Для чого потрібно лікувати молочні зуби

Для чого потрібно лікувати молочні зуби
Зміст статті

Молочні зуби у дітей поступово змінюються на постійні, що часто викликає питання у батьків: чи варто їх лікувати, якщо вони все одно випадуть? Насправді, емаль перших різців та молярів стає вразливою до захворювань одразу після прорізування — на ній легко з’являється карієс чи інші пошкодження. Існує високий ризик, що без своєчасного лікування ці патології спричинять ускладнення раніше, ніж відбудеться заміна зубного ряду. Саме тому треба лікувати молочні зуби відразу, як тільки з’являються перші ознаки проблем.

Стоматологічні захворювання у дітей

Тимчасові різці та моляри беруть участь у процесі травлення, розвитку мовлення та впливають на формування правильного постійного прикусу. Ці функції можуть бути порушені через такі стоматологічні проблеми, як:

  • карієс — найрозповсюдженіша патологія, яка за відсутності лікування спричиняє низку серйозних ускладнень;
  • травма — наявність тріщин та сколів внаслідок травми чи вживання надто твердої їжі потребує візиту до фахівця, адже пошкоджені ділянки легше уражаються патогенними мікроорганізмами;
  • вроджені аномалії — у деяких випадках перші різці та моляри прорізуються з вже пошкодженою емаллю, що також потребує уваги стоматолога для правильного розвитку щелепи.

Патології можуть спричиняти дискомфорт, біль, проблеми з жуванням і навіть передчасну втрату тимчасових зубів, що негативно позначається на формуванні зубощелепної системи.

Чи потрібно лікувати пошкоджені молочні зуби у дітей

Чи потрібно лікувати пошкоджені молочні зуби у дітей

Тимчасові різці та моляри значно вразливіші, ніж постійні — в них тонка емаль, яка швидко руйнується під впливом карієсу чи інших чинників. За відсутності лікування навіть незначні ушкодження можуть швидко ускладнюватися періодонтитом або пульпітом. Зазвичай діти у такій ситуації відчувають біль, проте інколи захворювання можуть протікати безсимптомно, що ускладнює своєчасну діагностику.

Якщо молочні зуби не лікувати, це може призвести до порушень у роботі шлунково-кишкового тракту, проблем із дикцією та загальним здоров’ям. У деяких випадках ушкодження настільки серйозне, що єдиним рішенням залишається видалення зуба. Проте передчасна втрата молочних зубів може негативно вплинути на формування прикусу.

Щоб уникнути передчасного видалення молочних зубів, необхідно забезпечувати їм такий самий догляд, як корінним. Будь-які проблеми із молочними зубами — це привід звернутися до стоматолога для проведення лікування.

Коли рекомендують видалення тимчасових зубів

Батьки часто вагаються: чи варто видаляти молочний зуб, уражений захворюванням, адже він все одно випаде з часом? Однак таке переконання може призвести до розвитку серйозних ускладнень стоматологічних патологій, які вимагатимуть більш інтенсивного лікування.

Видалення тимчасових різців або молярів рекомендовано стоматологом лише в тих випадках, коли інші методи лікування не здатні відновити здоров’я ротової порожнини. Ця процедура стає необхідною, якщо зуб настільки пошкоджений, що його вже неможливо врятувати. Карієс, ускладнений періодонтитом або пульпітом, часто призводить до інфікування ясен, утворення гною та значно підвищує ризик ураження зачатків постійних зубів.

Чи потрібно пломбувати молочні зуби у дітей

Чи потрібно пломбувати молочні зуби у дітей

Пломбування застосовується для лікування молочних зубів, які зазнали значного ураження карієсом. Ця процедура відновлює природну форму емалі, що покращує функціонування зубів і забезпечує комфортне жування. В результаті встановлення пломби залишки їжі більше не застрягають у заглибленнях, що значно знижує ризик розвитку запального процесу.

Крім того, пломбування є ефективним, коли карієс вже проникнув усередину тимчасового зуба. У таких випадках стоматолог спочатку видаляє уражені тканини і пломбує кореневі канали, після чого відновлює форму зуба. Це дає змогу зберегти молочний зуб до природної заміни на постійний різець чи моляр, що є важливим для нормального розвитку зубощелепного апарату.

Процедура пломбування також допомагає усунути зубний біль, який може бути причиною дратівливості та неспокою у дитини. Після лікування дитина знову почувається комфортно, що позитивно впливає на її загальний стан і спокій у родині. Тому на питання: чи потрібно лікувати молочні зуби, — стоматологи однозначно відповідають ствердно.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Лікування молочних зубів в стоматології

У стоматологічній практиці застосовується багато методів, що допомагають відновити здоров’я ротової порожнини дитини. Залежно від індивідуальних потреб малюка, стоматолог може застосовувати такі процедури:

  1. Фторування — препарати з фтором застосовуються в стоматології на початкових стадіях карієсу для зміцнення емалі, що ще не встигла зазнати значних змін.
  2. Герметизація фісур — процедура створює захисний шар у природних борознах молярів, завдяки чому знижується ризик виникнення карієсу.
  3. Пломбування — встановлення пломб на пошкоджену емаль і в кореневі канали дає змогу зберегти молочний зуб до природного часу його випадання.
  4. Протезування — У разі серйозних ускладнень, протезування допомагає зберегти жувальну функцію, дикцію і сприяє правильному формуванню прикусу. Протез може замінити видалений зуб або захистити значно пошкоджену емаль.

Вчасне звернення до стоматолога дає змогу провести лікування швидко і безболісно. Якщо ж зуби мають значні ураження або ускладнення, лікар застосовує місцеве знеболення для усунення неприємних відчуттів. У випадках, коли малюк має страх перед лікуванням, психічні розлади чи потрібне лікування одразу кількох зубів — можливе застосування медикаментозного сну.

Рекомендується приводити дитину на огляд до дитячого стоматолога вже з 2 років. Своєчасне лікування зубів — це найкращий спосіб запобігти болю та дискомфорту, зумовлених карієсом чи іншими стоматологічними проблемами.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле