Особливості лікування зубів під час вагітності

Лікування зубів під час вагітності
Зміст статті

В організмі майбутньої мами відбувається певна перебудова – змінюється гормональний фон, емоційний стан, смакові звички і, як не сумно, у багатьох випадках погіршується стан зубів. Чи можна лікувати зуби під час вагітності та чи не зашкодить це дитині – саме це хвилює жінок, які зіткнулися зі стоматологічними проблемами. З огляду на важливість питання, ми вирішили детально про це розповісти.

Видалення зубів при вагітності: терпіти біль чи йти до лікаря

Для початку потрібно розуміти, що зубний біль виникає не просто так. Хворий зуб може спричинити запалення або бути джерелом інфекції, яка становить небезпеку для матері та дитини. Тому важливо своєчасно звертатися до лікаря, незалежно від терміну вагітності. Звісно, краще лікувати зуби на етапі планування розширення сім’ї. Але якщо виникла нагальна потреба у видаленні зуба, то це стає пріоритетом для запобігання більш серйозних ускладнень.

Найбезпечнішим періодом для проведення стоматологічних процедур, включно з видаленням зуба, вважається другий триместр вагітності. У цей час ризик для плода вважається мінімальним. У першому триместрі за можливості краще уникати будь-яких втручань, оскільки в цей час у малюка активно розвиваються всі органи і системи. У третьому триместрі також бажано не допускати стресових ситуацій і тривалих процедур, щоб не спровокувати передчасні пологи.

Інші показання, за яких потрібне лікування зубів вагітним:

  • Карієс. Щоб уникнути прогресування патологічного процесу, краще проводити лікування на ранніх стадіях карієсу.
  • Запалення ясен. Гінгівіт і пародонтит – часті супутники вагітності, які потребують обов’язкового лікування для запобігання поширенню мікробної атаки.
  • Інфекції слизових рота. Стоматити і кандидози спричиняють дискомфорт і біль, а грибкова інфекція навіть може передаватися під час пологів від матері до дитини. Лікування таких захворювань дає змогу знизити ризик ускладнень і сприяє нормальному перебігу вагітності.

У разі виявлення будь-яких ознак захворювань зубів слід звертатися до лікаря. Він підбере оптимальне лікування, яке буде безпечним і ефективним. Усі процедури призначаються з урахуванням терміну й особливостей протікання вагітності, характеру проблеми.

Видалення зубів при вагітності

Рентген зуба при вагітності: небезпечно чи ні

Розвиток багатьох патологічних процесів у порожнині рота протікає всередині тканин зуба, тому їх складно виявити на ранньому етапі без використання спеціального обладнання. Традиційно в стоматологічній практиці використовують рентгенографію. Однак вона прийнятна лише в другому триместрі, до того ж стоматолог має дотримуватися всіх запобіжних заходів. Особливо потрібне використання захисту для живота й органів малого таза – цю ділянку закривають спеціальним фартухом зі свинцю для мінімізації шкідливого впливу.

Сьогодні в більшості клінік є радіовізіограф – цифровий рентген-апарат, який завдяки нижчій дозі опромінення (до 10 разів) має мінімальний ризик негативного впливу на людину. Зважаючи на таку особливість, його припустимо використовувати навіть у першому і третьому триместрах. У цьому разі датчик прикладається безпосередньо до хворого зуба – робиться знімок, отримане зображення передається на комп’ютер. Вся процедура займає кілька секунд.

Чи можна пломбувати зуби під час вагітності: безпека лікування

Пломбування зубів у період виношування дитини можливе, але потребує особливої уваги й обережності. Знову-таки, проводити таку процедуру краще в другому триместрі, коли ризик для дитини мінімальний. Пломбувальні матеріали, що використовуються, мають відповідати певним вимогам, таким як гіпоалергенність і нетоксичність. Оптимальним варіантом вважаються композитні та світлотвердіючі пломби. Вони абсолютно безпечні для матері та плоду, міцні, стійкі до агресивних чинників і мають хороші естетичні властивості, тому можуть використовуватися для відновлення зубів будь-якої групи. Водночас важливо обирати технології, які мінімізують втручання і пошкодження зубних тканин.

Чи можна вагітним лікувати зуби з анестезією

Чи можна вагітним лікувати зуби з анестезією: думка лікаря

Зубний біль вважається одним із найсильніших і найболючіших. А під час виношування дитини він узагалі є небезпечним, оскільки може спричинити не тільки дискомфорт, а й найсильніший стрес. Це може погіршити стан здоров’я майбутньої мами і негативно вплинути на плід.

Зазвичай, якщо виникає необхідність у пломбуванні невеликих каріозних порожнин, лікування зубів під час вагітності проводять без знеболювання. Воно супроводжується мінімальним дискомфортом і жінки спокійно його переносять. Але якщо має бути зняття глибших тканин зуба або взагалі видалення пульпи, то не обійтися без місцевої анестезії. В обов’язковому порядку враховується стан вагітної, а також наявність протипоказань.

До найбезпечніших знеболювальних препаратів належать ультракаїн, лідокаїн, мепівакаїн. Вони мають низку переваг, які роблять їх оптимальним рішенням для застосування під час вагітності:

  1. Не проникають через плацентарний бар’єр.
  2. Не впливають на кровотік у матці та плаценті.
  3. У мінімальному дозуванні містять речовини, що зумовлюють звуження судин.
  4. Не несуть небезпеки для матері та дитини.

З цими анестетиками лікування проходить комфортно і безпечно для пацієнток.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Протипоказання під час вагітності: що не можна робити

Існує низка процедур, від яких слід відмовитися під час виношування дитини, незалежно від терміну вагітності.

Відбілювання зубів

Оскільки для розвитку кісток плода потрібен кальцій, то це спричиняє дефіцит мінералу в матері і, як наслідок, ослаблення емалі, втрату міцності твердих тканин зуба. Відбілювання може серйозно нашкодити зубам і підвищити їхню чутливість, спричиняючи дискомфорт і больові відчуття. Також деякі хімічні речовини, що використовуються під час процедури, можуть бути шкідливими для плода, що розвивається. Тому краще уникати потенційних ризиків.

Ультразвукова чистка зубів

Хоча чищення зубів ультразвуком вважається безпечним, вагітність все ж робить організм більш чутливим до зовнішніх впливів. Через гормональні зміни зуби та ясна стають дуже сприйнятливими до подразнення, тому процедура може бути більш дискомфортною та болісною. Також збільшується ризик інфекцій, що вкрай небажано під час вагітності. Крім цього, на думку деяких експертів, ультразвукові хвилі можуть впливати на плід, що розвивається.

Комп'ютерна томографія

В основі КТ – іонізуюче випромінювання, за допомогою якого створюється тривимірне зображення зубощелепної системи. Для дорослої людини воно нешкідливе, але для плода, що розвивається, несе в собі велику небезпеку – може спричинити мутацію ДНК, що призведе до вроджених аномалій.

Протезування під час виношування плоду

Встановлення імплантів та інших видів ортодонтичних конструкцій є протипоказанням, оскільки вимагає проведення декількох процедур, багато з яких є небезпечними для вагітних жінок. Для точної оцінки стану зубощелепної системи і визначення оптимального методу протезування необхідне проведення КТ. Також встановлення імплантів передбачає серйозне оперативне втручання з використанням потужних анестезувальних препаратів. У сукупності це дуже небезпечно для здоров’я матері та дитини. Винятком є ортодонтичні конструкції знімного типу. Також під час вагітності протези можуть встановлюватися на вже наявні імпланти. Однак у будь-якому разі навіть перед таким протезуванням потрібно попередньо проконсультуватися з акушер-гінекологом.

Загальний наркоз, седація

Загальний наркоз може мати потенційні ризики для плода, оскільки в цьому разі анестезувальні речовини можуть проникати через плаценту, впливаючи на розвиток дитини. Зі свого боку у матері можуть виникнути зміни в артеріальному тиску, що може негативно позначитися на кровопостачанні плода. Седація менш небезпечна, але також пов’язана з ризиками. Особливо закис азоту може вплинути на рівень кисню в крові, спричиняючи гіпоксію плода (кисневе голодування), що загрожує розвитком патологій у дитини.

Зазвичай з метою профілактики стоматолога рекомендується відвідувати раз на 6 місяців, а ось вагітним жінкам це слід робити 2 рази на пів року, тобто кожен триместр. Це дасть змогу своєчасно виявляти проблеми із зубами і вживати заходів із мінімальними ризиками для майбутньої мами і дитини.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле