Як встановлюють брекети на зуби: особливості та етапи процедури

Як встановлюють брекети на зуби: особливості та етапи процедури
Зміст статті

Брекети — це ефективна ортодонтична система, яка за допомогою спеціальних скоб здатна виправити неправильне положення зубів. Хоча конструкція дуже ефективна, у деяких пацієнтів вона викликає упереджене ставлення через свою складну будову. Саме тому перед тим, як вдатися до такої процедури, стоматологи рекомендують дізнатися, як ставлять брекети та як вони працюють — такі знання допоможуть відкинути сумніви та зробити цей важливий крок до гарної усмішки.

Особливості будови брекетів

Брекети використовуються в ортодонтії вже багато років, і завдяки накопиченню багаторічного досвіду стоматологи створили комфортну для носіння систему, яка забезпечує якісний результат. Конструкція для вирівнювання зубів складається з двох основних елементів: дуги та брекетів.

Дуга — це елемент, який для кожного пацієнта створюється індивідуально. Ця деталь запам’ятовує задану форму — така її властивість використовується для зміни положення різців та молярів. Дуга чинить тиск на зуби, рухаючи їх у заздалегідь спланованому напрямку для створення привабливого та рівного зубного ряду.

Брекети — це елемент системи, що рівномірно розподіляє тиск від дуги по всій щелепі. Завдяки цій деталі процедура відбувається повільно та поступово, і людина не відчуває болю під час носіння ортодонтичної конструкції.

Система для вирівнювання викривлень зубного ряду не завдає шкоди щелепі, створюючи постійний слабкий тиск. Цей тиск провокує фізіологічний процес руху періодонтальних волокон, що знаходяться навколо зубного кореня. Вони забезпечують мікроскопічні рухи різців та молярів у будь-якому напрямку, одночасно надійно утримуючи зуби в щелепній кістці.

Скільки часу ставлять брекети на зуби

Скільки часу ставлять брекети на зуби

Час проведення процедури завжди індивідуальний, адже не існує двох однакових випадків викривлення зубного ряду. Крім того, перед початком лікування стоматолог обов’язково проводить ретельну підготовку, щоб уникнути ускладнень.

Щоб визначити, скільки часу встановлюють брекети, необхідно врахувати такі фактори:

  1. Консультація — під час першого візиту лікар оглядає ротову порожнину, оцінює складність викривлення та призначає додаткову діагностику.
  2. Лікування — якщо у пацієнта наявні захворювання зубів, їх спочатку лікують, і тільки потім встановлюють ортодонтичну систему. Це може зайняти як один сеанс у стоматолога, так і декілька.
  3. Виготовлення брекетів — після лікування фахівцям потрібен час, щоб виготовити для пацієнта індивідуальну стоматологічну конструкцію.
  4. Встановлення системи — безпосереднє закріплення конструкції на зубах пацієнта триває від 30 хвилин до 2 годин залежно від складності викривлення.

У деяких випадках, щоб досягти бажаного результату, пацієнту необхідно видалити зуби мудрості. Ця процедура також займає додатковий час, який треба враховувати під час планування лікування.

Види брекетів

Ортодонтичні системи виготовляють з різних матеріалів — вони бувають металеві, керамічні та сапфірові. Різні матеріали допомагають досягти естетичного вигляду конструкції і не впливають на ефективність виправлення дефектів.

За способом встановлення існує два види стоматологічних конструкцій: вестибулярні та лінгвальні. Вестибулярні — це класичний тип, що кріпиться до зовнішнього боку зубного ряду. Лінгвальні ж закріплюють до внутрішнього боку одиниць, завдяки чому вони повністю непомітні, проте застосовуються лише для виправлення незначних дефектів.

Також існує класифікація за типом фіксації дуги: вони бувають лігатурні та самолігуючі. Кожен тип конструкції підходить як для виправлення незначних викривлень окремих зубів, так і для корекції значних дефектів положення зубного ряду. Проте безлігатурні системи частіше використовують для виправлення прикусу, адже завдяки особливостям конструкції вони здатні швидше впоратися з таким завданням.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Яка потрібна підготовка до встановлення брекетів

У ортодонтичної системи складна задача — вона мусить вирівняти зубний ряд з точністю до міліметра так, щоб не спричинити у пацієнта дискомфорт. Досягнення цієї мети можливе лише за допомогою ретельної підготовки та створення плану корекції, що враховує всі індивідуальні особливості людини. Саме тому підготовка до встановлення ортодонтичної системи передбачає низку етапів:

  • Перша консультація — спочатку лікар оглядає щелепу, щоб виявити всі наявні дефекти та визначити спосіб їх усунення;
  • Діагностика — стоматолог призначає стандартну діагностику, що складається з ортопантограми, комп’ютерної томографії, фотографії зубів та зняття зліпків для виготовлення майбутньої конструкції;
  • Створення плану лікування — після отримання результатів досліджень фахівець повідомляє пацієнту можливі варіанти корекції, тривалість носіння брекетів та вартість процедури.

Перед тим як ставляться брекети, спочатку проводиться лікування всіх наявних стоматологічних захворювань. Причина у тому, що ортодонтична конструкція ускладнює гігієну ротової порожнини, особливо у тих ділянках різців та молярів, до яких прикріплюються замки. Якщо не провести попереднє лікування навіть незначного карієсу, захворювання може стати значною перешкодою ортодонтичному лікуванню. Зуби почнуть руйнуватися від карієсу, і в такій ситуації стоматологу доведеться перервати вирівнювання для проведення санації ротової порожнини. Це значно подовжить час, необхідний для створення ідеальної усмішки.

Загальні етапи встановлення брекетів

Коли стоматологічна лабораторія завершила створення індивідуальної ортодонтичної системи, стоматолог запрошує пацієнта для її встановлення. Процедура виконується за один візит та складається з кількох етапів.

Підготовка зубів

Щоб надійно зафіксувати конструкцію, стоматолог спочатку має підготувати надійну основу. Для цього лікар очищає зуби та обробляє їх спеціальним розчином. Процедура забезпечує надійне зчеплення емалі зі спеціальним клеєм, на який надалі закріплюється ортодонтична система. Далі розчин змивається водою і фахівець може починати встановлення брекетів.

Закріплення брекетів

До кожного зуба окремо кріпиться брекет відповідного розміру та форми. Для цього на емаль наноситься спеціальний композитний стоматологічний клей, що забезпечує надійне зчеплення брекета з поверхнею різців та молярів.

Встановлення дуги

Дуга закріплюється на брекетах так, щоб створити тиск на щелепу у певних точках та почати вирівнювання. Ця процедура може відрізнятися залежно від вибраного типу конструкції — елемент встановлюється або на замки, або на лігатури.

Консультування пацієнта

Після закріплення брекетів стоматолог обов’язково консультує пацієнта щодо нових правил догляду за ротовою порожниною, а також техніки безпеки. Під час носіння ортодонтичної конструкції необхідно дотримуватися певних правил, щоб не пошкодити систему, і водночас робити гігієнічні процедури достатньо ретельно для збереження здоров’я зубів.

Тривалість носіння брекетів

Тривалість вирівнювання зубів завжди визначається індивідуально — це залежить від складності викривлення, а також від особливостей організму пацієнта. На час лікування також впливає те, як встановлюють брекети. Наприклад, для розв’язання проблем однакового ступеня лінгвальні брекети зазвичай носять довше, ніж вестибулярні. Вирівнювання за допомогою ортодонтичних систем поділяється на кілька етапів, кожен з яких має різну тривалість:

  • початкова стадія — триває від 8 до 12 місяців, у цей час пацієнт помічає найсуттєвіші зміни;
  • вирівнювання прикусу — триває від 3 місяців до 2 років. Тут зміни відбуваються повільніше, адже цей етап впливає не стільки на самі зуби, скільки на щелепу для корекції положення верхнього та нижнього зубного ряду відносно один одного;
  • завершення лікування — триває від 3 до 6 місяців, водночас пацієнту необхідно відвідувати стоматолога щомісяця.

Завершальним етапом стає закріплення результатів корекції за допомогою ретейнерів. Це необхідно, щоб зафіксувати положення зубного ряду і не дати йому зміститися у початкове положення. Час носіння ретейнерів різниться, в середньому їх потрібно носити 1-3 роки, у складних випадках — довше.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле