Як встановлюють коронки на зуби

Як встановлюють коронки на зуби
Зміст статті

Руйнування зуба, спричинене різними причинами, не завжди є показанням для видалення – за можливості лікар намагається його зберегти. А для відновлення функціональності та естетики зубного ряду часто використовують коронки. У чому їхня особливість і як відбувається встановлення ортодонтичних конструкцій – про це читайте нижче.

Коронки як швидкий спосіб реставрації зруйнованих зубів

Коронки – один із найпростіших і найефективніших способів відновлення зуба, що дає змогу уникнути його втрати. Зовні вони являють собою своєрідні ковпачки, які надягають і фіксують на попередньо підготовлені зуби. Такі незнімні протези можна встановлювати навіть у разі значного руйнування коронкової частини зуба, спричиненого карієсом, різними стоматологічними захворюваннями, травмою. Також коронки можна використовувати як захисну конструкцію, коли необхідно зміцнити слабкий зуб.

  • Переваги зубних коронок:
  • Відновлення структури зуба;
  • Збереження функціональності зубного ряду;
  • Запобігання подальшому руйнуванню зуба;
  • Поліпшення зовнішнього вигляду зубів;
  • Довговічність.

Під час виготовлення незнімних протезів використовують різні матеріали, що позначається не тільки на характеристиках, а й на вартості виробів. Сьогодні в стоматологічній практиці частіше застосовують кілька видів. На фронтальні зуби здебільшого ставлять керамічні коронки. До універсального варіанту можна віднести металокерамічні та цирконієві протези.

Як ставлять коронку на зуб: основні етапи протезування

Незнімні протези будь-якого виду, зокрема коронки, не можуть встановлюватися за один візит до лікаря. Процес відновлення зруйнованого зуба проходить у кілька етапів.

Консультація з лікарем

Для визначення можливості встановлення коронки та вибору її виду стоматолог проводить візуальний огляд. Щоб більш детально побачити стан зуба він може призначити рентген. Такий знімок дає повну інформацію про ступінь пошкодження тканин і доцільність встановлення коронки.

Препарування зуба

Це процедура обточування пошкодженого зуба, під час якої знімаються поверхневі тканини. Її проводять у разі часткового збереження коронкової частини, водночас ступінь препарування залежить від виду протеза. Наприклад, металокерамічна коронка вимагає обточування тканин не менше 1,5-2 мм, а цирконієва – всього 0,4-0,6 мм. Обов’язковим етапом препарування є якісне полірування зуба, що необхідне для більш щільного і герметичного прилягання ортодонтичної конструкції.

У разі сильного руйнування видимої частини перед тим, як ставиться коронка на зуб, виконується депульпація. Така процедура передбачає видалення сполучної тканини з нервовими закінченнями, що знаходиться всередині зуба. Це необхідно, щоб уникнути розвитку запалення під протезом. Після цього лікар очищає і пломбує канали, потім встановлює куксову вкладку для надання зубу форми, необхідної для проведення подальшої реставрації.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Зняття зліпків

Оскільки коронки виготовляються індивідуально, то обов’язково знімають відбитки щелеп. На їх основі в зуботехнічній лабораторії роблять протези, що повторюють особливості зубного ряду конкретного пацієнта. Поряд із класичними гіпсовими зліпками сьогодні застосовується і більш прогресивна технологія – цифрове сканування з отриманням тривимірних моделей. До моменту встановлення постійного протеза для захисту препарованого зуба встановлюється тимчасова коронка.

Фіксація коронки

Останній етап протезування, що передбачає обов’язкову примірку готової ортодонтичної конструкції. Так лікар визначає точність прилягання виробу і відсутність дефектів. Після цього коронка фіксується за допомогою спеціального цементу.

Скільки часу ставлять коронку на зуб: тривалість протезування

Скільки часу ставлять коронку на зуб: тривалість протезування

Реставрація коронками – процес індивідуальний. Тому час встановлення може відрізнятися залежно від стану зуба, виду протеза та інших чинників.

  • Підготовка зуба. Щоб видалити пошкоджену частину зуба і сформувати основу для коронки, лікарю потрібно 30-60 хвилин.
  • Зняття відбитків. Оскільки для отримання якісного зліпка потрібно не тільки нанести матеріал, а й почекати час для його затвердіння, то цей процес займає 10-20 хвилин.
  • Виготовлення тимчасової конструкції. Коронка робиться безпосередньо в кабінеті лікаря, тому процес займає небагато часу – приблизно 10-15 хвилин.
  • Виготовлення постійного протеза. Ортодонтичну конструкцію виготовляють винятково в лабораторних умовах, тому доводиться враховувати її особливості та завантаженість фахівців. Цим і зумовлений час її виготовлення – від одного дня до кількох тижнів.
  • Встановлення коронки. Оскільки зуб уже підготовлений, лікарю залишається лише видалити тимчасову конструкцію і приміряти постійну – цей етап триває 30-60 хвилин.

Як видно, реставрація коронками виконується досить швидко. Найбільш тривалим етапом є виготовлення протеза. Але в цей час пацієнт може спокійно займатися своїми справами і вести звичний спосіб життя. А коли все буде готово – прийти до лікаря у зручний для себе час.

Рекомендації щодо догляду після протезування

Щоб коронки прослужили багато років і не втрачали своїх якостей, необхідно дотримуватися деяких правил догляду:

  1. Регулярно проводити гігієнічні процедури.
  2. Не користуватися зубною щіткою з жорсткою щетиною.
  3. Захищати зуби від надмірних навантажень (не гризти сухарі, горіхи та інші тверді продукти).
  4. Уникати липких продуктів, які можуть пошкодити коронку.
  5. Регулярно відвідувати стоматолога для профілактики та контролю за станом коронок.
  6. Відвідувати гігієніста 1-2 рази на пів року для проведення професійної чистки зубів.

Дотримання цих простих рекомендацій дасть змогу зберегти коронки в хорошому стані, запобігти розвитку захворювань порожнини рота та отримати гарну посмішку на довгі роки!

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле