Чому болить зуб під коронкою: що робити та як зняти зубний біль

Чому болить зуб під коронкою: що робити та як зняти зубний біль

Зубна коронка використовується для відновлення зруйнованого зуба, забезпечуючи його захист і функціональність. Існує багато причин, чому може боліти зуб під коронкою, і розв’язати цю проблему може тільки стоматолог. Неприємні симптоми часто з’являються у найнезручніший момент, тому важливо знати причини виникнення болю та способи його зняття.

Можливі причини чому болить зуб під коронкою

Однією з причин зубного болю під коронкою може бути неправильна форма протеза. Невідповідний розмір або форма коронки призводять до неправильного розподілу навантаження на зуб, що спричиняє біль. Погане прилягання протеза також може бути причиною болю, оскільки він подразнюватиме ясна. Іншою причиною може бути запальний процес у кореневих каналах, недолікований карієс, утворення дірки або кісти в корені зуба. Ці ускладнення виникають через недостатню гігієну або утворення щілини між емаллю та протезом, куди потрапляють залишки їжі, що підвищує ризик стоматологічних проблем.

Біль під коронкою може також свідчити про алергію на матеріали, використані під час протезування, або на складові самого протеза. Саме з цієї причини стоматологи радять вибирати коронки, виготовлені з гіпоалергенного матеріалу.

Для визначення причини болю варто звернути увагу на такі симптоми:

  • болить зуб під коронкою при натисканні — це може бути ознакою пульпіту;
  • гіперемія ясен біля зуба з коронкою — свідчить про наявне запалення;
  • неприємний запах з рота — під коронкою накопичилися та почали розкладатися залишки їжі;
  • біль з’являється під час їжі, зуб чутливий до холодного чи гарячого, кислого або солодкого — причина дискомфорту полягає у невідповідному розмірі чи формі протеза або запальному процесі.

Пульсуючий біль свідчить про поширення інфекції, імовірно, нерв у протезованому зубі вже уражений.

Чи може біль під коронкою бути нормою

Біль під коронкою може з’являтися одразу після встановлення протеза. У деяких випадках це є нормою, в інших — сигналом про проблему.

Норма
Не норма
закінчилася дія анестезії — після процедури зуб може боліти, тому стоматолог зазвичай призначає анальгетичні засоби;

процес звикання — протягом кількох днів тканини зуба адаптуються до коронки;

підвищення чутливості емалі — протягом певного часу зуб під коронкою може бути чутливішим через сточування емалі під час встановлення протеза.
біль не зникає і з часом стає тільки сильнішим;
під протезом кровить протягом кількох днів після протезування;
з-під коронки сочиться гній;
підвищення температури;
пульсує зуб під коронкою;
з’являється набряк, що не зникає протягом кількох діб.

Якщо пацієнт відчуває сильний біль під коронкою та інші симптоми, що не є варіантом норми — необхідно терміново звернутися до стоматолога.

Виникла сильна зубна біль під коронкою — як діяти

Біль у ротовій порожнині не рекомендується ігнорувати, оскільки бездіяльність може призвести до втрати кореня і неможливості подальшого встановлення штучної коронки. У разі виникнення неприємних відчуттів необхідно виконати такі дії:

  1. Сповістити стоматолога: Якщо є зв’язок з лікарем, обговоріть з ним ситуацію та отримайте індивідуальні рекомендації щодо полегшення болю.
  2. Прийняти знеболювальні засоби: Використайте ліки, які порадив фахівець для полегшення стану.
  3. Відвідати стоматолога: Огляд стану протезованого зуба необхідний навіть у тому випадку, якщо після прийому знеболювального біль вщух.

Якщо виник сильний біль, звертатися у стоматологію необхідно якомога швидше — того ж дня або наступного. Стоматолог визначить причину неприємних симптомів та усуне її, у деяких випадках для цього навіть не потрібно знімати протез.

Як зняти зубний біль під коронкою вдома

Після виникнення дискомфорту під протезом, перше, що слід зробити — це записатися до стоматолога на прийом. Проте від неприємних відчуттів можна і треба позбавитися ще до візиту у стоматологію. Розглянемо, як зняти зубний біль під коронкою в домашніх умовах та чого робити не варто.

Дотримання гігієни та зміна раціону

Ретельно очистьте зуби за допомогою зубної щітки та пасти, приділяючи особливу увагу ділянці навколо коронки. Після цього ретельно прополощіть рот водою або спеціальним ополіскувачем, щоб позбавитися від нальоту та залишків їжі. Уникайте вживання дуже гарячих чи холодних продуктів, а також солоних, кислих і солодких страв, оскільки вони можуть подразнювати чутливу ділянку. Надавайте перевагу теплим та м’яким стравам, які не потребують інтенсивного жування. Також важливо пити більше рідини.

Приймання анальгетичних препаратів

Якщо неприємні відчуття дуже сильні та ополіскування не допомагає, можна застосувати знеболювальні ліки. Препарат необхідно вибирати з групи нестероїдних протизапальних засобів (наприклад, ібупрофен, німесулід тощо). Перед прийманням треба уважно прочитати інструкцію, щоб визначити необхідну дозу та виключити наявність протипоказань, а краще — запитати це у лікаря.

Що не можна робити

Під час пошуку відповіді на запитання “що робити, коли болить зуб під коронкою” — важливо уникати шкідливих порад, що можуть загострити ситуацію. Не можна прогрівати щелепу компресами чи ополіскувати ротову порожнину гарячою водою — надмірне тепло тільки посилить запалення. Також не можна чинити тиск на уражену ділянку, тому краще спати на протилежному боці від того, де наявний біль. Найкращий спосіб швидкого розв’язання проблеми — це проконсультуватися зі стоматологом телефоном та дотримуватися його рекомендацій.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Як запобігти запаленню зуба під коронкою

Забезпечення здоров’я ротової порожнини вимагає систематичного та уважного догляду. Щоб уникнути неприємних відчуттів та запалення зуба під коронкою, важливо дотримуватися комплексу профілактичних заходів:

  • дотримуватися регулярної гігієни ротової порожнини з використанням щітки, зубної пасти, флоса та іригатора;
  • відвідувати стоматологію раз на 6 місяців для профілактичного огляду та професійної чистки зубного ряду;
  • обмежити вживання липких, твердих продуктів, уникати навантаження на коронку, адже вона може травмуватися і спричинити розвиток карієсу.

Запобігти розвитку запалень у ротовій порожнині допоможе збалансований раціон з достатньою кількістю кальцію та фосфору — це зміцнить зубну емаль та зробить її стійкішою до ураження карієсом.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле