Що таке стоматит: види та причини виникнення

Що таке стоматит: види та причини виникнення
Зміст статті

Напевно кожен хоч раз у житті стикався з виразками в роті, що раптово з’являються і, крім болю, завдають чимало інших незручностей. Це стоматит, який є досить поширеним явищем. Причому до нього схильні не тільки дорослі, а й діти. Давайте поговоримо про цю проблему – чому вона виникає і які її види існують.

Стоматит у роті: підступні висипання, які потребують уваги

Стоматит – це поліетіологічне стоматологічне захворювання, під час якого уражаються слизові ротової порожнини. Зовні недуга проявляється у вигляді виразок, прищиків і ранок на язиці, яснах, губах, піднебінні. Під час прогресування ушкодження стають глибокими та вражають більшу площу, спричиняючи сильні больові відчуття та ускладнюючи мовлення, харчування.

Під цією назвою ховається ціла група хвороб, які відрізняються візуальним проявом і причинами виникнення. Не завжди таке захворювання розвивається як самостійна недуга. Досить часто стоматит діагностують на тлі інших захворювань, наприклад, грипу. 

Симптоми стоматиту

На відміну від інших захворювань стоматит можна виявити на ранній стадії, що дає змогу розпочати лікування до того, як хвороба стане серйозною проблемою для здоров’я ротової порожнини. Про початок запального процесу можна дізнатися за такими ознаками:

  • Хворобливі відчуття в ураженому місці;
  • Гіперемія слизових оболонок;
  • Поява в роті виразок, висипань;
  • Кровоточивість, набряклість ясен;
  • Наліт білого кольору на язиці (слизових);
  • Поява неприємного запаху з рота.

Варто зауважити, що у дітей симптоми є більш вираженими, ніж у дорослих. Водночас хвороба у них протікає складніше.

Види стоматиту: найпоширеніші форми

Види стоматиту: найпоширеніші форми

Як уже зазначалося, захворювання може мати різний прояв, що зумовлено насамперед причиною розвитку.

Грибковий стоматит

Патологічний процес цього виду багатьом більше відомий під назвою «молочниця». Вона виникає в тому разі, коли починають активно розмножуватися патогенні грибки роду Candida. Крім цього, спровокувати розвиток патології можна, якщо безпосередньо контактувати з хворою людиною, через заражені предмети побуту. Найбільше до нього схильні немовлята і діти до 3-х років, а також літні люди зі слабкою імунною системою. За такого типу стоматиту на язиці, а за відсутності лікування на мигдаликах і зіві, з’являється білий сирнистий наліт. Під час його видалення на слизових виникають ранки, які сверблять.

Афтозний стоматит

Запалення слизових, спричинене імунодефіцитом, нестачею поживних речовин, заліза, вітаміну B12, B9. Саме тому такий стоматит частіше виникає восени та навесні. Захворювання проявляється у вигляді овальних і круглих поодиноких або множинних виразок з обідком червоного кольору, які вкриті сіро-жовтим нальотом. Як правило, вони локалізуються на внутрішньому боці щік, яснах, губах. Патологія може мати хронічну форму, але на відміну від попереднього виду це захворювання не передається іншим людям.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Алергічний стоматит

Запальний процес на слизових порожнини рота розвивається як реакція на проникнення в організм речовин, що провокують алергічні реакції. Найчастіше діагностують стоматит, спричинений прийманням медикаментів, особливо антимікробних препаратів. Нерідко причиною виникнення патологічного процесу стають харчові алергени. Також стоматит цієї етіології може розвинутися як негативна реакція організму на стоматологічні матеріали, з яких зроблені пломби або ортодонтичні конструкції (протези). У людей з підвищеною чутливістю до алергенів запалення слизових може бути спричинене навіть компонентами зубної пасти.

Алергічний стоматит супроводжується свербінням, печінням, набряком і почервонінням слизових оболонок, появою великих і дрібних пухирців, які мимоволі лопаються, спричиняючи сильні болючі відчуття навіть під час вдихання повітря.

Катаральний стоматит

Стоматологічне захворювання найпростішої та найлегшої форми, яке зустрічається найчастіше. Виникає на тлі неправильної гігієни порожнини рота. Також причиною може бути каріозне ураження зубів, наліт або дрібне травмування слизових. Це все створює сприятливе середовище для розвитку запального процесу.

За катарального стоматиту немає яскраво виражених симптомів, здебільшого це набряклість, почервоніння і сухість слизових. У разі усунення причини хвороба зазвичай минає протягом 5-7 днів.

Ангулярний стоматит

З цим захворюванням стикається багато людей, як дорослі, так і діти. За такої форми стоматиту уражається зовнішня поверхня губ – з’являються тріщинки та пухирці в куточках рота, через що виникає дискомфорт під час вживання їжі та під час позіхання. Простіше кажучи, це заїди. Основною причиною їх виникнення є дріжджоподібні грибки та стрептококи, активний ріст яких спостерігається у разі авітамінозу та слабкого імунітету.

Вірусний стоматит

Основним винуватцем цього захворювання є вірус герпесу, який активізується за слабкого імунітету, переохолодження, застуди, авітамінозу. Хворобу можна впізнати за характерними пухирцями, які з’являються на язиці, внутрішній частині щік і губ. Нерідко зустрічається герпетичний стоматит на піднебінні. Поступово пухирці лопаються і переходять у виразкові утворення. Також до симптомів можна віднести набряклість слизових, підвищення температури тіла, запалення лімфатичних вузлів. Інфікування можливе повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту.

Травматичний стоматит

Запалення слизових відбувається через їхнє механічне травмування – під час випадкового прикушування, вживання гарячої, кислої або солоної їжі, неправильно встановлених ортодонтичних конструкцій. У результаті пошкоджені поверхні інфікуються, що призводить до появи болісних виразок.

Причини стоматиту: чому це відбувається

Причини стоматиту: чому це відбувається

Будучи однією з найпоширеніших стоматологічних проблем, стоматит з’являється під впливом різних чинників. Однак до найчастіших причин, що сприяють розвитку запального процесу на слизових оболонках ротової порожнини, належать такі:

  1. Порушення гігієни порожнини рота. Нерегулярний догляд і погана гігієна ротової порожнини призводять до зростання патогенних мікроорганізмів, що спричиняють стоматит.
  2. Використання неякісних засобів гігієни. Неправильно підібрана зубна щітка і паста низької якості можуть подразнювати слизову рота, сприяючи розвитку запальних процесів.
  3. Слабкий імунітет. Якщо людина схильна до частих захворювань, її імунна система не здатна боротися з інфекціями та запаленнями.
  4. Стреси. Постійні стреси та фізична перевтома можуть провокувати зміну складу мікрофлори порожнини рота, внаслідок чого збільшується ризик розвитку патологічних процесів.
  5. Неправильне харчування. Нестача мінералів і вітамінів, особливо цинку, вітаміну C і групи B, негативно позначається на стані імунної системи, що підвищує ймовірність розвитку стоматиту.
  6. Травми. У разі звичайного прикушування щоки або язика, а також носіння невідповідних ортодонтичних конструкцій порушується цілісність слизової оболонки рота, що може призвести до її запалення й утворення виразок.
  7. Алергічні реакції. У разі підвищеної чутливості до певних продуктів харчування або лікарських препаратів слизові часто реагують висипаннями.

Що раніше буде виявлено причину появи виразок у ротовій порожнині, то простіше й легше буде вилікувати захворювання. Тому за перших підозр важливо не відкладати візит до стоматолога.

Профілактика стоматиту: поради лікаря

Щоб знизити ризик виникнення стоматиту ротової порожнини, необхідно дотримуватися рекомендацій, спрямованих на усунення причин розвитку захворювання.

Дотримання особистої гігієни

Важливий пункт, на який слід звернути особливу увагу. Оскільки хвороба може передаватися через контакт між людьми, то слід ретельно мити руки після прогулянки та використання предметів побуту, перед прийманням їжі.

Гігієна ротової порожнини

Потрібно 2 рази на день чистити зуби, використовуючи індивідуальні засоби гігієни. Також слід полоскати рот після кожного приймання їжі та раз на пів року для профілактики відвідувати стоматолога.

Збалансований раціон

Щоб уникнути авітамінозу, який є однією з причин стоматиту, важливо повноцінно харчуватися, тобто необхідно включити в раціон фрукти й овочі. Можна приймати мінеральні комплекси та полівітаміни. Також бажано знизити споживання цукру, хлібних виробів, пива – ці продукти підвищують ризик розвитку захворювання.

Зміцнення імунітету

Здоровий організм менш схильний до різних захворювань, зокрема стоматиту. Тому необхідно займатися спортом, відмовитися від шкідливих звичок і забезпечити собі повноцінний сон.

Регулярно стежте за станом ротової порожнини та вживайте заходів за перших підозр на стоматит. Тоді вам не доведеться відчувати дискомфорт і боротися із захворюванням у складній формі, що потребуватиме більше часу і терпіння.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле