Коли та як знімають брекети

Когда и как снимают брекеты
Зміст статті

Вирівнювання зубного ряду за допомогою ортодонтичної конструкції — це тривалий процес, який потребує терпіння та зусиль для досягнення якісного результату. Сучасні брекет-системи, хоча і є практично непомітними та комфортними, все ж роблять момент, коли знімають брекети, справжнім святом для пацієнта — адже це ознака досягнення бажаної мети. Процес корекції може тривати понад півтора року, тож пацієнт, мріючи про блискучу посмішку, має запастися терпінням.

Визначення тривалості виправлення прикусу

Неможливо точно оцінити, скільки часу потрібно носити брекети та коли їх можна знімати. Ортодонт може вказати лише приблизні строки, використовуючи візуальні спостереження та результати додаткових досліджень. Візити до лікаря кожні два місяці протягом носіння брекет-системи дають змогу слідкувати за прогресом в динаміці та коригувати терапію.

Впливати на швидкість вирівнювання зубного ряду можуть різні фактори:

  • особливості будови щелепи — незначні викривлення коригуються порівняно швидко, в той час, як серйозні недоліки можуть вимагати до чотирьох років терапії;
  • вік пацієнта — поки щелепа ще формується, прикус виправляється порівняно легко. Тож у простих випадках викривлення пацієнт-підліток може розраховувати на завершення процедури вже за кілька місяців;
  • тип брекетів — керамічні конструкції цінуються пацієнтами за їхню малопомітність, натомість металеві демонструють вищу ефективність;
  • дисципліна пацієнта — за гігієною ротової порожнини та брекет-системи треба стежити особливо ретельно, а регулярні відвідування стоматолога у процесі коригування прикусу є обов’язковими.

Під час використання ортодонтичної конструкції дуже важливо не поспішати: передчасне завершення лікування може призвести до повернення зубів на звичні викривлені позиції.

Чому важливо дотримуватися терміну носіння брекетів

Бажання пацієнта швидше позбутися брекетів цілком природне, проте скорочення терміну лікування може призвести до негативних наслідків. Аби зуби надійно закріпилися в новому положенні, зв’язковому апарату потрібен час, щоб адаптуватися. Процес переміщення зубів відбувається повільно: у середньому одиниці верхньої щелепи зміщуються на 1 мм приблизно за 6 тижнів, а для аналогічної корекції одиниць нижньої щелепи знадобиться від 3 до 3,5 місяців.

Передчасне зняття брекетів може не тільки зіпсувати кінцевий результат, але й поставити під загрозу весь процес лікування. Після всіх зусиль і певного дискомфорту пацієнт ризикує не отримати очікуваної ідеальної посмішки. Ще більш важливо, що недотримання повного курсу лікування може призвести до рецидиву — зуби можуть повернутися в початкове положення, зводячи нанівець всі досягнення.

Тому для отримання бажаного результату надзвичайно важливо дочекатися, коли ортодонт дозволить зняти брекет-систему. Лише чітке дотримання рекомендацій фахівця та терпіння гарантують гарну, рівну усмішку, яка буде радувати вас на довгі роки.

Як знімають брекети

Як знімають брекети: покрокова технологія

Зняти брекети можна виключно в умовах стоматологічного кабінету. Попри те, що це не найпростіша процедура, вона виконується за один візит і досить швидко. Зняття брекет-системи охоплює такі етапи:

  • встановлення ротового ретрактора;
  • видалення брекет-системи;
  • шліфування емалі;
  • професійне чищення зубів.

Протягом процедури видалення брекет-системи клієнту доведеться посидіти з відкритим ротом, проте ця задача значно спрощується завдяки використанню силіконового ретрактора — він дає змогу не лише зняти напруження зі щелепи, але й захистити ротову порожнину від випадкового травмування. Головною ж функцією цього пристрою є забезпечення гарного огляду ротової порожнини та легкого доступу до будь-яких її закутків.

Основна частина процедури — видалення брекет-системи. Лікар використовує спеціальні щипці, щоб акуратно зняти брекети, ретельно стежачи за тим, щоб не пошкодити емаль. Техніка зняття залежить від типу брекетів: для лігатурних та самолігатурних систем використовуються різні методи, проте професійний стоматолог володіє навичками роботи з обома.

Оскільки при встановленні брекетів часто використовують клей, після зняття конструкції лікар проводить шліфування емалі, щоб очистити її від залишків фіксувального матеріалу та повернути зубам гладкість та блиск.

Носіння конструкції для вирівнювання зубів автоматично збільшує відсоток важкодоступних місць у ротовій порожнині, а значить, ускладнює підтримання гігієни. Враховуючи, що брекет-системи носять місяцями і роками, після видалення такої конструкції професійне чищення зубів є обов’язковим. Цю процедуру можуть виконати безпосередньо після зняття брекетів або перенести на інший день. Додатково проводиться ремінералізація емалі, завдяки чому зуби стають міцнішими.

Скільки часу знімають брекети

Скільки часу знімають брекети

Процедура зняття брекетів зазвичай займає небагато часу. Якщо не передбачається професійне чищення зубів відразу після процедури, то пацієнт вийде зі стоматологічного кабінету вже за пів години. Якщо ж лікарем і пацієнтом ухвалено рішення, що чистка зубів і ремінералізація емалі необхідні в той же день, загальна тривалість візиту збільшиться до години.

Під час візиту ортодонт не лише знімає брекети, але й проводить консультацію щодо подальшого догляду за зубами. Також він дає рекомендації щодо наступного візиту, оскільки навіть після вирівнювання зубів необхідне регулярне спостереження за станом ротової порожнини.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Чого очікувати після зняття брекет-системи

Досягнутий завдяки використанню брекетів результат потребує закріплення, тож надалі пацієнт проходитиме ретенційний період, протягом якого він носитиме ретейнери — спеціальну шину, яка допомагає зафіксувати поточне положення зубного ряду. Встановлення ретейнерів зазвичай відбувається не відразу після зняття брекетів і вимагає окремого візиту до ортодонта.

Ретенційний період триває досить довго — зазвичай від року та більше. В особливо складних випадках ретейнери доведеться носити постійно.

Для корекції прикусу використовується два різновиди ретейнерів:

  1. Незнімні, що надійно фіксуються в ротовій порожнині й не можуть бути видалені пацієнтом самостійно, цим вони нагадують брекет-системи.
  2. Знімні, що більше схожі на силіконову капу, яку можна знімати на час приймання їжі або чищення зубів, що полегшує підтримання гігієни ротової порожнини.

Зазвичай пацієнти обирають знімні ретейнери через їх зручність, проте цей тип конструкції вимагає більшої відповідальності. Можливістю зняття ретейнера не варто зловживати — його використання не буде ефективним, якщо носити його менше ніж 22 години на добу.

Симптоми після зняття брекет-системи

Після зняття брекетів пацієнти можуть відчувати деякий дискомфорт, хоча за нормальних обставин він має бути мінімальним і короткочасним. Легкий біль, підвищена чутливість емалі, відчуття пульсації в зубах або відчуття їхньої рухливості вважаються нормою, якщо ці симптоми незначні і минають за кілька днів.

У разі суттєвого дискомфорту, тенденції до його посилення або збереженні неприємних відчуттів довше, ніж на кілька днів, необхідно звернутися до стоматолога. Такі симптоми можуть бути ознакою різних ускладнень, і діагностувати їх може тільки лікар.

Догляд за ротовою порожниною після зняття брекет-системи

Після зняття брекетів особливо важливо ретельно доглядати за порожниною рота. Регулярне чищення зубів м’якою або середньої жорсткості щіткою має стати обов’язковою частиною щоденного ритуалу. Рекомендується чистити зуби двічі на день, приділяючи кожному сеансу не менше двох хвилин. Використання зубної нитки, йоржика та ополіскувачів допоможе очистити важкодоступні місця між зубами, де часто накопичується наліт. Фторовмісна паста стане додатковим захистом для емалі, зміцнюючи її та запобігаючи розвитку карієсу.

Крім цього, регулярні профілактичні візити до стоматолога залишаються важливою частиною догляду за зубами після зняття брекетів. Лікар зможе своєчасно виявити будь-які проблеми і дати персоналізовані поради щодо підтримки здоров’я ротової порожнини.

Автор статті:

Лікар-стоматолог ортодонт

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле