Чи боляче ставити зубні імпланти

Больно ли ставить зубные импланты
Зміст статті

Імплантація вважається найефективнішою методикою протезування, що дає змогу розв’язати проблему відсутності будь-якої кількості зубів. Будучи досить складною процедурою, вона викликає чимало запитань, серед яких найчастіше – чи боляче ставити імплант зуба? Одразу хочемо заспокоїти – під час імплантації болю пацієнт не відчуває, а більше інформації з теми ви дізнаєтеся, прочитавши статтю.

Чи боляче вставляти імпланти: міфи і факти

Імплантація зубів передбачає оперативне втручання, під час якого в кісткову тканину щелепи вживляється штучний корінь, який є основним для майбутнього протеза. Лікарю доводиться порушувати цілісність слизової, створювати ложе для металевого штифта, встановлювати його і потім зашивати ясна. А в деяких випадках проводити синус-ліфтинг – процедуру з нарощування кістки.

Тому поява больових відчуттів є цілком природною реакцією на ушкодження слизової та проведення різних маніпуляцій у ділянці відновлювального зуба. Однак завдяки використанню анестезії пацієнт почувається під час імплантації комфортно. Про методики знеболювання в стоматологічних клініках ви дізнаєтеся трохи пізніше. А зараз ми розповімо про міфи і правду, які пов’язані з болем під час імплантації зубів.

  1. Імплантація зубів завжди болюча, особливо для літніх пацієнтів. Сучасні методи знеболювання дають змогу повністю контролювати больові відчуття під час процедури. Її болючість не залежить від віку. У літніх пацієнтів може спостерігатися втрата кісткової тканини, що вимагає додаткового втручання, але це не пов’язано з болем під час самої процедури.
  2. Неякісна підготовка може спричинити біль. Дійсно, недостатнє обстеження перед встановленням імплантів може збільшити ризик появи болю та ускладнень після процедури. Тому важливо, щоб були проведені всі підготовчі маніпуляції.
  3. Що більше імплантів імплантується, то більше болю відчуває пацієнт. Кількість імплантів не пов’язана з рівнем болю. Лікарі використовують ті самі методи знеболювання, незалежно від кількості встановлюваних імплантів, що дає змогу уникнути дискомфорту.
  4. Біль виникає через непрофесіоналізм лікаря. Безумовно, брак досвіду і низька кваліфікація імплантолога можуть призвести до хворобливих відчуттів, якщо встановлення імплантів проводиться неправильно.
  5. Після встановлення імпланта біль може тривати місяцями. Легкі больові відчуття можуть зберігатися кілька днів після процедури, що пов’язано з природним процесом загоєння тканин. Однак якщо біль триває довше або посилюється, це може бути ознакою ускладнень, і в такому разі важливо звернутися до лікаря.
  6. Хворобливі відчуття спричинені індивідуальною чутливістю до болю. Кожен пацієнт має різний больовий поріг, тому через особливості організму люди можуть відчувати деякий дискомфорт, незважаючи на професійне проведення процедури.

Завдяки розвитку стоматології, появі нових матеріалів і технологій будь-яка процедура проходить максимально комфортно для пацієнта. Тому зовсім не варто хвилюватися, навіть якщо це буде імплантація зубів, що лякає багатьох необхідністю вживлення штучної конструкції в щелепну кістку.

Чи боляче вставляти імпланти

Як уникнути болю під час імплантації зубів: сучасні методи анестезії

Піклуючись про комфорт кожного пацієнта, лікарі застосовують різні методи знеболювання, які підбирають з огляду на індивідуальні особливості людини і специфіку імплантації в конкретному випадку. Найчастіше в клініках практикують 3 види анестезії.

Місцева анестезія

Метод знеболювання, за якого анестезувальний засіб вводять безпосередньо в ділянку проведення операції. Препарат блокує передачу нервових імпульсів від оперованої ділянки до головного мозку, тим самим знижуючи або повністю усуваючи больові відчуття. Анестетик починає діяти за кілька хвилин після введення, водночас ефект зберігається до кількох годин, залежно від препарату. У цей час пацієнт болю не відчуває, але може відчувати механічний тиск.

Седація

Метод знеболювання, за якого пацієнт через маску вдихає комбінований газовий засіб – закис азоту в поєднанні з киснем. Він має седативну та анестезувальну дію, спричиняючи відчуття розслаблення та ейфорії, знижуючи тривожність і сприйнятливість до болю. Ефект настає швидко, у пацієнта може виникати відчуття “польоту”, але він залишається притомним і може контактувати з лікарем.

Загальний наркоз

Стан, за якого пацієнта вводять у глибокий штучний сон інгаляційно або шляхом введення анестетика внутрішньовенно. Цей вид знеболювання повністю “вимикає” свідомість людини та її чутливість до болю. Однак подібна анестезія застосовується рідко, оскільки локальне знеболювання і седація зазвичай дають хороший ефект.

Для кожного пацієнта знеболювальні засоби підбираються індивідуально, з огляду на особливості організму:

  • чутливості до болю;
  • індивідуальної непереносимості препаратів;
  • психологічного стану;
  • особливостей проведення майбутньої операції.

У середньому для встановлення імплантів потрібно 30-60 хвилин. Але якщо потрібно відновити відразу кілька зубів, то операція може затягнутися на кілька годин. У будь-якому разі лікарі дбають про те, щоб пацієнт почувався комфортно.

Однак варто пам’ятати, що після припинення дії анестетика природною реакцією організму на втручання є поява болю. Найчастіше він зберігається впродовж кількох годин, а як з ним боротися – ми розповімо далі.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Відгуки пацієнтів після імплантації зубів

Багато пацієнтів відзначають, що процес встановлення імплантів виявився набагато комфортнішим, ніж вони очікували. Незважаючи на побоювання, які часто виникають перед операцією, більшість говорить про те, що особливого болю вони не відчували. Деякі відзначають лише легкий тиск і відчуття руху рук лікаря, але завдяки анестезії дискомфорт зведений до мінімуму. Відчуття після процедури також описуються як цілком стерпні. Перші кілька днів якщо біль і був, то його вдавалося легко позбутися знеболювальними засобами, призначеними лікарем. Також відзначається відсутність серйозних набряків і ускладнень, якщо дотримуватися рекомендацій імплантолога.

Як зменшити біль після імплантації: поради лікаря

Оскільки титановий імплант зростається з кістковою тканиною поступово, то після операції потрібен деякий час для відновлення. Коли анестетики припиняють працювати, пацієнт починає відчувати біль, також у ділянці прооперованого місця з’являється набряк. Зазвичай такі симптоми минають за 2-5 днів. Щоб знизити хворобливість після процедури, лікарі рекомендують дотримуватися в цей період простих правил:

  • За необхідності приймати знеболювальні засоби.
  • Для зменшення набряку і болю в перші години після операції застосовувати холод.
  • Відмовитися від куріння, не вживати алкогольні напої.
  • Прибрати з раціону тверду їжу, намагатися не навантажувати зону встановлення імпланта.
  • Користуватися антисептичними розчинами для прискорення загоєння слизових.
  • Чистити зуби, використовуючи м’яку щітку і пасту без абразивів.
  • Знизити фізичне навантаження.

У разі посилення болю та появи інших неприємних симптомів слід відразу звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Хоча, при правильній техніці встановлення імплантів і дотриманні професійних порад ніяких ускладнень після імплантації штучного кореня не повинно бути.

Загалом, побоювання перед процедурою, пов’язані з болем – це всього лише страхи, засновані на застарілих уявленнях про стоматологічні процедури. Сучасні методи анестезії та передові технології дають змогу звести больові відчуття до мінімуму, забезпечуючи пацієнтам комфорт і безпеку на всіх етапах імплантації.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле