Карієс молочних та постійних зубів у дітей

Кариес молочных и постоянных зубов у детей
Зміст статті

Карієс — це одна з найпоширеніших стоматологічних проблем, яка з’являється незалежно від віку пацієнта. Навіть у дітей раннього віку карієс на молочних зубах є частим явищем, що потребує швидкої реакції з боку батьків.

Діти як основна група ризику

Для батьків часто стає несподіваним той факт, що дитячий карієс з’являється дуже рано: вже на першому році життя від нього страждає кожен сьомий малюк. До трирічного віку цей показник зростає до 50% від усіх дітей, а в шкільному віці практично всі дітлахи страждають на пошкодження зубної емалі. Ті, хто не стикається з цією проблемою, становлять лише незначний відсоток.

Основна причина полягає в тому, що діти не усвідомлюють важливості гігієни ротової порожнини та не здатні самостійно доглядати за зубами. Батькам також може бути важко ефективно забезпечити належний догляд за зубами малюка. Крім цього, є поширеною помилкова думка, що молочні зуби не потребують особливого догляду, адже вони все одно зміняться на постійні. Через це батьки інколи вважають, що навчати дитину правильно чистити зуби потрібно вже після зміни зубів. Однак такий підхід містить чимало ризиків, оскільки занедбаний карієс може не лише спричинити значний дискомфорт, а й призвести до серйозних ускладнень, які потребують негайного лікування.

Навіть якщо батьки ретельно доглядають за зубами дитини з раннього віку, слід пам’ятати, що карієс молочних зубів розвивається значно швидше, ніж це було б з їх постійним зубним рядом. Це зумовлено кількома факторами:

  • молочні зуби мають тонку та крихку емаль, яка легше піддається руйнуванню;
  • діти їдять частіше за дорослих, водночас виявляючи більший інтерес до шкідливої для зубів їжі, як-от різноманітні солодощі та снеки;
  • однією з функцій слини є знищення бактерій, які могли б спровокувати розвиток карієсу, проте дитяча слина має дещо нижчу кислотність, тому вона менш ефективна у подоланні такої проблеми.

До цього можуть додаватися спадкові фактори та індивідуальні особливості обміну речовин, що підвищують ризик розвитку карієсу. Щоб уникнути стоматологічних проблем у ранньому віці, батьки повинні уважно стежити за гігієною ротової порожнини дитини до 8-9 років. Також варто регулярно відвідувати дитячого стоматолога, починаючи з появи першого зубчика, не рідше одного разу на пів року. При появі перших ознак патології важливо негайно звернутися до фахівця.

Стадії та симптоми карієсу молочних зубів

Стадії та симптоми карієсу молочних зубів

Щоб вчасно звернутися до стоматолога, батькам важливо вміти діагностувати карієс у домашніх умовах. Виявити його досить просто, якщо уважно стежити за здоров’ям дитини та звертати увагу на її скарги. Карієс у дітей за відсутності лікування проходить чотири основні стадії розвитку.

Початкова стадія

Якщо батьки виявили захворювання на цій стадії та відразу звернулися до лікаря, їх можна похвалити за уважність. Адже дитина, ймовірно, ще не відчуває будь-яких негативних проявів, оскільки емаль лише частково ушкоджена. Визначити захворювання на початковій стадії можна за плямами жовтуватого або білого кольору, на місці яких емаль з часом стає шорсткою й втрачає природний блиск.

Звернувши увагу на проблему на цій стадії, можна суттєво полегшити процедуру лікування для маленького пацієнта. Початковий карієс у дітей лікується простими, безболісними методами — фторуванням зубів, професійною чисткою та підтримкою гігієни ротової порожнини за допомогою спеціальних засобів, які порадить лікар.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Поверхнева стадія

На цьому етапі бактерії ще не повністю зруйнували емаль, але в її товщі вже з’являються порожнини. Нерви зуба стають менш захищеними від зовнішніх подразників, і дитина починає відчувати дискомфорт. Зазвичай він проявляється при вживанні кислого чи солодкого. Дитина точно не зможе таке приховувати, тож батькам потрібно якомога швидше відвести малюка до стоматолога.

Стоматолог вирішує, як лікувати карієс молочних зубів у дітей на поверхневій стадії після проведення діагностики, відштовхуючись від масштабів ушкодження емалі. Якщо пошкодження незначне — можна навіть обійтися без пломбування, проте це визначається індивідуально.

Середня стадія

Навіть дорослі, які відповідально ставляться до власного здоров’я, часто відвідують стоматолога тільки на цьому етапі розвитку захворювання, адже у цей момент воно починає спричиняти сильний дискомфорт. Карієс у середній стадії розвитку — це утворення дірки в емалі, через яку можливий контакт пульпи (м’яких тканин всередині зуба) із подразниками. Розмір цього отвору ще не є дуже великим, але його вже легко помітити через зміну кольору емалі та скарги дитини на сильний біль при вживанні солодкого та кислого. Ушкоджену бактеріями емаль вилікувати вже не вдасться, тому уражені тканини видаляють, а утворене після цього заглиблення закривають пломбою.

Глибока стадія

Глибокий карієс молочних зубів — це стадія захворювання, коли ураження поширилося на глибші шари зуба, не обмежуючись емаллю. Масштаб ушкоджень значний, і це зумовлює серйозні больові відчуття, навіть без контакту з зовнішніми подразниками. З такою проблемою частіше звертаються дорослі пацієнти — ті, хто до останнього відкладає візит до стоматолога, помилково вважаючи, що це страшніше, ніж зубний біль.

Лікування глибокої стадії захворювання у дітей складається з комплексу різних заходів, іноді аж до видалення зуба. Очікування розвитку глибокої стадії карієсу вкрай небажане, оскільки проникнення бактерій углиб тканин провокує численні ускладнення, пов’язані з інфікуванням та запаленням м’яких тканин. Відвідати стоматолога рекомендується якомога швидше після появи у дитини перших ознак хвороби.

Небезпека карієсу зубів у дітей

Основний фактор небезпеки карієсу — це руйнування зубів і схильність до розвитку ускладнень, в результаті чого дискомфорт та біль посилюватимуться, а складність та вартість лікування збільшуватимуться. Захворювання небезпечне і з інших причин:

  1. Відчуваючи дискомфорт, дитина їсть менше або й зовсім відмовляється від їжі — на цей аспект слід звернути особливу увагу в ситуації, коли малюк ще не вміє чітко висловлювати свої скарги.
  2. Карієс виникає через бактерії, які можуть інфікувати м’які тканини рота. Це призводить до прискореного розвитку запалення, набряку та сильного болю.
  3. Навіть незначне запалення в ротовій порожнині створює додаткове навантаження на дитячий імунітет, створюючи передумови для захворювань інших органів та систем тіла.
  4. Внаслідок глибокого карієсу молочний зуб може виявитися повністю зруйнованим та непридатним до відновлення — у такій ситуації його доведеться видалити, а його тривала відсутність (до появи постійного можуть пройти роки) означатиме неправильний розвиток щелепи з можливим зміщенням зубного ряду.
  5. З ушкодженим зубом або взагалі без нього погіршується жувальна функція, внаслідок чого їжа потрапляє до шлунку недостатньо подрібненою — це створює додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт і може спричинити проблеми з травленням.

Той факт, що молочні зуби з часом випадуть, зовсім не означає, що їх здоров’ям можна нехтувати — навпаки, слід приділити здоров’ю ротової порожнини належну увагу, аби вчасно зупинити карієс та запобігти ускладненням.

Лікування та профілактика

Нехтування здоров’ям молочних зубів може призвести до розвитку карієсу постійних зубів у дітей. Регулярні візити до дитячого стоматолога допомагають уникнути ускладнень та запобігти ранньому пошкодженню постійних різців та молярів. Метод лікування обирає стоматолог, залежно від масштабу проблеми — в одних випадках вдасться обійтися лише професійною чисткою та фторуванням, а в інших — навіть пломбування вже не зможе врятувати пошкоджений зуб.

Найкраще рішення — це запобігти карієсу, а не чекати його появи. Профілактичні заходи можна почати з раннього віку, і вони не вимагають великих зусиль. Ось кілька рекомендацій для профілактики захворювання:

  • якомога раніше привчити дитину чистити зуби двічі на день — для цього можна використовувати електричні або монопучкові щітки та спеціальну дитячу зубну пасту;
  • навіть за відсутності скарг не пропускати профілактичні візити до дитячого стоматолога — фахівці проводять спеціальні процедури, які запобігають утворенню карієсу;
  • контролювати кількість вживання солодощів та твердих овочів і фруктів;
  • задовольняти всі потреби молодого організму у вітамінах та мінералах — так імунітет краще протистоятиме розвитку інфекції в ротовій порожнині.

Щоб зробити процес підтримки гігієни приємнішим, перетворіть чищення зубів на гру. Існують щітки, які світяться і грають музику під час використання, що допомагає привчити дитину до регулярного чищення зубів.
Карієс молочних зубів можна вилікувати, але краще вжити всіх можливих заходів, щоб запобігти його виникненню.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле