Що таке гранульома зуба: симптоми та лікування

Що таке гранульома зуба: симптоми та лікування
Зміст статті

У стоматологічній практиці нерідко зустрічаються захворювання, які через невиражені симптоми продовжують прогресувати, призводячи до серйозних і навіть небезпечних наслідків. До них належить гранульома зуба, яка, як правило, діагностується на пізніх стадіях.

Що таке гранульома зуба – захворювання, що потребує особливої уваги

Гранульома зуба – це запальний патологічний процес, що локалізується в періодонті і переважно вражає верхівку зубного кореня. Це доброякісне утворення є невеликою капсулою з гнійним вмістом, яка розвивається в кілька етапів. Візуально гранульома має вигляд пружного горбика, що виступає на слизовій оболонці в ділянці ураженого зуба.

Основними збудниками запалення є патогенні мікроорганізми, що проникають у пульпу внаслідок нелікованого карієсу і призводять до некрозу м’яких тканин зуба. У результаті активного розмноження мікробів уражаються кореневі канали, а потім і верхня частина зубного кореня. Отже, гранульома зуба є реакцією імунної системи на інфекцію, спрямовану на відмежування джерела запалення від здорових тканин.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Різновиди та причини появи гранульоми

Залежно від локалізації розрізняють гранульому:

Прикореневу. Патологічний процес розвивається в безпосередній близькості із зубним коренем.

Міжкореневу. Місцезнаходження запального вогнища – простір між коренями зубів.

Апікальну. Патологічне утворення знаходиться у верхній частині зубного кореня і є найпоширенішим видом.

До основних причин розвитку запального процесу можна віднести неповне або неправильне лікування каріозного ураження зуба (неякісне пломбування каналів тощо). Крім цього, нерідко бактерії проникають у кореневі канали під час пошкодження зубів внаслідок механічного впливу (удару, падіння). Утворення гранульоми також може спричинити пародонтит, за якого запалюються тканини, що оточують зуб. Іноді причиною запалення можуть стати зовнішні чинники: стрес, застуда, переохолодження.

Симптоми гранульоми зуба – підступне захворювання із серйозними наслідками

Вузликове запалення пародонту на ранніх стадіях часто протікає безсимптомно, тому наявність гранульоми зазвичай виявляється випадково під час профілактичного візиту до стоматолога або під час лікування інших проблем ротової порожнини, коли капсула вже стає добре помітною. Тому навіть за незначного прояву патологічного процесу важливо негайно звертатися до фахівця.

Основні симптоми гранульоми передбачають:

  • припухлість і почервоніння слизової в ділянці хворого зуба;
  • раптова поява зубного болю;
  • біль, що посилюється під час жування;
  • підвищення температури тіла;
  • зміна кольору емалі на ураженому зубі;
  • поява флюсу;
  • виділення гною з-під слизової;
  • неприємний запах із рота;
  • погіршення самопочуття загалом.

Своєчасне виявлення і лікування гранульоми на корені зуба дасть змогу уникнути неприємних, і часом дуже серйозних наслідків. Найчастіше виникають:

  • Кіста зуба, що негативно позначається на всій зубощелепній системі (втрата зуба, руйнування кісткової тканини щелепи та ін.).
  • Гнійне, інфекційно-запальне ураження кістки щелепи, що спричиняє відмирання тканин.
  • Поширення гною за межі капсули, що призводить до ураження м’яких тканин.
  • Поява отвору в яснах ( нориці), через який гнійні виділення потрапляють у ротову порожнину.
  • Зараження крові та ураження інших органів, систем.

З огляду на серйозність захворювання, рекомендуємо за найменшої підозри звертатися до стоматолога.

Лікування гранульоми зуба – способи боротьби з осередком запалення

Через складність виявлення захворювання на ранніх стадіях, лікувальні заходи часто проводяться вже тоді, коли гранульома набула виражених клінічних ознак. Здебільшого патологію виявляють під час діагностики стану зубів і м’яких тканин за допомогою інтраорального сканера, який призначався з іншої причини. Також у діагностиці гранульоми допомагає панорамний рентген-знімок, що дає змогу миттєво отримати деталізоване зображення зубного ряду. Якщо на знімку видно пляму темного кольору біля кореня зуба – це може свідчити про вузликове запалення пародонту. Залежно від клінічної картини лікар ухвалює рішення, як позбутися гранульоми.

Консервативне лікування

Метою цієї методики є усунення гнійного запалення зі збереженням зуба і його функцій. Однак таке лікування можливе лише за невеликого розміру гранульоми та відсутності ускладнень. Якщо лікар вважає за можливе провести консервативне лікування, він розкриває зуб і видаляє запалені м’які тканини (пульпу). Потім промиває і розширює кореневі канали, обробляє їх антисептичними засобами і спеціальними препаратами, які сприяють розсмоктуванню гнійного запалення. Насамкінець стоматолог заповнює канали та порожнину зуба пломбувальним матеріалом.

Хірургічне лікування

Коли міжкоренева гранульома зуба або гранульома іншої локалізації сильно розрослася і терапевтичне лікування недоцільне, її видаляють хірургічним шляхом. Методику обирають з урахуванням прогресування захворювання: наскільки уражений зуб і корінь, де саме розташована капсула з гноєм, які в неї розміри.

До менш травматичної методики належить цистектомія, під час якої лікар видаляє утворення разом з оболонкою. У разі великих гранульом і значного скупчення гною може застосовуватися методика, що передбачає формування отвору в капсулі для відтоку вмісту. Якщо гранульомою вражений один із коренів багатокореневого зуба, то усувають не тільки локалізоване вогнище, а й запалений корінь разом із коронковою частиною. У разі сильного руйнування однокореневого зуба з патологічним утворенням єдиним виходом стає його повне видалення.

Усі маніпуляції виконуються під місцевим знеболенням, тому пацієнт почувається комфортно.

Будь-яке стоматологічне захворювання піддається лікуванню, зокрема гранульома зуба. Головне – своєчасно звернутися до лікаря. Не забувайте про це і регулярно відвідуйте фахівця для профілактичних оглядів.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле