують розчин із концентрацією активної речовини 0,05%. Також Хлоргексидин підходить як засіб для ванночок.

Фурацилін

Потужний антибіотик, який завдяки антисептичній і дезінфікуючій дії сприяє прискореному загоєнню ран. Випускається в таблетованій формі та потребує повного розчинення у воді – 1 таблетка на 100 мл рідини. Тривалість застосування препарату – 6 днів, не більше 4-х разів на добу.

Трав'яні настоянки, рослинні екстракти

Природні антисептики, які знімають запалення і сприяють загоєнню слизової. Ними можна не тільки полоскати рот, а й робити ванночки. До найефективніших засобів відносять ромашку, звіробій, шавлію, дубову кору. Під час використання будь-якого антисептичного засобу важливо дотримуватися дозування і частоти полоскань, запропонованої фахівцем. Для розведення препаратів використовують воду або фізрозчин.

Крім антисептиків часто призначають ліки, що сприяють загоєнню ран:

  • Тантум Верде. Засіб на основі бензидаміну, що знімає запалення, набряк і больовий синдром.
  • Стоматофіт. Препарат містить екстракти лікарських рослин, які знищують мікроорганізми, пригнічують запальний процес і сприяють швидкій регенерації слизових.
  • Ротокан. Засіб на рослинних екстрактах, який знімає запалення, дезінфікує, прискорює загоєння тканин.

Ці препарати також використовують для полоскання ротової порожнини, дотримуючись інструкцій.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Що можна їсти після імплантації: обмеження і заборони

Як за будь-якої хірургічної операції, до яких належить імплантація зубів, організм має відновитися. Під час процедури лікар розрізає слизову й імплантує в підготовлене в кістковій тканині ложе імплант (штучний корінь). Після цього ясна зашивають. Якщо пацієнт одразу після імплантації вживатиме їжу – це може спровокувати розходження швів і кровотечу. Зі свого боку потрапляння шматочків їжі у відкриту рану може спричинити інфекцію та запалення, що призведе до серйозних наслідків. Тому вкрай важливо дотримуватися всіх вказівок лікаря.

Загальні рекомендації після імплантації:

  1. Повна відмова від їжі в перші години після операції.
  2. Пережовування їжі на протилежному боці до повного загоєння тканин.
  3. Відмова від куріння й алкогольних напоїв.
  4. Відмова від міцного чаю, кави.
  5. Вживання достатньої кількості рідини (1,5-2 л на добу).

Такі обмеження вважаються тимчасовими, тобто після приживлення імплантів можна повернутися до звичного життя.

Перший прийом їжі після імплантації

Пацієнти, на яких чекає відновлення зубного ряду шляхом вживлення імплантів, мають пам’ятати про головне правило – вживати їжу дозволено лише після закінчення дії анестезії. Якщо це зробити раніше, коли больова чутливість ще блокована, то можна випадково обпекти ясна, прикусити щоку.

В основному лікарі використовують місцеві знеболювальні препарати, які зберігають ефективність до 3-4 годин. Раніше цього часу вживання їжі не рекомендоване. Однак можна пити воду, трав’яний чай.

Дозволені продукти

У перші кілька тижнів варто приділити своєму раціону особливу увагу. Фахівці радять вживати:

  • Їжу м’якої консистенції, що не потребує сильної жувальної активності (пюре, суп тощо).
  • Продукти з високим вмістом кальцію, які зміцнюють кістки та прискорюють процес загоєння (сир, сметану та інші кисломолочні продукти).
  • Їжу, багату на вітаміни, яка відіграє велику роль у процесі відновлення організму.
  • Теплу їжу, яка не буде подразнювати слизові.

Крім води корисно пити фруктові соки та фіточаї. Вони є не тільки джерелом енергії, а й забезпечують імунну підтримку, що вкрай важливо після оперативного втручання.

Після кожного приймання їжі рекомендується полоскати рот водою. Видалення частинок їжі дає змогу зменшити кількість бактерій у ротовій порожнині, що сприяє швидкому загоєнню тканин і зниженню ризику ускладнень.

Заборонені продукти після імплантації зубів

У перші тижні після імплантації необхідно виключити з раціону тверді продукти (сухарі, горіхи), також тимчасово варто відмовитися від м’яса. Вони вимагають активного пережовування, під час якого можна пошкодити ясна і навіть порушити цілісність швів. Це збільшує ризик тривалого загоєння імпланта, а іноді і його зміщення.

Варто уникати вживання солоних, гострих і кислих продуктів. Вони подразнюватимуть слизову, яка стає особливо чутливою після оперативного втручання. До того ж сіль може спровокувати збільшення набряку та спричинити додаткові больові відчуття. А кислі продукти впливають на рівень pH у ротовій порожнині, що негативно позначається на процесі остеоінтеграції.

Під забороною дуже гарячі та холодні продукти (напої). Крім дискомфорту, вони можуть спричинити звуження або розширення кровоносних судин у яснах, що призведе до порушення кровообігу та уповільнить процес відновлення.

Слід виключити з раціону солодощі, особливо тверді та липкі. Вони можуть чинити на імпланти та навколишні тканини механічний вплив, тим самим призводячи до пошкодження швів і зміщення штучних конструкцій.

Дотримання цих рекомендацій дасть змогу полегшити та прискорити відновлення після імплантації зубів. А також уникнути ситуацій, які можуть спричинити ускладнення і дискомфорт у процесі загоєння.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле