Цирконієві коронки або металокераміка: що краще вибрати

Циркониевые коронки или металлокерамика что лучше выбрать
Зміст статті

Протезування вважається найкращим способом відновлення зубів не тільки в зоні посмішки, а й у жувальній групі, коли важливо, щоб зуби могли витримувати значні навантаження. Сьогодні для заміщення втрачених зубів використовують ортодонтичні конструкції з металокераміки та цирконію. Які з них кращі – про це ви дізнаєтеся зі статті.

Цирконій чи металокераміка: особливості та переваги коронок

Коронки належать до індивідуальних протезів незнімного типу, які імітують натуральні зуби за зовнішнім виглядом і функціональністю. Вони являють собою своєрідні ковпачки, які фіксуються на видиму частину зуба.

Протезування коронками має чимало переваг:

  1. Запобігання патологічним процесам, пов’язаним з відсутністю зубів.
  2. Захист пошкоджених зубів від подальшого руйнування.
  3. Швидке відновлення зубного ряду без необхідності в адаптації.
  4. Високі естетичні якості.
  5. Простий догляд без використання додаткових засобів (звичайна гігієна).

А тепер більш детальна інформація про види коронок, яка допоможе зрозуміти, що краще – металокераміка чи цирконій.

Металокерамічні коронки

Металокерамічні коронки

Протези на основі металевого каркаса, на який наносять керамічний шар. Завдяки такому поєднанню коронки набувають високої міцності, стійкості до стирання і хороших естетичних властивостей. Основу найчастіше роблять зі сплавів хрому та нікелю. Хоча буває, що використовують і дорогоцінні метали (золото, платину), але це помітно підвищує вартість відновлення зуба.

Переваги коронок з металокераміки

Міцність

Одним із головних плюсів металокерамічних протезів є висока міцність. Основа з металу забезпечує їм відмінну стійкість до навантажень, що робить коронки найкращим рішенням для відновлення зубів жувальної групи. Вони не схильні до деформації і зберігають первісну форму навіть в умовах сильного тиску.

Естетичність

Колір конструкції легко підбирається під відтінок натуральних зубів, тому вона не виділяється на фоні сусідніх одиниць. Але в деяких випадках металевий каркас може просвічуватися, через що протез має темніший вигляд.

Довговічність

Завдяки щільній і надійній фіксації на зуб або штифт коронки з металокераміки здатні прослужити десяток років. Для цього потрібно просто дотримуватися рекомендацій лікаря і берегти зуби. Це робить їх чудовим вибором для тих, хто шукає довготривале рішення для відновлення зубів.

Вартість

Хоча ціна металокерамічних коронок вища, ніж у пластмасових або металевих аналогів, вона істотно нижча за вартість суцільнокерамічних протезів і конструкцій з діоксиду цирконію. Тобто пацієнт отримує міцні та естетичні рішення за розумною ціною. Це особливо важливо, якщо потрібно відновити кілька зубів.

Однак є у металокераміки і недоліки. Незважаючи на міцність, за умови високого навантаження або травми кераміка може відколотися. З огляду на таку особливість металокерамічні коронки рідко використовують у протезуванні на імплантатах. Оскільки такі протези твердіші за природні зуби, то є ризик прискореного зносу протилежних одиниць, особливо якщо людина схильна до бруксизму. У деяких випадках може статися опускання ясен навколо коронки, що призведе до оголення металевої частини і погіршить естетику конструкції. Також варто відзначити складність підготовки зуба до встановлення конструкції і можливість появи алергії на метал.

Цирконієві коронки

Цирконієві коронки

Протези виготовляють із цільного шматка діоксиду цирконію – сучасного матеріалу, який набув у протезуванні зубів особливої популярності через унікальні характеристики. Адже крім легкості обробки він має чимало інших переваг.

Переваги коронок з цирконію

Біосумісність з тканинами

Цирконій є гіпоалергенним матеріалом – він не спричиняє подразнення й алергії. Оскільки протези виготовляють з одного мінералу (в них немає інших компонентів), то вони є абсолютно безпечними для людей з підвищеною чутливістю до металів та інших матеріалів. Цирконієві коронки не чинять шкідливого впливу на організм і не вступають у хімічні реакції з тканинами ротової порожнини.

Точність форм і розмірів

На відміну від металокерамічних конструкцій, які виготовляють вручну, цирконієві роблять за допомогою фрезерувального верстата. Він створює коронку на підставі цифрової моделі, отриманої в результаті сканування порожнини рота. Так готовий протез повністю відповідає анатомічним особливостям конкретної одиниці і не потребує корекції. Це виключає ймовірність розвитку запального процесу під коронкою або зсуву конструкції.

Міцність

Цирконій вирізняється надзвичайною міцністю, що робить протези з цього матеріалу дуже стійкими до високих навантажень. Вони здатні витримувати інтенсивний жувальний тиск, не тріскаючись і не ламаючись. Навіть після багатьох років коронки не стираються і зберігають початкові властивості, тому саме їх обирають як протези на імплантатах.

Естетика

Коронки з цирконію мають високу прозорість і натуральний блиск. Це робить їх візуально схожими з реальними зубами. Завдяки можливості точного підбору відтінку протезів під колір інших зубів вони мають максимально природний вигляд, що особливо важливо під час протезування фронтальних одиниць.

Мінімальна підготовка зубів

Під час встановлення протезів такого виду потрібно значно менше обточувати зуби. У такий спосіб лікарю вдається зберегти більшу кількість природної зубної тканини. Це дає можливість зберегти здоров’я зубів у перспективі.

Низька теплопровідність

Така властивість матеріалу дає змогу мінімізувати появу неприємних відчуттів під час вживання гарячої або холодної їжі. Це робить цирконієві коронки комфортнішими в повсякденному житті порівняно з металевими аналогами.

До недоліків протезів із цирконію можна зарахувати, мабуть, лише їхню високу ціну, яка зумовлена вартістю самого матеріалу і трудомістким способом створення коронок.

Металокерамічна коронка або цирконієва в яких випадках ставлять

Металокерамічна коронка або цирконієва: в яких випадках ставлять

До появи сучасних альтернатив металокераміка вважалася найкращим варіантом для відновлення зубів. Однак на тлі нових ортодонтичних конструкцій з’ясувалося, що такі коронки мають слабкі сторони. Особливо це пов’язано з технологією встановлення, під час якої лікарю доводиться сильно обточувати зуб, здебільшого видаляти нерви, чистити та пломбувати канали.

З огляду на такі особливості підготовки зубів протезування металокерамічними коронками рекомендується в таких випадках:

  • відсутність одного або декількох зубів;
  • зуб сильно зруйнований (більше, ніж на половину);
  • відновлення жувальних зубів;
  • необхідність опори для мостоподібних протезів.

Коли виникає питання: “Ставити цирконієві коронки чи металокераміку?”, – потрібно дізнатися і про особливості встановлення протезів з цирконію. По праву вони вважаються універсальним варіантом – з їхньою допомогою можна відновити зуби будь-якої групи. А завдяки мінімальній товщині вони не вимагають особливого зняття зубних тканин для щільного прилягання і надійної фіксації на опорі.

Відтак показаннями до встановлення цирконієвих протезів є:

  • захворювання нирок і крові, коли протезування іншими видами коронок протипоказане;
  • відновлення передніх зубів, де особливо важлива естетика;
  • необхідність збереження нерва в зубі;
  • протезування на імплантатах;
  • протезування складними телескопічними конструкціями.

Як видно, вибір коронок залежить від багатьох чинників: місця втраченого зуба, ступеня його руйнування тощо.

Різниця між металокерамічними та цирконієвими коронками

Кожна ортодонтична конструкція, яка використовується в протезуванні, має свої відмінні риси. Щоб зрозуміти різницю між металокерамікою і цирконієвими коронками, досить проаналізувати їхні основні характеристики.

Металокерамічні
Цирконієві
Гіпоалергенність
Можливість алергії на металеві елементи
Так
Міцність
Висока
Дуже висока
Естетика
У разі потрапляння яскравого світла каркас із металу може просвічуватися, через що коронка буде виділятися на фоні інших зубів
Абсолютна ідентичність натуральним зубам
Складність підготовки до встановлення
Потрібне сильне обточування зуба, депульпування
Потрібне мінімальне обточування зуба з максимальним збереженням живих тканин
Термін служби
10-15 років
15-20 років
Вартість
Доступна
Висока

Під час порівняння двох видів коронок видно, що цирконієві лідирують за низкою параметрів, але водночас коштують вони у 2-3 рази дорожче за металокерамічні аналоги.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Що краще – цирконієві або металокерамічні коронки: думка фахівця

Однозначної відповіді не існує. Адже кожен випадок індивідуальний як у плані складності проблеми, так і особливостей пацієнта (стан здоров’я, чутливість тощо). Остаточне рішення ухвалюється тільки після повної діагностики.

У “Родинній стоматології” працюють компетентні лікарі, які проведуть усі заходи, необхідні для точної оцінки стану зубів і вибору оптимального виду протезування. Ми ставимо в пріоритет комфорт пацієнтів і ніколи не призначаємо зайвих процедур, а також даємо об’єктивні рекомендації щодо вибору тих чи інших коронок. Тому відвідування нашої стоматології залишить у вас тільки позитивне враження і впевненість у якості наданих послуг.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле