Рекомендації після видалення зуба

Рекомендації після видалення зуба
Зміст статті

Видалення зуба — це серйозна лікарська маніпуляція, після якої починається важливий період реабілітації. Загоєння рани в ротовій порожнині ускладнюється відсутністю можливості накласти пов’язку, а також постійним зволоженням ясен слиною. Щоб не ускладнювати процес регенерації, після видалення зуба необхідно дотримуватися певних правил та рекомендацій стоматолога.

Головні правила після видалення зуба

Процес загоєння в ротовій порожнині може відрізнятися залежно від того, який саме зуб було видалено. Найскладніший процес реабілітації спостерігається після атипового видалення зуба мудрості (вісімки) через складність доступу та необхідність розсікання ясен і кісткової тканини. Дотримання правил у такій ситуації — це не просто рекомендація, а необхідність, без якої регенерація відбуватиметься довше та складніше.

Щоб знати, що робити після видалення зуба, важливо обговорити з лікарем всі деталі до початку операції. По завершенню процедури поставити запитання буде складно через необхідність утримувати тампон для зупинки кровотечі.

Що можна їсти та пити після видалення зуба

Після операції необхідно утримувати в роті тампон протягом 15-30 хвилин (точний час визначає лікар). Це допомагає зупинити кровотечу, сприяє утворенню кров’яного згустку і захищає рану від бактерій. Пити рідину заборонено протягом двох годин, тому втамувати спрагу варто до процедури. Рекомендується вживати рідину без газу кімнатної температури, найкраще — воду або бульйон.

Після видалення зуба перший прийом їжі має бути не раніше, ніж за 3-4 години. Перша страва, яку можна вживати під час реабілітаційного періоду, це фруктове або овочеве пюре. Їжу слід вживати обережно, щоб вона не торкалася пошкодженої ділянки ясен та не пошкодила кров’яний згусток. Підходять такі страви, як крем-суп, суп-пюре, омлет, яєчня без скоринки, м’які види сирів та хумус. Загалом можна вживати будь-яку м’яку їжу, яку не потрібно інтенсивно жувати.

Коли можна їсти тверді та гарячі продукти після видалення зуба

Дієти з м’яких продуктів слід дотримуватись 3-4 дні, після чого можна поступово повертатися до звичного раціону. Повністю повернутися до твердих та гарячих продуктів, включно з напоями, можна лише за 2 тижні, коли рана повністю загоїться.

Щоб реабілітація проходила добре, важливо знати не лише через скільки можна їсти після видалення зуба, але і як саме слід вживати їжу. Пережовувати її варто на протилежній стороні щелепи від тієї, де був видалений зуб.

Що категорично не можна робити після видалення зуба

Ускладнення загоєння рани в ротовій порожнині можуть спричинити такі дії:

  • видалення тампона раніше, ніж дозволив лікар;
  • утримання тампона довше 30 хвилин;
  • вживання гарячих продуктів протягом перших 3-4 днів;
  • вживання твердих продуктів до того, як рана загоїлася;
  • вживання алкоголю та газованих напоїв;
  • приймання гарячої ванни, похід у лазню чи сауну;
  • яскрава міміка та широке відкривання рота протягом тижня.

Усі ці фактори можуть ускладнити процес відновлення, тому їх слід уникати до повного загоєння рани. На другий день після видалення зуба можна робити ванночки — просто тримати воду в роті та обережно спльовувати. З 3-4 дня вже можна робити полоскання. Чистити зуби можна, коли лунка загоїться. Якісна гігієна ротової порожнини допоможе уникнути інфікування, тому не варто повністю відмовлятися від гігієнічних процедур.

Симптоми після хірургічного втручання

Видалення зуба — це складна процедура, тому деякий час пацієнт може відчувати певний дискомфорт. Процес реабілітації може супроводжуватися такими симптомами:

  • ниючий біль після закінчення дії анестезії (з’являється через 2-3 години після операції);
  • утворення набряку навколо пошкоджених м’яких тканин (може поширитися на щоку, з’являється на наступний день та зберігається протягом 5-7 діб);
  • посилення болю під час відкриття рота;
  • незначне підвищення температури;
  • зміна чутливості ясен навколо лунки.

Такі симптоми — це нормальна реакція організму на втручання. При нормальному загоєнні будь-який дискомфорт поступово зменшується та зникає протягом 7 днів. Для зменшення болю стоматолог може призначити знеболювальні засоби — призначення завжди індивідуальне та залежить від стану пацієнта.

Якщо дискомфорт стає надто сильним, симптоми не зникають більше ніж за тиждень або пацієнт спостерігає інші ускладнення — у такій ситуації необхідно зв’язатися з лікарем якнайшвидше, щоб отримати консультацію.

Чим та як можна полоскати рот після видалення зуба

Ополіскування ротової порожнини — це важливий спосіб запобігання інфікуванню рани після видалення зуба. Процедуру слід виконувати правильно, щоб не погіршити стан і не затягнути реабілітацію.

Робити полоскання можна вже з третього дня після втручання з обов’язковим дотриманням певних правил. До цього рекомендується робити теплі ванночки, але починати не раніше ніж за кілька годин після втручання, щоб сформувався кров’яний згусток. Також важливо, щоб процедура не була надто інтенсивною, адже це може спричинити кровотечу.

Правильне полоскання рота в перші дні полягає в запобіганні пошкодження кров’яного згустку. Для цього достатньо набрати рідину в рот, потримати її, щоб вона торкалася рани, і обережно сплюнути.

Для ополіскування можна застосовувати такі розчини:

  1. Мірамістин — використовується вже готовий розчин, що допомагає знезаразити рану.
  2. Хлоргексидин — це універсальний дезінфікуючий розчин, що має пролонговану дію (ефект зберігається близько 4 годин).
  3. Сіль і сода — такі універсальні дезінфікуючі складники необхідно взяти у кількості 0,5 чайної ложки кожного та розчинити у склянці води кімнатної температури, отриманим розчином починати обережне полоскання.

Для ефективної знезаражувальної дії достатньо полоскати рот 3 рази на день, проте не більше. У деяких випадках лікар призначає індивідуальну частоту ополіскування, враховуючи особливості конкретного випадку.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Допоміжні засоби на період реабілітації

Щоб полегшити біль, лікар призначає знеболювальні препарати. Це може бути Ібупрофен, Солпадеїн або інші засоби залежно від вираженості больових відчуттів. Хворобливі відчуття зазвичай виникають після припинення дії анестезії, тому важливо мати змогу швидко зв’язатися з лікарем для отримання рекомендацій у разі сильного болю. Приймати будь-які ліки самостійно без консультації фахівця не рекомендується — це може не лише не допомогти, але й погіршити ситуацію.

Додатково лікар може призначити препарати для зменшення набряку, зокрема антигістамінні засоби або ліки, що сприяють загоєнню рани. Якщо з’являються неприємні симптоми чи набряк довго не зникає, слід якомога швидше звернутися до стоматолога для отримання відповідних рекомендацій.

У деяких випадках можуть бути призначені антибіотики, які застосовуються індивідуально, залежно від стану та особливостей пацієнта. Це не є обов’язковим етапом реабілітації. Якщо під час приймання антибіотиків виникають побічні ефекти, такі як нудота або свербіж, слід припинити його і звернутися до стоматолога. Важливо також повідомити лікаря про будь-які наявні протипоказання до прийому антибіотиків до операції.

У яких випадках варто звернутися до лікаря

Якщо пацієнт буде сумлінно виконувати рекомендації після видалення зуба, звертатися до лікаря не буде необхідності — рана затягується протягом тижня, а вже за два тижні тканини повністю загоюються. Однак, у деяких випадках можуть виникнути ускладнення навіть при дотриманні всіх порад.

Важливо вміти розрізняти ознаки ускладнень або інфекції від нормальних симптомів загоєння. Тривожними ознаками є сильний біль, що не минає протягом тижня, або кровотеча, яка не припиняється протягом 12 годин.

Також варто звернутися до стоматолога, якщо з’являється неприємний запах з ротової порожнини через 2-3 дні після операції. Підвищення температури може бути нормальним явищем, але якщо вона досягає 39 градусів і не знижується понад добу, слід негайно звернутися за допомогою.

Рекомендується записатися на сеанс до лікаря, якщо на п’ятий день набряк все ще збільшується. Якщо виникають будь-які підозри на ускладнення реабілітації, найкраще якомога швидше проконсультуватися зі стоматологом.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле