Можливі ускладнення після видалення зуба мудрості та їх профілактика

Возможные осложнения после удаления зуба мудрости и их профилактика
Зміст статті

Видалення зуба мудрості — це складна, проте здебільшого необхідна процедура, уникання якої призведе лише до погіршення стану зубного ряду. Коли операція завершиться та мине дія анестезії, пацієнт може відчувати дискомфорт протягом певного часу, але важливо вчасно розпізнати ускладнення після видалення зуба мудрості, аби повторно звернутися до стоматолога, якщо в цьому є необхідність.

Наслідки видалення зуба мудрості

Видалення зуба — це один із різновидів повноцінних хірургічних операцій. Це означає, що навіть за умови її бездоганного виконання, таке втручання є стресом для організму. Нормальними наслідками резекції можуть бути біль чи дискомфортні відчуття. Проте можливі й інші негативні прояви, ймовірність розвитку яких посилюється у людей з підвищеною щільністю кісткової тканини, атиповим розташуванням зуба чи його ретинованим станом.

Стоматологи за допомогою сучасних засобів та технологій роблять усе, аби не допустити або мінімізувати ускладнення після видалення зуба, та все ж у деяких випадках вони цілком імовірні. Тому пацієнт має бути проінформований щодо того, які симптоми не є нормою, щоб вчасно звернутися по допомогу в стоматологічну клініку.

Наслідки видалення зуба мудрості

Підвищена температура

Пацієнти часто сприймають підвищену температуру як ускладнення після стоматологічної операції, проте з медичного погляду це не зовсім так. Такий симптом є нормальною реакцією організму на механічне ушкодження, коли імунна система активізується для захисту від можливого проникнення інфекції через травмовану ділянку. Найбільше підвищення температури у пацієнта з видаленим третім моляром зазвичай спостерігається ввечері, і цей симптом може тривати кілька днів.

У процесі загоєння рани температура повинна поступово нормалізуватися. Якщо цього не відбувається — це може свідчити про наявне ускладнення, яке потребує додаткової консультації лікаря. Ознакою, що має насторожити, є температура понад 38 градусів або збереження підвищеної температури тривалий час.

Неприємний запах з рота

За нормальних умов у лунці, що залишається після видалення зуба мудрості, формується кров’яний згусток, який захищає рану від інфекції. Проте іноді згусток не утворюється або видаляється через необережні дії пацієнта. Найчастіше це трапляється через такі причини, як:

  • куріння;
  • вживання напоїв через соломинку;
  • смоктання льодяників;
  • інтенсивна чистка зубів;
  • надмірне або занадто часте полоскання ротової порожнини.

Відсутність захисного згустку може призвести до розвитку альвеоліту — запалення лунки. Ця патологія стає причиною поганого запаху з рота та неприємного присмаку. Альвеоліт супроводжується інтенсивним болем, тому його важко не помітити.

За найменшої підозри на альвеоліт необхідно негайно звернутися до стоматолога. Лікування полягає у механічній обробці рани з використанням антисептиків та курсу прийому антибіотиків.

Гній після видалення зуба

Якщо альвеоліт є ознакою того, що рана є незахищеною від зовнішніх впливів, то нагноєння свідчить про те, що організм уже виявив сторонні агенти та активно бореться з ними. Нагноєння виникає внаслідок інфікування рани, яке може бути спричинене такими факторами:

  • недостатня гігієна ротової порожнини, коли пацієнт, боячись пошкодити прооперовану ділянку, взагалі не чистить зуби;
  • залишкові уламки видаленого зуба, які не були вилучені під час операції;
  • складність операції через положення третього моляра або анатомічні особливості будови щелепи.

Метод лікування залежить від причини, яка призвела до нагноєння. Визначити джерело інфекції та скласти правильний план лікування може тільки стоматолог.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Набряк прилеглих тканин

Як і підвищення температури, помірний набряк є нормальною реакцією організму після видалення зуба. Набряк може виникнути не лише в яснах навколо лунки, але й на прилеглій частині щоки. За нормального відновлення набряк поступово зникає протягом кількох днів. Для зменшення набряку корисно використовувати компреси з льодом, прикладаючи їх не довше, ніж на 10 хвилин.

У деяких випадках набряк може бути спричинений анестетиком, використаним під час операції. Якщо пацієнт має алергію на один з компонентів препарату, набряк може бути ознакою алергічної реакції. Зазвичай алергічна реакція триває не довше, ніж кілька годин, поки організм не виведе алерген. Зменшити прояви можна за допомогою антигістамінних засобів. Якщо набряк не зникає протягом кількох днів або є додаткові негативні симптоми, слід звернутися до клініки.

Ниюча біль

Після видалення зуба, незважаючи на те, що рану зашивають, виникає ниючий біль. Це серйозне оперативне втручання, і біль є його невіддільною частиною. Він буде менш інтенсивним ніж при ускладненнях, таких як нагноєння, проте може тривати кілька днів. Тривалість болю залежить від індивідуальних особливостей пацієнта та характеру проведеного втручання.

Стоматолог обов’язково порадить знеболювальні засоби, щоб полегшити біль, особливо в перші дні після операції. Зазвичай біль поступово зменшується з другого-третього дня і повністю зникає протягом кількох днів. Якщо ниючий біль триває довше або супроводжується набряком щоки — це може свідчити про неправильний процес загоєння, і в такому випадку потрібна консультація фахівця.

Опухла щока

Набряк щоки часто супроводжує набряк ясен після видалення зуба. Це звичайне явище, якщо набряк помірний і поступово зменшується протягом кількох днів. Виражена опухлість щоки, що утруднює ковтання і відкривання рота, потребує термінового звернення до фахівця.

Оніміння губ

Хоча губи знаходяться відносно далеко від зубів мудрості, вони можуть німіти після стоматологічної операції. Це рідкісне, але можливе ускладнення, яке може виникнути, якщо нижньощелепний нерв було пошкоджено під час оперативного втручання. КТ-дослідження перед операцією допомагає лікарям зрозуміти анатомію щелепи та уникнути пошкодження нервів, але іноді особливості анатомії пацієнта ускладнюють цей процес.

Парестезія, або оніміння в ротовій порожнині після операції, найчастіше зачіпає губи, язик, але може також поширюватися на підборіддя. Оніміння є патологічним станом, який зазвичай минає за кілька днів. Якщо ж цього не відбувається, то цей стан потребує лікування — він може бути усунений як за допомогою медикаментозної терапії, так і за повторного оперативного втручання, залежно від складності випадку.

Скільки часу після видалення зуба болить рана та як довго триватиме кровотеча?

Скільки часу після видалення зуба болить рана та як довго триватиме кровотеча?

Найголовніший симптом, на який звертають увагу пацієнти після видалення вісімки, — це біль. Точну тривалість неприємних відчуттів передбачити складно, адже у кожного пацієнта різний больовий поріг, а сама операція може бути більш чи менш травматичною. Крім того, швидкість відновлення організму також відрізняється залежно від його загального стану. В цілому, біль зазвичай неминучий протягом перших двох днів після операції, а потім він поступово зменшується ще протягом двох днів. Якщо через чотири дні або більше біль залишається інтенсивним — це може свідчити про ускладнення, і в такому випадку краще проконсультуватися з лікарем.

Кровотеча з лунки має припинитися протягом 15-30 хвилин. Наприкінці операції стоматолог закладає в лунку стерильний тампон, щоб сприяти зупинці кровотечі. Надалі пацієнт може випадково пошкодити або видалити кров’яний згусток. У такому випадку можна спробувати зупинити кровотечу, приклавши до лунки марлеву подушечку. Скільки може кровити зуб після видалення згустку в домашніх умовах залежатиме від того, чи використовується проста чиста марля (приблизно пів години), чи змочена в амінокапроновій кислоті (5-10 хвилин). Якщо кровотеча не припиняється протягом 30 хвилин — це може бути ознакою серйозного пошкодження і потребує медичної допомоги.

Як полегшити біль після видалення зуба мудрості та зменшити ймовірність виникнення ускладнень

Як полегшити біль після видалення зуба мудрості та зменшити ймовірність виникнення ускладнень

Одним з обов’язків стоматолога є детальне інструктування пацієнта щодо дій на період реабілітації. Поради лікаря слід виконувати неухильно, адже їхнє ігнорування може призвести до більш тривалого відновлення, розвитку ускладнень та навіть до серйозних неприємних наслідків. Щоб мінімізувати ймовірність виникнення проблем, треба дотримуватися таких правил:

  1. Тампон, який закладають у лунку, слід тримати на місці близько пів години — це час, необхідний для формування кров’яного згустку.
  2. Протягом двох-трьох годин по завершенню резекції категорично заборонено вживати їжу та напої, також слід утриматися від ополіскування рота.
  3. Для зменшення набряку ясен та щоки можна використовувати компрес із льодом, утримуючи його до 10 хвилин. Частота використання таких компресів визначається лікарем.
  4. Відновлення може передбачати курс медикаментозного лікування — ліки необхідно приймати згідно з графіком та в дозуванні, передбаченому стоматологом.
  5. Лунку необхідно берегти доти, доки не відбудеться повне заживлення рани. Жувати їжу у перші кілька днів треба протилежним від прооперованого боком щелепи, також важливо не торкатися лунки язиком та обережно чистити зуби, щоб не пошкодити кров’яний згусток щіткою.
  6. Під час відновлення треба уникати активності, що підвищує пульс та тиск (заняття спортом, відвідування сауни та солярію, приймання гарячої ванни), адже це є додатковою загрозою кровотечі з післяопераційної рани, яка ще не загоїлася.
  7. Широке відкриття рота або інтенсивна міміка можуть призвести до розходження швів на рані, тому стоматологи радять зберігати спокійний вираз обличчя і не робити різких рухів щелепою, щоб не травмувати лунку.
  8. Після операції треба виключити або хоча б значно обмежити куріння та вживання алкоголю — це звички, шкідливі навіть для повністю здорового організму, а в процесі відновлення вони особливо небезпечні.
  9. Для зменшення больових відчуттів лікар може призначити знеболювальні препарати, які потрібно приймати згідно з інструкціями. Якщо ліки не приносять полегшення, слід звернутися до стоматолога для корекції призначень.
  10. Протягом кількох днів треба дотримуватися дієти — для швидкого загоєння рани у ротовій порожнині необхідно уникати надміру твердих (травмують лунку) та гарячих (прискорюють кровообіг, можуть спровокувати кровотечу) продуктів.

Принципово важливим фактором також залишається гігієна ротової порожнини — цю процедуру треба продовжувати проводити двічі на день, і це просто необхідно робити в ситуації, коли в роті є рана. Проте в перший день усе-таки не можна чистити зуби, дозволяються лише ротові ванночки. Адже в цей час головне — сформувати кров’яний згусток і зберегти його. З другого дня слід повернутися до регулярної чистки зубів, але з використанням щітки з м’якою щетиною. Чистку треба робити обережно, не торкаючись щетинками пораненої ділянки.

Різке підвищення температури тіла або кровотеча з лунки, яку не можна зупинити марлею, є підставою для негайного звернення за медичною допомогою. Якщо виникають будь-які інші ускладнення після резекції зуба мудрості, необхідно проконсультуватися зі стоматологом для призначення лікування та усунення неприємних симптомів.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле