Які бувають види брекет-систем

Які бувають види брекет-систем
Зміст статті

У більшості людей зустрічаються різні аномалії зубного ряду – скупченість зубів, їх неправильне розташування, великі проміжки між зубами. Розв’язанням таких проблем стають перевірені часом брекети.

Які бувають брекети та навіщо їх носять

Брекети – найефективніші та найнадійніші ортодонтичні вироби, які допомагають змінити прикус і вирівняти зуби, сприяючи поліпшенню естетики посмішки й правильному функціонуванню зубощелепної системи. Це складна конструкція незнімного типу, що складається зі спеціальних скоб (брекетів), які окремо кріпляться на кожен зуб. Для їхнього з’єднання між собою використовують металеву дугу – вона чинить певний вплив на зуби, переміщаючи їх у правильне положення.

Корекція прикусу брекетами – досить тривалий процес, що пов’язано з поступовим зміщенням зубів у потрібний бік. Водночас на тривалість їхнього носіння впливає ступінь аномалії та вік людини. Наприклад, у дітей середній період носіння ортодонтичних конструкцій становить до 1,5 років. А дорослим пацієнтам доводиться носити брекети 1-3 роки, адже у них прикус уже повністю сформований і його коригувати складніше.

Показання до встановлення брекетів

Безумовно основною причиною для призначення брекет-систем є естетика. Адже негарна посмішка призводить до втрати впевненості в собі та зниження самооцінки, що негативно позначається на житті людини загалом. Також носіння брекетів показано в разі дефектів зубного ряду, через які може погіршитися загальний стан організму:

  • Аномальне положення зубів (дистопія);
  • Щелепи, що непропорційно розвиваються;
  • Різні види неправильного прикусу;
  • Травми зубів, щелеп;
  • Щілини між зубами;
  • Попереднє вирівнювання зубів перед протезуванням.

Багато хто сприймає брекети як страшні металеві конструкції. Однак сучасна стоматологія пропонує різні варіанти, які відрізняються не тільки зовні, а й конструктивно. За допомогою яких ортодонтичних виробів зараз виправляють аномалії зубощелепної системи – читайте нижче.

Види брекет-систем: конструкції під кожен випадок корекції прикусу

Види брекет-систем: конструкції під кожен випадок корекції прикусу

В ортодонтичному лікуванні використовують різні конструкції, які, незважаючи на однаковий принцип дії, мають деякі відмінності.

За матеріалом

Під час виготовлення брекетів використовують різні матеріали, що визначає не тільки їхній зовнішній вигляд, а й властивості.

Металеві брекети

Один із перших видів брекетів, які почали застосовувати в стоматології. Наразі вони вважаються найдешевшими, вирізняються міцністю і високою ефективністю. Такі конструкції виготовляють з медичної сталі та інших металів (титану, золота). До найбільшого мінуса металевих брекетів можна віднести помітність для оточення, через що людина може почуватися дискомфортно.

Керамічні брекети

Оптимальне рішення для людей, яким важлива естетика. Такі брекет-системи виготовляють із керамічних напівпрозорих матеріалів із матовою поверхнею. Завдяки можливості індивідуального підбору відтінку брекетів і покриттю дуги білою композитною сумішшю конструкції практично не виділяються на тлі інших зубів. Також вони не подразнюють емаль і не спричиняють алергічних реакцій. Однак керамічні системи менш міцні, ніж металеві, і виправлення прикусу з їхньою допомогою потребує більше часу. Крім цього керамічні брекети можуть змінювати відтінок під дією барвників – чаю, кави, нікотину, вина.

Сапфірові брекети

Популярні ортодонтичні конструкції, які є найбільш непомітними. Їх виготовляють із синтетичного сапфіра – матеріал створюють у лабораторних умовах, він має високу міцність і стійкість до пошкоджень, що робить його ідеальним для використання в ортодонтії. Враховуючи повну прозорість сапфіра, брекети не привертають уваги та дають змогу почуватися впевнено. Також, на відміну від керамічних, сапфірові системи не змінюють відтінку під дією пігментів. А завдяки ідеально гладкій поверхні не подразнюють слизові оболонки рота. До єдиного мінуса можна віднести високу вартість. Також, незважаючи на міцність, вони все ж більш крихкі, ніж металеві, тому на час носіння брекетів доведеться відмовитися від твердих продуктів.

Комбіновані брекети

Компромісне рішення між комфортом, естетичністю і ціною. Якщо немає інших рекомендацій, то можливе комбінування брекет-систем. Наприклад, для корекції прикусу на верхній щелепі встановлюють керамічну або сапфірову конструкцію, а на нижній – металеву, яка дає змогу знизити вартість лікування.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Спосіб фіксації дуги

Вибір методу кріплення металевої дуги залежить від індивідуальних особливостей пацієнта та рекомендацій лікаря.

Лігатурні

Класичні брекети, що дають змогу виправити найскладніші аномалії прикусу. У них дуга фіксується за допомогою еластичних або металевих лігатур, які обертаються навколо замочків і утримують дугу на місці. Під час встановлення такої брекет-системи потрібне щомісячне відвідування ортодонта для регулярної заміни лігатур, які з часом можуть розтягуватися або слабшати.

Безлігатурні (самолігуючі)

Брекети, в яких для фіксації дуги використовують спеціальні механізми – кліпси або засувки. Сама дуга вставляється в пази, які є на кожному брекеті, і закривається кришками. Загалом така конструкція має більш компактний вигляд. А завдяки вільному ковзанню всередині пазів вона не створює додаткового тиску на зуби, роблячи процес вирівнювання прикусу комфортнішим і прискорюючи його на 25%. Оскільки відсутня необхідність у заміні лігатур, відвідувати лікаря потрібно лише раз на 3 місяці для заміни дуги. Також, на відміну від лігатурних, на цих системах менше накопичуються зубні відкладення і залишки їжі, що полегшує догляд. Однак за ціною вони дорожчі.

Місце розміщення

Багато хто вважає, що брекети встановлюють лише на зовнішній частині зубів. Однак це не так.

Вестибулярні

Фіксація брекетів здійснюється на передньому боці зубів. Це найпоширеніший вид ортодонтичних конструкцій, який вирізняється високою ефективністю, легкістю обслуговування і регулювання, а також більш доступною вартістю. До недоліків можна віднести косметичний ефект – вестибулярні брекети видно під час розмови або посмішки, що може спричинити естетичний дискомфорт.

Лінгвальні

Завдяки кріпленню на внутрішній поверхні зубів такі брекет-системи є абсолютно прихованими від оточення. Зважаючи на особливості розміщення, вони вимагають максимально точних зліпків і моделювання для ідеальної посадки конструкції. На відміну від вестибулярних, у них триваліший період звикання через контакт з язиком, також можуть тимчасово виникнути проблеми з дикцією. Вони складніші в гігієні та коштують дорожче.

Типи брекетів і особливості встановлення

Типи брекетів і особливості встановлення

Фіксація брекетів – складний процес, що вимагає від лікаря уважності та професіоналізму. Для досягнення найкращого результату важливі всі етапи, які виконуються в однаковій послідовності, незалежно від обраного типу брекет-системи.

  1. Консультація. Лікар оцінює стан зубів, призначає рентген для більш точної діагностики, робить зліпки і складає план лікування, який передбачає підбір оптимального типу конструкції та визначення тривалості її носіння.
  2. Підготовка зубів. Перед встановленням конструкції необхідно вилікувати карієс, ретельно очистити зуби від нальоту і твердих відкладень.
  3. Встановлення конструкції. Фахівець фіксує брекети до поверхні зубів на заздалегідь визначене місце за допомогою спеціального клею, стежачи за їхньою симетричністю.
  4. Фіксація дуги. Після встановлення брекетів на них кріпиться металева дуга, що з’єднує їх у єдину конструкцію, яка чинитиме на зуби тиск, сприяючи їхньому вирівнюванню.
  5. Встановлення лігатур. У разі вибору лігатурних ортодонтичних конструкцій дугу закріплюють у пазі брекета за допомогою мініатюрних гумових кілець або металевих лігатур, які забезпечують її щільне прилягання й унеможливлюють мимовільне переміщення.
  6. Рекомендації. Після фіксації брекет-системи ортодонт навчає пацієнта правильного догляду за ротовою порожниною і дає поради щодо харчування, щоб уникнути пошкодження виробу.

Для контролю за процесом лікування і корекції брекет-системи пацієнту потрібно буде періодично відвідувати ортодонта. Це допоможе забезпечити ефективне і безпечне виправлення прикусу, запобігти можливим ускладненням і досягти бажаних результатів в оптимальні терміни.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле