Чому болить зуб: причини виникнення зубного болю

Чому болить зуб: причини виникнення зубного болю
Зміст статті

Коли виникає зубний біль, думати про будь-що інше стає просто неможливо. Люди з таким симптомом прагнуть якнайшвидше знайти спосіб позбутися дискомфорту. Визначення причини болю за певними ознаками може допомогти підібрати тимчасові заходи для знеболення, щоб не терпіти неприємні відчуття до візиту до стоматолога. У будь-якому випадку, біль у ротовій порожнині є серйозною підставою для негайного звернення до лікаря.

Яким буває зубний біль

Перший крок до визначення причини болю — спробувати детально його описати. Це можна зробити за такими критеріями: характер, розташування, тривалість та фактори, що провокують виникнення неприємних відчуттів.

Поверніть собі посмішку якомога раніше!
Запишіться зараз

Консультація + план лікування
350 грн безкоштовно 

*за умови оформлення заявки через сайт

Характер

Під характером болю мається на увазі його інтенсивність та те, як він протікає. За таким критерієм наявні хворобливі відчуття у ротовій порожнині можна описати як гострі, ниючі чи пульсуючі. У деяких випадках біль може бути стріляючим — він з’являється та зникає дуже швидко. Також можна відчувати стягнення або розпирання — так зазвичай відчувається біль зуба мудрості, коли він прорізується та тисне на ясна або сусідні одиниці.

Розташування

За розташуванням біль може бути локальним або розлитим. За локального розташування можна легко вказати, який саме різець чи моляр спричиняє дискомфорт. Розлиті хворобливі відчуття не мають чіткого розташування — вони поширюються на один бік щелепи зверху або знизу, на верхній або нижній зубний ряд чи навіть на всю щелепу.

Тривалість

Дискомфорт може виникати у певний час доби та мати різну тривалість. Симптом може бути короткотривалим або постійним, а також з’являтися лише вдень або лише вночі.

Фактори, що провокують біль

Важливо визначити, що саме спричинило болісні відчуття. Це допоможе не тільки вибрати спосіб знеболення, але й швидше визначитися з методом лікування під час візиту до стоматолога. Провокатором значного дискомфорту часто є вживання їжі — вплив холодних або гарячих продуктів, а також потрапляння їжі у певну частину зубного ряду. Біль може з’являтися після травми — одразу або через деякий час. У деяких випадках він виникає раптово і посилюється під час натискання на різець або моляр. Іноді неприємні відчуття можуть з’являтися без явної причини — про це теж важливо повідомити стоматолога.

Детальний опис болю допоможе лікарю точніше визначити причину та призначити ефективне лікування.

Чому болить зуб: можливі причини сильного зубного болю

Сильний зубний біль зазвичай описується як гострий, інтенсивний біль, що може виникати та зникати дуже швидко або тривати певний час з поступовим наростанням його інтенсивності. Причинами такого симптому зазвичай є такі захворювання:

  • підвищена чутливість (гіперестезія) — при такій проблемі інтенсивні неприємні відчуття виникають раптово та одразу зникають після того, як зникає подразник;
  • глибокий карієс — захворювання, що робить емаль крихкою, м’якою та чутливою до подразників внаслідок оголення нервових закінчень. Виникають гострі хворобливі відчуття від контакту з холодними та гарячими продуктами, а також спостерігається виражена реакція на солодке і кисле;
  • пульпіт — коли карієс досягає пульпи, запалення починає розповсюджуватися в зубі, спричиняючи всередині сильну болісність, особливо при потраплянні їжі в утворену порожнину;
  • періостит (флюс) — запалення окістя альвеолярних відростків верхньої чи нижньої щелепи. У місці виникнення патологічного процесу накопичується гній, внаслідок чого ясна чи щока набрякають, підвищується температура та виникає різкий біль.

При появі подібних проблем рекомендуємо зателефонувати стоматологу, щоб він допоміг вибрати спосіб знеболення. Під час розмови необхідно повідомити, чому болить зуб — вказати на подразники, що його спричинили, а також локалізацію та тривалість неприємних відчуттів.

Гострий біль неможливо терпіти — він заважатиме спокійно думати, працювати та спати. Після знеболення він може зникнути та не повернутися після закінчення дії ліків, проте це не означає, що проблема зникла — вона просто переходить у наступну стадію. Тому важливо якнайшвидше звернутися до фахівця для своєчасного лікування.

Що означає ниючий зубний біль

Ниючі неприємні відчуття в ротовій порожнині не завжди спричинені зубами. Причиною також може бути захворювання ясен, що локалізується в м’яких тканинах між зубами або під коренем. Такі захворювання можуть бути гострими або хронічними, залежно від тривалості їхнього перебігу. Хоча запалення не вражає сам зуб, воно може призвести до його втрати. Тимчасове знеболення може допомогти, але для усунення причини потрібен огляд стоматолога та комплексне лікування.

Ниючий зубний біль також може бути симптомом перенесеного пульпіту, карієсу або травми. Якщо не лікувати запалення всередині зуба — може розвинутися періодонтит, при якому інфекція поширюється на м’які тканини навколо кореня зуба. На початковій стадії це захворювання може не проявлятися, а дискомфорт виникати лише під час жування. З прогресуванням захворювання може з’явитися біль ниючого характеру, який з часом посилюється і може переходити у пульсуючий (біль, при якому відчуття змінюються хвилеподібно, стаючи то слабкішими, то сильнішими).

Чому з'являється пульсуючий зубний біль

Довготривалий дискомфорт такого характеру є симптомом гострого запального процесу в м’яких тканинах. Такі неприємні відчуття можуть свідчити про різні проблеми:

  1. Періодонтит: На пізніх стадіях запалення, через тривалу відсутність лікування пульпіту, біль стає особливо інтенсивним, постійним і хвилеподібно посилюється. Інфекція поширюється за межі зуба через корінь, провокуючи запалення ясен та може спричинити розхитування і навіть втрату зуба.
  2. Альвеоліт: Запалення, що виникає через недотримання рекомендацій лікаря після видалення зуба або через неповне видалення кореня. Залишки кореня у лунці можуть спричинити запальний процес.
  3. Прорізування зубів мудрості: Восьмі моляри часто ростуть неправильно, травмуючи ясна або штовхаючи сусідні одиниці, що спричиняє тривалий різкий біль.
  4. Стоматологічні процедури: Біль у яснах, що пульсує, може з’явитися після лікування запалень або видалення зуба, що свідчить про процес загоєння. Однак, якщо біль посилюється і не зникає протягом кількох днів, необхідно повторно звернутися до лікаря, щоб виключити розвиток запалення.

Якщо виникає сильний пульсуючий зубний біль, звернутися до фахівця необхідно якомога швидше, адже з часом він посилюватиметься. Запалення розповсюджуватиметься на прилеглі тканини — спочатку воно локалізоване лише в невеликій ділянці під зубом, а з часом пошириться на м’які тканини під сусідніми одиницями.

Автор статті:

Головний лікар клініки

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Схожі статті
Сертифікати наших спеціалістів

Що про нас говорять клієнти

Безкоштовна консультація
* Обов'язкове поле
Передзвоніть мені
* Обов'язкове поле
Записатися на прийом
* Обов'язкове поле