Пульпіт у дітей

Пульпіт молочних зубів — це запалення внутрішніх тканин зуба, яке слід лікувати в надійній клініці під керівництвом досвідчених лікарів, аби не нашкодити дитині та не травмувати її. У «Родинній Стоматології» цей процес пройде безболісно, а ваш син чи донька вийде із клініки з хорошим настроєм та без страху до лікарів.

Чому виникає пульпіт зубів у дітей

Запалення пульпи — це ускладнення карієсу, що подразнює емаль і дентин та досягає внутрішніх тканин зуба. З лікуванням пульпіту у дітей не можна затягувати. Молочні зуби легше піддаються руйнуванню мікроорганізмами, ніж постійні через свою структуру: у них тонші стінки, але ширші корені, а також менший розмір — саме тому навіть найменший карієс може спровокувати болісний пульпіт за дуже короткий час. Багато ж батьків вважає, що оскільки перші зуби — непостійні, то й ретельно доглядати за ними та, тим паче лікувати їх не потрібно, але це не так. Спричинити запалення пульпи можуть:

  • механічні травми;
  • гострі інфекційні
  • захворювання в дитини;
    вплив токсинів
  • пломбувального матеріалу;

перегрівання пульпи внаслідок неправильних дій стоматолога.

Якщо ситуація ускладнилася і дитина скаржиться на зубний біль, то існує перелік симптомів, завдяки яким можна розпізнати пульпіт.

Симптоми дитячого пульпіту

Різкий біль, що з’являється неочікувано і, найчастіше, вночі — дуже очевидний та неприємний, проте не єдиний симптом пульпіту тимчасових зубів у дітей. Розглянемо інші характерні ознаки запалення пульпи:

  • набряклість ясен навколо ураженого зуба;
  • підвищена чутливість до холодної та гарячої їжі;
  • збільшення температури тіла до 37-38⁰С;
  • дискомфорт при натисканні на зуб;
  • поганий апетит, проблеми зі сном;
  • слабкість протягом дня;
  • неприємний запах із ротової порожнини;
  • потемніння на поверхні зубів.

У віці 2-3 років гострий пульпіт може перейти в хронічний за лічені дні, тоді дитина скаржиться на пронизливий біль, що посилюється, коли зуб додатково навантажується, тобто при жуванні. Дуже часто біль можна відчувати й в інших зубах через підвищення чутливості нервових закінчень. У складних випадках з ураженого зуба виділяється гній, а в пацієнта збільшуються лімфовузли.

Як діагностується пульпіт постійних та тимчасових зубів у дітей

Оскільки пульпіт тимчасових зубів розвивається досить швидко, у 60% випадків він проходить безсимптомно. Уже на пізній гнійній стадії справа доходить до загальної інтоксикації організму, ознаки якої ми згадували вище. Тож, аби уникнути такого перебігу подій, варто робити профілактичні огляди в лікаря щонайменше 1 раз у 6 місяців.

До лікування пульпіту молочних зубів у дітей старшого віку та в підлітків діагностують такі ж симптоми, як і в дорослих — довгі щемлячі болі, набряк та зміна кольору ясен.

Слід зазначити також, що нижні зуби хворіють частіше, ніж верхні. Різці найчастіше піддаються ураженню у віці 2 років, а моляри — у період від 3 до 7 років.

Найсильніше болі при пульпіті проявляються від опівночі та до 5 ранку. Під час сну в горизонтальному положенні кров посилено приливає до голови та через підвищений кров’яний тиск збільшується і активність передавання сигналів від нервових закінчень до головного мозку. 

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Методи лікування пульпіту молочних зубів у дітей

Відповідно до стадії запального процесу існують такі методи лікування пульпіту тимчасових зубів у дітей. 

Біологічний метод

Його найчастіше застосовують при механічних ураженнях пульпи, до прикладу, при великих відколах зуба при ударі чи падінні. Лікування починається з антисептичної обробки. Тоді, з метою утворення дентину, на пульпу накладається спеціальна прокладка із вмістом кальцію.

Цей метод передбачає лікування кореневих каналів шляхом видалення пульпи, але збереження зуба. Якщо пульпу видалено частково, то — це методика пульпотомії, а повне видалення пульпи називають методикою пульпектомії.

Обидва із цих способів лікування, можна здійснити зберігаючи життєдіяльність пульпи, із застосуванням місцевої анестезії — вітальний метод, або ж, не зберігаючи її життєдіяльність та з використанням сильнодійних хімічних речовин — девітальний метод. Методику обирає лікар після ретельного огляду

Хірургічне лікування

Це звичайне видалення зуба, що здійснюється лише в окремих випадках та за показаннями стоматолога. Наприклад, коли зуб зазнав сильного руйнування і немає змоги його повністю та якісно відреставрувати. Також хірургічний метод використовують при лікуванні пульпіту постійних зубів у дітей, якщо запалення затягнулося і вже існує ризик виникнення хронічного захворювання. 

Профілактика пульпіту

Лікувати пульпіт постійних зубів у дітей, та й молочних також, досить складно й неприємно, тому не варто нехтувати здоров’ям своїх дітей. Ось декілька простих правил, які вбережуть вашого сина чи доньку від запалення пульпи:

  1. Гігієна ротової порожнини: зуби потрібно чистити двічі на день, використовуючи спеціальні антибактеріальні ополіскувачі та флос (зубну нитку).
  2. Слід слідкувати за тим, щоб вчасно діагностувати та вилікувати карієс, адже він є проміжною ланкою між здоровим та запаленим зубом.
  3. Правильне харчування: у раціоні дитини повинні бути продукти з вмістом фосфору, кальцію та вітаміну С. Фахівець може призначати спеціальні вітамінні комплекси.
  4. Профілактичні огляди в лікаря-стоматолога раз на 6 місяців.
  5. Фторування молочних зубів.
  6. Використання в пломбуванні нетоксичних матеріалів (хоч це і стосується лікаря, ви маєте право обрати для себе надійну клініку).

Найкращим рішенням усе ж буде знайти досвідчених лікарів, яким ви довірите свою дитину та, які слідкуватимуть за здоров’ям її ротової порожнини. Команда професіоналів «Родинної Стоматології» завжди прагне облаштувати найкомфортніші умови для своїх пацієнтів. Наша головна ціль — завоювати вашу довіру та зробити все, щоб у ваших дітей не було травматичного досвіду після відвідування стоматологічного кабінету.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле