Можливі наслідки імплантації зубів

Последствия имплантации зубов
Зміст статті

Як різновид оперативного втручання, імплантація передбачає порушення цілісності тканин. Через пошкодження слизова стає схильною до впливу бактерій, що може призвести до небажаних наслідків. Що вважається нормою, а коли слід звертатися до лікаря – ви дізнаєтеся зі статті.

Наслідки імплантації зубів: причини виникнення

Імплантація – доволі складна процедура, яка потребує ретельної підготовки та дотримання всіх запобіжних заходів. Важливо, щоб усіх вимог дотримувався не тільки лікар, а й пацієнт. Інакше є великий ризик зіткнутися з ускладненнями.

Причини небажаних наслідків після встановлення імплантів:

  • Неправильно підібрані параметри конструкції (висота, діаметр тощо).
  • Під час встановлення штучного кореня не було дотримано всіх особливостей техніки.
  • Проникнення інфекції в прооперовану зону через її неякісну обробку.
  • Недостатньо хороша підготовка порожнини рота (на зубах залишився наліт або камені, не вилікували карієс).
  • Використання штифтів низької якості.
  • Хронічні хвороби в стадії загострення.
  • Неповна діагностика стану здоров’я пацієнта.
  • Проблеми зі здоров’ям, про які пацієнт не сказав лікарю.
  • Дисбаланс гормонів в організмі.
  • Недотримання рекомендацій лікаря.
  • Відторгнення імпланта через травмування або надмірні фізичні навантаження.

Однак, з огляду на статистичні дані, серйозні наслідки після встановлення імплантів виникають вкрай рідко.

Ускладнення після імплантації зубів

Ускладнення після імплантації зубів: коли потрібно звертатися до лікаря

Небажані явища після протезування зубів імплантами можуть проявлятися протягом першого місяця після оперативного втручання. Однак важливо знати, які клінічні ознаки не є нормою і потребують своєчасного вжиття заходів щодо усунення.

У період приживлення імпланта в ділянці встановлення може зберігатися болісність. Також у перші кілька днів нерідко підвищується температура тіла до 38 ℃, допускається поява набряку й оніміння в ділянці фіксації штучного кореня. Після операції можлива кровотеча, яка зазвичай протягом першої доби минає самостійно. Це все є нормою і не потребує негайного втручання.

Ранні післяопераційні ускладнення

У деяких випадках можуть з’явитися ознаки, що вказують на розвиток первинних ускладнень. Це:

  • Кровоточивість із рани протягом 7-10 днів після операції.
  • Збереження або збільшення болю/набряку понад тиждень – це може свідчити про початок запалення.
  • Тривале оніміння щелепної ділянки, що може вказувати на ушкодження лицьового або трійчастого нерва.
  • Висока температура (вище 38,5 ℃), яка зберігається довше 3-х днів.
    Великі синці в ділянці впливу, що виникають через сильне пошкодження судин, слизової.
  • Неприємний запах із ротової порожнини.

Навіть за наявності одного симптому необхідна термінова консультація лікаря. Адже на ранньому етапі боротися із запальним процесом набагато простіше. Також це дасть змогу уникнути появи подальших, більш серйозних, наслідків.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Пізні ускладнення

Навіть коли відновлювальний процес минув без небажаних ефектів і імплант успішно прижився, ризик виникнення ускладнень все ж є. Іноді може минути навіть кілька років після фіксації коронки на штучний корінь, перш ніж пацієнт зіткнеться з пізніми наслідками. Здебільшого це відбувається через неякісну гігієну порожнини рота або загальне погіршення стану здоров’я. Нижче представлено найпоширеніші пізні ускладнення.

Розходження швів

Шви розходяться вкрай рідко, і здебільшого тому, що були механічно пошкоджені. Тому важливо не навантажувати прооперовану ділянку, на деякий час виключити з раціону тверду їжу і спостерігати за станом рани, поки вона повністю не загоїться. Зазвичай за відсутності ускладнень шви знімають через 2 тижні після встановлення штифта.

Оголення імпланта

Стан, за якого титановий штифт стає видимим, оскільки м’які тканини (ясна) навколо нього опустилися або потоншали. Це може статися з низки причин, серед яких найпоширеніші – куріння, проблеми з гігієною рота, кісткова атрофія, запалення в ділянці імпланта.

Периімплантит

Глибокий запальний процес, що зачіпає всі тканини, які оточують імплантований штифт, зокрема слизову оболонку і щелепну кістку. Це ускладнення може бути наслідком того, що пацієнт не дотримувався призначеного лікування і погано стежив за гігієною порожнини рота. Також до причин відносять шкідливі звички. У разі активного розвитку запалення потрібне негайне видалення штифта і проходження певного лікування. Лише після цього допускається повторне вживлення імпланта. Важливо не відкладати візит до фахівця – так лікар зможе своєчасно вжити заходів і навіть зберегти встановлений штучний корінь.

Відторгнення імпланта

До основних причин відторгнення титанового штифта можна зарахувати його неякісне встановлення, недостатньо хороший догляд за зубами, слабку щелепну кістку, загострення хронічних хвороб (цукровий діабет, порушення роботи серцево-судинної системи), куріння. Якщо це сталося, то знадобиться вилучення абатмента і штучного кореня. За таких умов повторне встановлення імпланта проводять мінімум через 2-3 місяці. В ідеалі потрібно почекати 5 місяців – за цей час кісткова тканина набуде щільності, необхідної для якісного встановлення нового штифта.

Останні два ускладнення вважаються найбільш небезпечними. Здебільшого вони вимагають повного видалення всієї конструкції і, відповідно, повторного проходження практично всіх етапів імплантації. Для усунення будь-яких наслідків необхідно виявити причину їхнього розвитку, що вимагає негайного звернення до лікаря. Саме це є гарантією того, що лікування буде успішним.

Запалення після імплантації

Запалення після імплантації: причини розвитку та способи боротьби

Запальний процес у слизових оболонках вважається нормою в перші 2-3 дні після оперативного втручання. Він проявляється у вигляді появи невеликого набряку і легкого почервоніння ясен. Однак, якщо після закінчення цього періоду симптоми зберігаються або навіть посилюються, також додатково з’явилися біль і жар, почали боліти сусідні зуби – у такому разі потрібна термінова допомога фахівця. У разі ігнорування ускладнення просте запалення може стати периімплантитом. Також, якщо не усунути запальний процес, він призведе до абсцесу – скупчення гною в м’яких тканинах, який може поширитися далі, що несе в собі серйозну небезпеку.

До основних причин запального процесу належить інфекція. Інфікування може статися в тому разі, якщо під час імплантації було порушено стерильність або ж пацієнт недостатньо добре доглядав за ротовою порожниною після оперативного втручання. Запалення тканин, що оточують штучний корінь, може бути спричинене і недотриманням протоколу встановлення штифта. Також до причин належить алергія на матеріал, з якого виготовлена конструкція.

У разі підозри на наявність запального процесу потрібно, не відкладаючи, відвідати лікаря. Оцінивши ситуацію, він призначить відповідне лікування. Наприклад, полоскання антисептичними препаратами для зняття запалення або приймання ліків, які допоможуть усунути бактеріальну інфекцію.

Набряк після імплантації

Набряк після імплантації: коли бити на сполох

Після вживлення імпланта слизова оболонка набрякає – це нормальна реакція організму на операцію. Адже процедура передбачає розріз тканин, внаслідок чого порушується цілісність судин. Це призводить до того, що виникає запалення, і в ділянці впливу накопичується рідина. Також невеликою припухлістю ясен організм реагує на присутність чужорідного тіла. Водночас, зважаючи на індивідуальні особливості, у деяких людей набряклість може бути сильнішою. Після зникнення набряку ясна заживають швидше.

Для запобігання посиленому набряку в перші 1-2 дні після імплантації титанового штифта рекомендують робити холодні компреси – їх прикладають на щоку з боку прооперованої ділянки. Цю процедуру слід виконувати кожні 20-30 хвилин. Холод також дає змогу зменшити гематоми, які нерідко з’являються після вживлення імпланта. Крім цього холодні компреси запобігають кровотечі після операції, сприяючи звуженню кровоносних судин і зменшенню припливу крові до пошкодженої ділянки. Також у перші кілька днів важливо знизити фізичні навантаження, під час яких може посилитися кровотік у зоні встановленого імпланта. На час загоєння ясен варто відмовитися від гострих продуктів і гарячих страв.

Приводом для занепокоєння має стати збереження або посилення набряклості через 5-7 днів після операції. Також слід звернутися до лікаря за перших ознак інфекції, тобто появи сильних больових відчуттів, підвищення температури, скупчення гною в рані.

Як уникнути ускладнень після встановлення імплантів: поради лікаря

Щоб знизити ризик розвитку неприємних наслідків після імплантації штучного кореня, слід взяти до відома такі заходи:

  1. Ретельно обирайте імплантолога – краще довіритися досвідченому лікарю з хорошою репутацією.
  2. Проходження комплексної діагностики перед процедурою дасть змогу точно оцінити стан порожнини рота і виявити будь-які потенційні проблеми.
  3. Не буде зайвою консультація з приводу анестезії, щоб лікар зміг індивідуально підібрати знеболювальний засіб, який буде не тільки ефективним, але й безпечним.
  4. Для складання оптимального плану лікування слід проінформувати фахівця про будь-які супутні хвороби, чи приймали ви впродовж останніх пів року будь-які ліки, чи проводилися операції.
  5. Після імплантації обов’язково дотримуйтесь рекомендацій щодо харчування, взявши до уваги всі заборони – це сприятиме швидкій та успішній остеоінтеграції імпланта.
  6. Якісно доглядайте за порожниною рота – регулярно чистьте зуби, використовуючи м’яку щітку та інші засоби, призначені лікарем.
  7. Для підтримання гарного стану ротової порожнини рекомендується 1-2 рази на пів року відвідувати гігієніста для проведення професійного чищення. Якщо було встановлено 3 і більше штучних конструкції, для підтримання чистоти і здоров’я імплантів лікарі радять робити щадну, але дуже ефективну чистку з використанням інноваційного апарату Vector.

Безумовно, ймовірність появи ускладнень після вживлення імплантів є, але багато що залежить від пацієнта. Тому не нехтуйте рекомендаціями лікаря і дотримуйтесь усіх його приписів, щоб мінімізувати ризики і забезпечити успішне відновлення після імплантації.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле