Що таке флюс зуба та як його можна вилікувати

Что такое флюс зуба и как его можно вылечить
Зміст статті

Напевно, багато хто стикався з такою проблемою, як сильний пульсуючий біль у яснах і їхній набряк, що призводить до опухання щоки. Найімовірніше, йдеться про флюс – хворобу, яка не тільки спричиняє дискомфорт, а й несе в собі серйозні наслідки, якщо вчасно не звернутися до лікаря. Хочемо детально розповісти про це неприємне явище, щоб ви розуміли, як правильно діяти в такій ситуації.

Що таке флюс зуба: причини та особливості

Флюс – це гостре запалення, яке зачіпає оболонку, що знаходиться між слизовою і щелепними кістками (окістя). Таке захворювання ще називають періоститом.

Збудниками хвороби є бактерії, які проникають у м’які тканини навколо кореня зуба і провокують розвиток запального процесу з утворенням гною. Накопичуючись, гнійний вміст починає “тиснути” на тканини – вони набухають і сильно збільшуються в об’ємі, що призводить до набряку щоки. Крім цього, через блокування нормального відтоку лімфи відбувається додаткове накопичення рідини в запаленій ділянці, що тільки посилює набряк.

Причини появи флюсу

Є кілька основних чинників, що провокують розвиток періоститу:

  • Карієс. Вважається основною причиною гнійного запалення окістя. Якщо каріозне ураження зуба залишено без уваги, то бактерії починають активно розмножуватися в ротовій порожнині. У результаті патогенна мікрофлора досягає нерва зуба, призводячи до пульпіту. Далі відбувається відмирання нервового пучка та інфікування окістя з утворенням гнійного вмісту.
  • Травми зубощелепного апарату. У разі сильного удару або травми зуб може пошкодитися, спричиняючи утворення мікротріщин в емалі та дентині. Це сприяє проникненню бактерій всередину зуба, а також поширенню інфекції на корінь і навколишні тканини. Ризик розвитку періоститу збільшується і в разі пошкодження щелепи через порушення цілісності як кісткових, так і м’яких тканин.
  • Інфекції ЛОР-органів. Створити умови для поширення бактерій у ротовій порожнині та, відповідно, спричинити розвиток флюсу може фарингіт або бронхіт, що послаблюють імунну систему. Також поширенню патогенної мікрофлори в порожнину рота і щелепні кістки може сприяти отит, особливо гнійний, хронічний гайморит.
  • Неякісне лікування. У деяких випадках періостит може виникнути через лікарську помилку. Наприклад, якщо під час очищення каріозної порожнини або кореневих каналів усередині зуба залишилися інфіковані тканини. Під час видалення зуба в яснах залишився фрагмент кореня або була неправильно зашита лунка. Під час лікування кореневих каналів інструментами лікар випадково пошкодив корінь або канали були неякісно заповнені пломбувальним матеріалом (залишилися порожнечі).

Незалежно від причини появи періоститу важливо швидше звернутися до лікаря, оскільки захворювання швидко прогресує.

Особливості флюсу у дітей

Флюс у дитини часто виникає в період зміни молочних зубів на постійні. У цей час необхідно приділяти особливу увагу гігієні порожнини рота. Лунка, що залишилася після випадання молочного зуба, є особливо вразливою для інфекції, що може призвести до розвитку періоститу. Також більшість батьків помилково вважають, що лікувати карієс на молочних зубах не потрібно, оскільки вони все одно випадуть. Однак патогенні мікроорганізми можуть вражати слизову оболонку і поширюватися далі, спричиняючи запалення.

У разі появи флюсу у дитини необхідно якомога швидше звернутися до стоматолога. Якщо вчасно не усунути запалення, існує ризик втрати постійного зуба. Самостійне лікування періоститу неприпустиме, оскільки впоратися з інфекцією без наслідків може тільки фахівець.

Періостит щелепи: чому потрібно вчасно лікувати

Флюс на десні – початкова стадія запального процесу, що розвивається в щелепній кістці. Спершу інфікованою виявляється окістя, але якщо людина не звертається за професійною допомогою, захворювання прогресує.

Наслідки періоститу:

  • Абсцес. За відсутності лікування вогнище запалення заповнюється гнійним вмістом, але ще має чіткі межі – це друга стадія.
  • Флегмона. Третя стадія флюсу, що характеризується “розкриттям” капсули з гнійним вмістом. Відповідно, гній поширюється міжтканинними проміжками, зачіпаючи м’язи обличчя, шийного відділу тощо.
  • Остеомієліт щелепи. Запальне ураження кісткової тканини, спричинене бактеріальною інфекцією внаслідок тривалого перебігу хронічного періоститу.
  • Синусит. Запальний процес, що зачіпає слизові навколоносових пазух. У важких випадках інфекція може поширюватися на навколишні тканини, включно з мозковими оболонками, що загрожує розвитком менінгіту або енцефаліту.

Як видно, якщо зневажливо ставитися до флюсу, то це може призвести до серйозних і навіть небезпечних наслідків, які усунути набагато складніше.

Як виглядає флюс на яснах: симптоми та етапи розвитку

Як виглядає флюс на яснах: симптоми та етапи розвитку

Найпомітніша ознака періоститу, що розвивається, – гулька на яснах, що розташована в нижній частині зуба, біля кореня. Залежно від місця локалізації може набрякати верхня губа і ділянка під очима, або ж ділянка під вилицями, підборіддя.

Також говорити про розвиток флюсу можна за наявності інших ознак. Зокрема, в зоні одного або декількох зубів виникають дискомфортні відчуття і біль (часто сильний, пульсуючий), який посилюється під час натискання. Ясна червоніють, ущільнюються і набрякають. У деяких випадках може підвищуватися температура тіла.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Стадії періоститу

Флюс проходить кілька стадій, які відрізняються між собою симптоматикою.

Серозна

Початкова фаза запалення, що розвивається близько 3-х днів. Вона характеризується накопиченням серозної рідини в тканинах і швидким наростанням симптомів. У запаленій ділянці спостерігається невеликий набряк тканин, слизові можуть здаватися почервонілими і теплими на дотик. Зуб і навколишні тканини стають чутливими до дотику і тиску.

Гнійна

Найбільш виражена стадія, за якої в запаленій ділянці починає накопичуватися гній, особливо під яснами. Це зумовлює значне набрякання і болючість слизової. Людина може відчувати сильний пульсуючий біль, нерідко спостерігаються симптоми загального нездужання, такі як слабкість і підвищення температури до 38,5 градуса. Ця стадія потребує медичного втручання, оскільки важливо правильно видалити гній з ясен і вилікувати інфекцію.

Дифузна

На цій стадії періостит охоплює велику площу кісткової тканини, що може призвести до її значного пошкодження та подальшого поширення патогенної мікрофлори. Симптоматика подібна до ознак гнійного флюсу.

Хронічна

Якщо флюс не лікувати належним чином, він може перейти в хронічну стадію, за якої запалення стає менш вираженим, але може зберігатися протягом тривалого часу. На цій стадії можливі ускладнення, такі як фістули або гнійне інфікування прилеглих тканин. Найчастіше хронічний періостит локалізується на нижній щелепі, додатково спричиняючи збільшення лімфатичних вузлів на шиї.

Лікування флюсу в стоматологічній клініці

Перед призначенням лікування обов’язково проводиться діагностика – візуальний огляд, пальпація патологічної ділянки, робиться рентген-знімок. Це дає змогу не тільки оцінити стан ураженого зуба, а й м’яких тканин, щелепної кістки, безпосередньо окістя. Залежно від складності випадку флюс усувається за допомогою медикаментів або хірургічним шляхом.

Медикаментозне лікування

Якщо пацієнт не затягував з візитом до фахівця і періостит було виявлено на ранніх стадіях, то для ліквідації запального вогнища здебільшого достатньо приймання антибіотиків. Однак для повного одужання важливо пройти весь курс і дотримуватися рекомендацій стоматолога. Навіть якщо зникли деякі симптоми та ви відчули себе краще – це не привід для самостійного скасування ліків. Оскільки недоліковане запалення легко переходить в активну фазу і періостит розвивається знову. Додатково можуть призначатися нестероїдні протизапальні засоби, які, крім зменшення запалення, мають знеболювальну та жарознижувальну дію.

Хірургічний метод лікування

Найчастіше гнійне запалення ясен доводиться лікувати на пізніх стадіях, тобто потрібне оперативне втручання. Воно може проводитися зі збереженням зуба, коли запальний процес сильно не поширився і зуб можна відновити, або ж з його видаленням у разі сильного руйнування.

Для мінімізації болю і дискомфорту застосовують місцеву анестезію, в окремих випадках, у разі складного або обширного запалення, маніпуляції можуть проводитися під загальним наркозом. Після знезараження ураженої ділянки лікар виконує розріз для забезпечення доступу до гнійної порожнини. Гній видаляють, проводять дренування – це необхідно для повного очищення тканин і запобігання повторному накопиченню патогенної мікрофлори.

Важливо усунути джерело інфекції – за необхідності видаляють уражений зуб або проводять ендодонтичне лікування (чищення та пломбування каналів). За наявності вже запломбованих каналів їх якісно очищають, проводять лікування і знову заповнюють пломбувальним матеріалом. Зазвичай зроблений на слизовій розріз не вшивають, він заживає самостійно. Водночас лікар призначає антибіотики і дає рекомендації щодо догляду за післяопераційною раною.

Коли пацієнти запитують, за скільки днів проходить флюс після хірургічного лікування, лікарі зазвичай відповідають – за 5-7 днів. Деякий дискомфорт після процедури з видалення гною і зняття запалення може зберігатися ще кілька днів. Однак у цей час уже немає сильного і пульсуючого болю. Помітні зміни на краще спостерігаються вже на 3-й день. Хоча гульку ще деякий час видно, але поступово вона повністю зникає.

Як лікувати флюс у домашніх умовах

Як лікувати флюс у домашніх умовах

Чи можливо повністю вилікувати періостит без допомоги лікаря, користуючись народними методами? Ні. Оскільки флюс є серйозною гнійною патологією, яка швидко прогресує, “підручні” засоби у вигляді полоскань і розчинів з домашньої аптечки не в змозі з нею боротися. Їх використовують, якщо немає можливості відразу звернутися до стоматолога. Також народні методи можуть слугувати доповненням до лікування, призначеного лікарем.

Для зменшення набряку та запалення можна полоскати рот содово-сольовим розчином, трав’яними настоями шавлії або календули. Також для боротьби з бактеріями використовують Хлоргексидин.

Основні заборони при флюсі:

  1. Прикладання теплих компресів до ураженої зони – тепло сприяє швидкому поширенню гнійного вмісту по тканинах.
  2. Приймання лікарських препаратів без призначення лікаря, зокрема антибіотиків.
  3. Приймання аспірину та інших антитромбоцитарних препаратів до операції та після неї. Препарат знижує згортання крові, тим самим підвищує ризик кровотечі та ускладнює процес загоєння.

Варто розуміти, що лікарські препарати сприяють тільки полегшенню стану хворого. Однак для ефективного лікування флюсу обов’язково потрібна консультація лікаря, який після повної діагностики визначить, як саме потрібно боротися з патологією. Тому, щоб уникнути серйозних ускладнень і наслідків, слід довіряти усунення проблеми кваліфікованому фахівцеві.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле