Чому кровоточать ясна: причини та методи лікування

Почему кровоточат десна: причины и методы лечения
Зміст статті

Спостерігати за здоров’ям ясен потрібно так само пильно, як і за здоров’ям зубного ряду. Якщо кровоточать ясна при чищенні зубів — це тривожна ознака, ігнорування якої може бути сигналом про наявність проблем, які вимагають своєчасного лікування. Помітивши кров навіть у невеликій кількості, не варто чекати появи інших ускладнень — краще одразу звернути увагу на власне здоров’я та звернутися до стоматолога, щоб запобігти тривалому та складному лікуванню.

Які захворювання провокують кровоточивість ясен

Існує багато стоматологічних захворювань, що провокують симптом у вигляді періодичної кровотечі й вимагають певних заходів для відновлення тканин. Проблема може з’являтися через такі фактори:

  • стоматит — запальний процес, що вражає ротову порожнину. Крім кровоточивості, може проявлятися почервонінням, підвищеною чутливістю та неприємним запахом з рота;
  • гінгівіт — різновид запалення, специфічний саме для ясен. Супроводжується їхнім почервонінням і набряком, провокує болісні відчуття при вживанні твердої їжі;
  • зубний наліт — відкладення на емалі є сприятливим середовищем для розмноження мікроорганізмів. Без своєчасного видалення нальоту, він перетворюється на зубний камінь і провокує запалення пародонта;
  • порушення прикусу — вроджене або набуте внаслідок стоматологічних процедур, воно підвищує ризик травмування ясен, що може спричинити їхній набряк і біль.
  • оперативне втручання — відразу після проведення операції незначна кровоточивість вважається нормальним явищем, проте варто вжити заходів для зменшення неприємних симптомів, а також звернутися до лікаря у випадку, коли кров не зупиняється протягом тривалого часу;
  • карієс — захворювання власне зуба, проте інфекція може поширюватися на інші тканини ротової порожнини.

Якщо кровоточивість ясен триває довгий час та супроводжується неприємними відчуттями — варто звернутися по допомогу до стоматолога.

Чому кровоточать ясна: додаткові чинники проблеми

Існує чимало факторів, які можуть спричинити кровоточивість ясен. Якщо ясна кровоточать під час гігієнічних процедур — це може бути наслідком використання зубної щітки з надто жорсткою щетиною. Також це може свідчити про неправильну техніку чищення зубів, надмірно агресивні рухи або надмірне використання зубної нитки чи зубочисток. У цій ситуації, зазвичай, можна обійтися без допомоги лікаря: достатньо перейти на щітку з більш м’якою щетиною та дотримуватися правильної техніки для делікатного та ефективного очищення зубного ряду.

Захворювання ротової порожнини — це основні причини кровоточивості ясен, проте такі симптоми можуть бути спричинені й іншими факторами. Ймовірність розвитку патології значно підвищується через такі чинники:

  1. Куріння — негативно впливає на захисні функції організму, знижуючи його здатність протистояти інфекціям.
  2. Нестача кальцію — незбалансоване харчування може знизити здатність організму до відновлення тканин.
  3. Приймання препаратів для розрідження крові — у такій ситуації навіть найменше механічне ушкодження може супроводжуватися кровотечею.
  4. Порушення згортання крові — такі хвороби, як гемофілія та анемія, спричиняють зниження згортання крові, що робить навіть незначні травми небезпечними через ризик кровотечі.
  5. Порушення гормонального фону — можуть бути спричинені широким спектром причин, таких як вагітність, неправильне харчування та приймання медикаментів із гормонами в складі.

Для своєчасного виявлення та запобігання проблемам важливо регулярно відвідувати стоматолога — не рідше, ніж раз на шість місяців.

Лікування кровоточивості ясен: основні методи

Лікування кровоточивості ясен: основні методи

Якщо кровоточивість регулярна та тривала, лікувати її доведеться комплексно, впливаючи як на симптоми захворювання, так і на причини його виникнення. Пацієнту треба відвідати кваліфікованого стоматолога і суворо дотримуватися його рекомендацій — тільки так вдасться досягти значного покращення за короткий проміжок часу.

Професійна чистка зубів

Ця процедура необхідна навіть тим, хто не має скарг, адже вона має важливе профілактичне значення. Якщо ж кровоточать ясна, треба спочатку видалити зубний наліт та камінь, щоб прибрати важливий чинник, що провокує появу запалення. Професійна чистка не спричиняє неприємних відчуттів та не шкодить емалі, тому вона є абсолютно безпечною для зубного ряду та слизових оболонок.

Догляд за ротовою порожниною

Регулярне чищення зубів в домашніх умовах та видалення залишків їжі з проміжків між зубами є найбільш ефективним засобом збереження здоров’я ротової порожнини. Професійна чистка проводиться не частіше, ніж раз на пів року, тому якщо пацієнт не регулярно чистить зуби вдома, кровоточивість швидко з’явиться знову.

Для підтримки здорових ясен та зубів необхідно виробити корисну звичку — чистити зуби двічі на день (вранці та ввечері). Також для профілактики захворювань ясен стоматологи рекомендують видаляти наліт з поверхні язика, користуватися зубною ниткою та ополіскувачем для рота.

Медикаментозне лікування

Для терапії запалених м’яких тканин використовуються медичні препарати, що призначаються індивідуально для кожного пацієнта. Переважно це засоби у вигляді гелів, що наносять безпосередньо на ушкоджені ділянки ясен, та ополіскувачі. Перед використанням медикаментозних засобів потрібно обов’язково отримати консультацію фахівця, адже самолікування може завдати шкоди замість того, щоб усунути проблему.

Правильне харчування

Нестача важливих для здоров’я компонентів може значно підвищити ризик ушкодження ясен. Тому важливо забезпечити організм достатньою кількістю необхідних вітамінів і мікроелементів. Збалансований раціон позитивно впливає на імунну систему та покращує стан ясен.

Раціон має бути різноманітним та здоровим. Для підтримки здоров’я ясен варто частіше вживати свіжі фрукти та овочі, м’ясо та рибу, кисломолочні продукти. Якщо отримати всі необхідні речовини з їжі важко, слід проконсультуватися з лікарем щодо приймання вітамінних комплексів.

На етапі загоєння ушкоджених м’яких тканин важливо уникати їхнього додаткового травмування та подразнення. Під час лікування кровоточивості ясен варто утримуватися від вживання пряних, кислих, солоних, гострих страв, а також твердих, смажених і жирних продуктів. Цих обмежень слід дотримуватися до повного одужання, а також деякий час після, щоб уникнути рецидиву.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Народні засоби: чим полоскати ясна, коли вони кровоточать

Якщо з різних причин медикаментозна терапія неприйнятна для пацієнта, він хоче додатково посилити ефект від неї або прибрати невелику кровоточивість без додаткових препаратів, можна скористатися рецептами народної медицини.

Варто пам’ятати, що і в цьому випадку потрібно дотримуватися правила: тільки лікар визначає, що робити, коли кровоточать ясна, а самолікування може виявитися недостатньо ефективним або навіть завдати більшої шкоди. Полоскання не зашкодить травмованим яснам тільки у тому випадку, коли пацієнт проводить цю процедуру із дотриманням рекомендацій стоматолога.

Одним з найбільш дієвих засобів для зміцнення ясен є кора дуба. Щоб приготувати настій для ополіскування, необхідно одну столову ложку кори залити склянкою окропу. Відвару треба дати охолонути, після чого процідити — готову рідину можна використовувати для полоскання ротової порожнини. Полоскати рот рекомендується кілька разів на день — настій з кори дуба сприяє усуненню запалень та зміцнює ясна.

Ще один дієвий засіб від кровоточивості в ротовій порожнині — ополіскувач з ромашки. Для приготування потрібно одну чайну ложку збору залити склянкою окропу, потім дати розчину охолонути та процідити його. Полоскання рота таким засобом можна робити кілька разів на день — ромашка ефективно усуває інфекцію та запалення, а також забезпечує загоювальний ефект.

Гідною альтернативою ромашці є настій шавлії. Приготування відвару цієї лікарської рослини повністю ідентичне приготуванню настою з ромашки, а ефект від використання такого рецепта — це зміцнення ясен та усунення патологічних процесів у м’яких тканинах.

Для полоскання ротової порожнини також можна використовувати настій водяного перцю — це найкраще підійде тим пацієнтам, у кого кровоточивість зумовлена поганим згортанням крові або слабкістю кровоносних судин. Пропорція та спосіб приготування подібні до приготування настою з ромашки та шавлії: чайна ложка лікарського збору на склянку окропу, з настоюванням до охолодження та подальшим проціджуванням.

Ще один специфічний народний засіб — сік чорної редьки або хрону. Дія такого ополіскувача спрямована на розм’якшення та видалення зубного нальоту і навіть зубного каменю. Вичавити сік треба самостійно в домашніх умовах, адже він ефективно діє лише тоді, коли є свіжим. Дві чайні ложки соку однієї з двох зазначених рослин треба додати до склянки вина. Отриманим розчином слід полоскати рот декілька разів на день. Також отриманий розчин можна пити у невеликій кількості, щоб зміцнити імунітет.

Профілактичні заходи: як попередити кровоточивість ясен?

Сучасна стоматологія дає змогу швидко й ефективно усувати кровоточивість ясен, але найкращий підхід — це профілактика, а не лікування. Дотримання простих правил допоможе підтримувати здоров’я ротової порожнини, уникнути дискомфорту та необхідності екстрених візитів до стоматолога.

Основою профілактики є регулярний догляд за ротовою порожниною. Зуби слід чистити двічі на день — вранці та ввечері, приділяючи цьому процесу не менше двох хвилин. Однак варто уникати надто різких рухів — направляти щітку треба так, аби вона обережно рухалася круговою траєкторією. Щітку треба обирати відповідно до стану ясен і зубів. Для людей з чутливими яснами чи кровоточивістю слід обирати щітку з м’якими щетинками. Більшість сучасних щіток на зворотній стороні голівки мають спеціальні зазубрини для чистки язика — користування ними допоможе зменшити кількість небажаних бактерій у роті.

Щоб уникнути патології, треба регулярно відвідувати стоматолога — бажано робити це принаймні раз на пів року. За таких умов можна своєчасно виявити будь-які стоматологічні проблеми на ранній стадії, коли їх легко усунути. Під час профілактичного візиту до стоматології рекомендується робити професійну чистку зубів, аби видалити відкладення з важкодоступних місць.

Ефективна профілактика також полягає у контролі за тим, щоб організм отримував із їжею необхідні вітаміни та мінерали в достатній кількості. Водночас рекомендується уникати вживання їжі, яка травмує або подразнює м’які тканини ротової порожнини, проте відмовлятися повністю не обов’язково — зменшення споживання таких продуктів знизить ризик пошкодження м’яких тканин.

Куріння та вживання алкоголю негативно впливають на здатність організму протистояти хвороботворним бактеріям, а дим та спирт ще й подразнюють м’які тканини ротової порожнини та погіршують кровообіг. Кинувши згубні звички, підтримувати здоров’я ротової порожнини стане значно легше.

Іноді кровоточивість ясен може бути спричинена загальними захворюваннями, які не пов’язані безпосередньо з ротовою порожниною, але впливають на кровоносну систему або імунітет. Регулярне обстеження і своєчасне лікування таких захворювань допоможуть уникнути ускладнень і зберегти здоров’я ясен.

Дотримання цих рекомендацій допоможе зберегти ясна здоровими та уникнути неприємних проблем у майбутньому.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле