Коли та як прорізуються перші зуби у дітей: симптоми та терміни

Коли та як прорізуються перші зуби у дітей: симптоми та терміни
Зміст статті

Поява перших зубів у немовляти — це подія, яку батьки дуже чекають, проте водночас і бояться, адже вона часто супроводжується різними проблемами. Дитина може поводитися незвично, а причина такої поведінки з’ясується тільки після того, як найважчий період вже позаду. Саме тому найкращий спосіб зробити так, щоб ріст зубів у дітей не став несподіванкою — це дізнатися терміни та симптоми прорізування і підготуватися до них.

Як зрозуміти, що лізуть молочні зуби

Поява перших різців у кожного немовляти відбувається по-різному, проте ознаки цього процесу часто дуже схожі. Щоб виявити, що в дитини лізуть зуби, потрібно знати характерні симптоми.

Зрозуміти, що у маляти ростуть різці, можна з таких ознак:

  • рясне виділення слини — слиновиділення стає настільки інтенсивним, що тече по підборіддю. Крім того, слина стає більш в’язкою, ніж зазвичай;
  • свербіж — маля значно частіше тягне до рота пальці, іграшки та інші предмети, щоб чесати ясна. Також може почати кусати маму під час грудного вигодовування;
  • знервованість — дитина неспокійна, часто плаче, гірше спить вдень і вночі.

Характерною ознакою дентації є незначне підвищення температури (до 37,5), особливо якщо є ускладнення у вигляді запалення ясен. У такій ситуації рекомендується звернутися до лікаря, який призначить жарознижувальні препарати. Найкраще у такій ситуації — заздалегідь отримати консультацію й бути готовими до несподіваного жару у дитини та мати вдома необхідні ліки.

Важливо знати, що перші зуби у немовлят виникають у супроводі індивідуальних симптомів — характерні для однієї дитини ознаки можуть бути взагалі відсутніми в іншої. Серед розповсюджених симптомів прорізування є зниження апетиту — маляті некомфортно їсти через дискомфорт у роті. Рідше можуть виникати симптоми, схожі на застуду: кашель, нежить, підвищена температура. Також у деяких випадках навколо рота дитини з’являється незначна висипка. Всі ці ускладнення спричинені рясним виділенням слини.

Процес дентації спричиняє загальне роздратування нервової системи, тому батьки можуть спостерігати у дитини зміну стільця – часто це рідкі випорожнення. Коли лізуть зуби, дитина стає вразливою до хвороб, збудникам значно легше уразити ослаблений прорізуванням організм. Якщо неприємні симптоми тривають довше 2-3 днів — варто звернутися по допомогу до лікаря.

Зовнішній вигляд ясен при прорізуванні зубів

Огляд ясен — це ще один дієвий метод дізнатися, чи почався процес прорізування. Дентація починається задовго до того, як перші різці з’являться у ротовій порожнині немовляти. Першою ознакою цього процесу є набряк — щоб його побачити, необхідно відсунути верхню або нижню губу та оглянути зовнішній бік ясен. При прорізуванні на м’яких тканинах з’являється припухлість та змінюється їхній колір — вони стають світлішими або трохи синюшними.

Пізніше, коли різець вже майже прорізався, можна побачити більш помітні ознаки прорізування на поверхні ясен. М’які тканини стають яскраво-червоними, після чого над поверхнею з’являється молочна коронка. Цей період триває недовго, проте він є найбільш неприємним для дитини, адже спричиняє свербіж та дискомфорт. Проте дентація не обов’язково супроводжується почервонінням — в кожного немовляти цей процес відбувається по-різному.

Як ростуть молочні зуби у дітей

Як ростуть молочні зуби у дітей

При прорізуванні важливим є збереження послідовності — першими мають з’явитися нижні різці, а після них верхні. Далі послідовність така: верхні бокові різці, нижні бокові різці, перші моляри або ікла (найчастіше спочатку прорізуються перші моляри, а потім ікла, проте іноді буває навпаки), другі моляри.

Дентація також відбувається у певному віці, який для кожної дитини унікальний. Існує нижній та верхній поріг, коли мають вилізти перші зуби, водночас якщо різці виникли раніше зазначеного терміну — це може бути варіантом норми. Проте, якщо термін вже минув, а прорізування все ще немає — варто звернутися до фахівця за консультацією.

Стоматолог допоможе визначити причину затримки появи зубів — він проведе діагностику, щоб виключити різні ускладнення. Здебільшого немає про що турбуватися, проте варто перевірити, чи правильно сформовані зубні зачатки.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Ускладнення при появі тимчасових різців та молярів

Поява зубного ряду супроводжується неприємними симптомами, які є нормальною реакцією організму на стрес. Ці проблеми батьки можуть розв’язати самостійно. Однак дентація іноді супроводжується ускладненнями, що потребують додаткової уваги:

  • затримка появи — дитина старша за верхній поріг норми, проте процес все ще не почався;
  • поява гематоми — на яснах утворюється значне почервоніння, що згодом перетворюється на шишку;
  • порушення черговості — моляри лізуть раніше, ніж різці;
  • висипання на яснах — слизова оболонка покривається гнійними виразками (стоматит);
  • порушення прикусу — щелепи змикаються неправильно, що може впливати на формування постійних зубів та виникнення патологічного прикусу;
  • патології емалі — різці, ікла та моляри мають помітно пошкоджену емаль (гіпоплазія емалі);
  • підвищення температури вище ніж 37,5 — така температура може бути симптомом іншого захворювання, що ніяк не стосується дентації.

Якщо при прорізуванні з’являються такі ускладнення, необхідно показати дитину стоматологу.

Як полегшити дентацію у немовляти

Як полегшити дентацію у немовляти

Поява перших зубів спричиняє сильний дискомфорт — дитина буде знервованою, а разом з нею неспокійними будуть і її батьки. Щоб цей нелегкий час минув скоріше, скористайтеся такими порадами:

  1. Використовуйте прорізувачі — спеціальні еластичні іграшки для жування полегшують свербіж та прискорюють прорізування.
  2. Охолоджуйте ясна — якщо дентація сильно турбує дитину, можна дати їй охолоджений прорізувач або заморожене фруктове пюре.
  3. Підтримувати чистоту — дитина буде тягнути до рота все, що попаде їй до рук, тому дуже важливо регулярно робити вологе прибирання, провітрювати приміщення і мити іграшки, щоб знизити ризик інфікування.
  4. Зберігайте спокій — настрій батьків передається і дитині, тому дуже важливо демонструвати спокій та впевненість.
  5. Оточіть дитину любов’ю — коли у малюка лізуть зуби, він ще більше потребуватиме уваги батьків, тому необхідно частіше проводити час разом за іграми чи іншими цікавими заняттями.

За появи таких ознак, як підвищення температури, нежить чи кашель, рекомендується звернутися до лікаря. Фахівець призначить ліки для полегшення симптомів.

Терміни та особливості прорізування молочних зубів у немовлят

Дентація триває довго, однак безпосередньо крізь ясна різці, ікла та моляри зазвичай пробиваються протягом 2-8 днів. Найбільш неприємними є перші 2 дні — у цей час існує ризик травмування м’яких тканин. Коли поверхня зуба повністю з’явилася над яснами, подальше прорізування вже майже не призводить до хворобливих відчуттів.

Завершення утворення молочного зубного ряду відбувається у віці від 2 до 3 років. До такого віку у роті дитини налічується 20 зубів — по 4 різці, 2 ікла та 4 моляри на верхній та нижній щелепі.

Терміни випадання молочних і прорізування постійних зубів у дітей

Терміни випадання молочних і прорізування постійних зубів у дітей

Заміна молочного ряду постійним починається у віці 6-7 років — першими випадають різці. У цей самий час з’являються постійні моляри (шістки), відбувається розширення щелепи і формування постійного прикусу.
Заміна завершується приблизно у віці 12-13 років, за винятком третіх молярів, які прорізуються значно пізніше — у віці від 17 до 25 років. Після закінчення дентації корені ще продовжують формуватися — цей процес триває приблизно до досягнення 15 років. На оновлення зубного ряду значно впливає спадковість, наприклад, якщо у батьків були відхилення від стандартних термінів — те саме може бути і в дитини.

Під час формування постійної щелепи змінюється і кількість зубів — додатково виникають премоляри (по 4 одиниці на верхній та нижній щелепах).

Таблиця прорізування молочних та постійних зубів

Щоб спостерігати за дентацією у дитини було легше, можна переглядати таблицю термінів прорізування. Постійні зуби зазвичай з’являються майже одразу після випадання молочних, тому у таблиці наведені приблизні строки.

Назва зубів
Молочні
Постійні
Верхня щелепа
Центральний різець
8-12 місяців
6-7 років
Боковий різець
9-13 місяців
7-8 років
Ікло
16-22 місяців
10-12 років
Перший моляр
13-19 місяців
9-11 років
Другий моляр
25-33 місяців
10-12 років
Нижня щелепа
Центральний різець
6-10 місяців
6-7 років
Боковий різець
10-16 місяців
7-8 років
Ікло
17-23 місяців
9-12 років
Перший моляр
14-18 місяців
9-11 років
Другий моляр
25-31 місяців
10-12 років

У таблиці наведені середні терміни прорізування, проте іноді буває так, що процес відбувається не за графіком. Наприклад, у немовлят перші зуби можуть почати лізти у 4-5 місяців — це також варіант норми.

Симптоми та ускладнення появи постійних різців та молярів

Коли у дитини ріжуться зуби, зазвичай найбільш неприємним є випадання молочних різців та молярів, а сама дентація не приносить дискомфорту. Однак іноді цей процес супроводжується підвищеною втомлюваністю, сонливістю та незначним свербінням. Також у дитини може погіршитися самопочуття, наприклад, якщо після випадання у пошкоджені ясна потрапила інфекція та почалося запалення.

У деяких ситуаціях оновлення зубного ряду спричиняє ускладнення, які можуть призвести до додаткового дискомфорту. Щоб вчасно помітити такі проблеми, батькам необхідно знати, на що звертати увагу.

Здебільшого корінний різець чи моляр починає лізти одразу після випадання молочного, проте це не завжди відбувається так. Коли лунка залишається порожньою до 6 місяців — це варіант норми. Проте, якщо постійний зуб не з’являється довше ніж через 6 місяців після випадання — необхідно звернутися до лікаря.

Причиною візиту до стоматології має стати будь-яка патологія прикусу. Наприклад, якщо дитина відчуває біль під молочним зубом (це може свідчити про передчасне прорізування корінних різців та молярів) або ж зубний ряд надто вузький, через що одиниці викривляються та скупчуються. Лікувати неправильний прикус у дитячому віці значно легше, ніж у дорослому, тому не варто відкладати цю проблему на потім.

Існує така патологія, як гіпердентія — за її наявності у роті дитини корінні зуби ростуть другим рядом. Причина у тому, що молочні різці та моляри тримаються надто міцно і заважають оновленню зубного ряду. Така ситуація також потребує додаткової уваги та професійної допомоги стоматолога.

Якщо дитина мала карієс на молочному ряду, існує ризик, що він пошириться і на постійні зуби. Темні та світлі плями на різцях, іклах та молярах, що нещодавно прорізалися — це також привід звернутися до стоматолога.

Як формується прикус

Формування правильного прикусу починається не тільки тоді, коли в дитини лізуть зуби, а ще до початку дентації, і завершується до досягнення дорослого віку. Цей процес складається з п’яти етапів, і кожен є надзвичайно важливим.

Перший етап формування прикусу починається від народження і продовжується приблизно до 6 місяців, а саме до того моменту, коли починає прорізуватися перший зуб. Другий етап триває від початку дентації і до завершення формування молочного зубного ряду у 3 роки. Третій етап — це підготовка до заміни різців та молярів, що відбувається у віці від 3 до 6 років. Четвертий етап характеризується активним збільшенням щелепи та заміною молочних зубів корінними — цей процес триває у віці від 6 до 12 років. П’ятий етап, завершальний — він відбувається у віці від 12 до 15 років, коли вже оновився весь зубний ряд.

Регулярні консультації у стоматолога допоможуть запобігти ускладненням і забезпечити правильне формування прикусу, що є запорукою здоров’я зубів у майбутньому.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле